null Kirkon perheneuvonnassa kävi viime vuonna enemmän asiakkaita kuin koskaan – erityisesti lapsiperheiden kynnys hakea apua on madaltunut

Perheneuvontaan hakeutumisen syyt prosentteina vuoden 2019 tilaston perusteella. Tilastolähde: Kirkon tilastot ja kuvalähde: Istock

Perheneuvontaan hakeutumisen syyt prosentteina vuoden 2019 tilaston perusteella. Tilastolähde: Kirkon tilastot ja kuvalähde: Istock

Ajankohtaista

Kirkon perheneuvonnassa kävi viime vuonna enemmän asiakkaita kuin koskaan – erityisesti lapsiperheiden kynnys hakea apua on madaltunut

Eniten apua haettiin vuorovaikutusongelmiin. Perheneuvonnan asiakkaat ovat erittäin tyytyväisiä saamaansa palveluun.

Kirkon perheneuvonnassa kävi viime vuonna yli 18 500 asiakasta yhteensä yli 90 000 kertaa, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Suurin osa asiakkaista oli 30–49-vuotiaita. 77 prosentilla kaikista apua hakeneista on lapsia.

Kyse on sekä kysynnän että tarjonnan kasvusta, arvioi Sari-Annika Pettinen, perheasioiden ja perheneuvonnan johtava asiantuntija Kirkkohallituksesta. Esimerkiksi Helsingissä perheneuvojia on palkattu lisää ja papeille ja diakoniatyöntekijöille on annettu aiheeseen liittyvää koulutusta.

Joillakin paikkakunnilla paremmat resurssit selittyvät yhteistyöllä. Kunta ostaa perheneuvonnan palveluita seurakunnilta tai kirkon perheneuvonta on mukana perhekeskustoiminnassa, jossa eri lapsiperhetoimijat tarjoavat palveluita yhdessä.

Ihmiset ovat todella motivoituneita hakemaan apua ja tekemään työtä parisuhteensa eteen.

Perheneuvonta pystyy auttamaan yhä useampaa myös siksi, että palveluprosessia on tehostettu. Ensimmäinen aika perheneuvontaan saattaa järjestyä nopeammin kuin ennen, mutta vastaanotolla ei käydä yhtä montaa kertaa kuin aiemmin.

– Alueellinen tasavertaisuus ei vielä toteudu. Pääkaupunkiseudulla perheneuvontaan on jonoja, muualla Suomessa ajan voi saada tosi nopeastikin, Pettinen sanoo.

Ihmiset eivät eroa liian helposti

Perheneuvonnan kasvaneet asiakasmäärät kertovat Sari-Annika Pettisen mukaan myös siitä, että varsinkin kolme-neljäkymppisten on helpompi pyytää apua parisuhdeongelmiinsa kuin vanhempien sukupolvien. Yhä useampi pari hakee apua miehen aloitteesta.

– Kyseessä on todellakin uusi sukupolvi. Sekä miehet että naiset ottavat enemmän vastuuta sekä vanhemmuudesta että parisuhteesta.

Jotkut väittävät, että nykyään erotaan liian helposti, mutta kirkon perheneuvonnan näkökulmasta se ei pidä paikkaansa.

– Ihmiset ovat todella motivoituneita hakemaan apua ja tekemään työtä parisuhteensa eteen. He miettivät paljon asioita myös lasten kannalta. Joillekin ero voi tietysti olla paras vaihtoehto, Sari-Annika Pettinen sanoo.

Aiempaa mutkattomampi suhtautuminen avun hakemiseen näkyy myös muissa ikäryhmissä. Myös eläkeikäisiä on yhä enemmän perheneuvonnan asiakkaissa.

Kuva: Istock

Kuva: Istock

Perheneuvontaan voi tulla yksineläjäkin

Yleisin syy perheneuvontaan hakeutumiseen ovat vuorovaikutuksen ongelmat. Toiseksi eniten perheneuvontaan tullaan silloin kun pohditaan eroa. Kolmanneksi yleisin syy ovat elämänvaiheeseen liittyvät kriisit.

– Kysymyksen siitä, ovatko kaikki parisuhdeongelmat lopulta vuorovaikutusongelmia, voisi kääntää myös niin, että kaikki muut ongelmat vaikuttavat vuorovaikutukseen. Pari saattaa vaikka kokea, että he vain riitelevät koko ajan, lapset kärsivät siitä ja on paha olla. Taustalla voi olla syvempiä syitä kuten se, että toinen kokee, että kumppani ei enää rakasta tai arvosta.

Noin puolet käy perheneuvonnassa kumppanin kanssa, mutta osa perheneuvonnan asiakkaista elää yksin tai käy vastaanotolla yksin. 

– Se ei ole mikään este tulla. Osa on eron jälkeisessä prosessissa ja haluaa käydä läpi näitä asioita, osa tulee käsittelemään jotakin muuta ihmissuhdetta kuin parisuhdetta, vaikka vanhemmuutta. 

Perheneuvonnan asiakkaat ovat erittäin tyytyväisiä saamaansa palveluun. Yli 95 prosenttia koki tulleensa kuulluksi ja ymmärretyksi perheneuvonnassa.

Kirkon perheasiain neuvottelukeskuksia on 41 ja niissä työskentelee yli 180 työntekijää. Perheneuvonta tarjoaa asiakkaille ilmaista keskusteluapua. Apua saadakseen ei tarvitse olla kirkon jäsen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.