null Helsinkiläinen saa perheneuvonnasta nopean kerta-avun maksutta – apua tarjotaan yhtä lailla yksinhuoltajille ja kumppanin kanssa eläville

Kertaneuvonnassa työskentelee nykyisin kymmenen ihmistä. Työn aloittivat Tuija Mustalahti ja Juha Petterson.

Kertaneuvonnassa työskentelee nykyisin kymmenen ihmistä. Työn aloittivat Tuija Mustalahti ja Juha Petterson.

Ajankohtaista

Helsinkiläinen saa perheneuvonnasta nopean kerta-avun maksutta – apua tarjotaan yhtä lailla yksinhuoltajille ja kumppanin kanssa eläville

Testissä keskusteluajan sai jo seuraavalle arkipäivälle.

Kiristääkö kumppani hermoja? Tuntuuko lapsi ahdistuneelta? Kuormittaako korona-aika perhe-elämää? Helsingin seurakuntien perheneuvonnasta voi varata tunnin keskusteluajan ammattilaisen kanssa ilmaiseksi.

Keskustelut käydään ainakin toukokuun loppuun saakka Teamsissa tai puhelimessa. Aiemmin ne toteutettiin ostoskeskus Triplassa Töölön seurakunnan Fokus-tilassa.

– Olemme lisänneet perheneuvojien määrää kertaneuvonnassa kahdesta kymmeneen, ja nyt aikoja on hyvin tarjolla, kertoo Töölön seurakunnassa työskentelevä perheneuvoja Tuija Mustalahti.

Ja kyllä: nopea kokeilu osoittaa, että keskusteluajan saisi jo seuraavalle arkipäivälle.

Koronaväsymys näkyy vastaanotolla

Korona-aika on aiheuttanut kirkon perheneuvonnassa aaltoliikettä. Aluksi yhteydenotot hiukan vähenivät, mutta syksyn tullen lisääntyivät jälleen.

– Nyt toisen vuoden alkaessa asiakkaiden puheista kuulee entistä enemmän väsymyksen ja huolen tästä tilanteesta. Jaksaminen alkaa olla kortilla, Tuija Mustalahti sanoo.

Joissakin perheissä kriisit ovat kärjistyneet runsaan yhdessäolon myötä.

– Yleensä poikkeustilanne ei helpota perheissä jo kyteviä hankaluuksia, mutta olen huomannut, että joitakin perheitä arjen rauhoittuminen on auttanut.

Yleistä on, että asiakkaat pohtivat vastaanotolla vuorovaikutushaasteita kumppanin kanssa. Moni aloittaa tuntinsa kertomalla, ettei oikein tiedä, mihin suuntaan tästä pitäisi edetä.

Vastaanotolle saa tulla yksin tai kumppanin kanssa.

Mustalahti kannustaa ottamaan perheneuvontaan yhteyttä matalalla kynnyksellä.

– Kun ihminen pääsee kertomaan olostaan ja huolistaan ulkopuoliselle, jo se tuo yleensä toivoa tilanteeseen ja voi auttaa kuulemaan kumppania.

Osa asiakkaista ei edes kaipaa lähitapaamisia

Tuija Mustalahti on poikkeusajan vuoksi päässyt uudella tavalla lähelle asiakkaitaan: monet istuvat vastaanoton ajan kotisohvallaan, vakikahvikuppi kädessään. Osalle ihmisistä on sopinut hyvin se, että asioita voi jakaa terapeutin kanssa arjen keskellä.

– Jotkut haluavatkin jatkaa tällä tavalla myös tilanteen normalisoiduttua. Osa taas haluaa ehdottomasti palata lähitapaamisiin, Mustalahti kertoo.

Kertaluontoinen perheneuvonnan vastaanotto sopii kenelle tahansa helsinkiläiselle. Perheen muodolla tai koolla ei ole väliä. Vastaanotolle saa tulla yksin tai kumppanin kanssa.

– Parisuhdeasioiden lisäksi perheneuvonnasta on varmasti apua myös monelle yksinhuoltajalle, jota omat tai lapsen asiat mietityttävät.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.