null Petteri Niemi ja Jaana Niiranen haluavat toisensa ja helpot häät

Jaana Niiranen ja Petteri Niemi sitoutuvat Pyhän Laurin kirkossa tekemään toinen toisensa onnelliseksi.

Jaana Niiranen ja Petteri Niemi sitoutuvat Pyhän Laurin kirkossa tekemään toinen toisensa onnelliseksi.

Hyvä elämä

Petteri Niemi ja Jaana Niiranen haluavat toisensa ja helpot häät

Avopari aikoo mennä naimisiin Hääyönä Pyhän Laurin kirkossa.

Kyllä jännittää, ja paljon, sanovat Petteri Niemi, 31, ja Jaana Niiranen, 37. He ovat päättäneet mennä naimisiin Hääyönä Pyhän Laurin kirkossa. Molemmilla kädet hikoavat häistä puhuttaessa.

– Olemme menossa ensimmäistä kertaa vihille. Häät ovat uusi tilanne meille molemmille, toteaa Jaana.

Pariskunnalla piti olla salahäät, mutta asiat ovat menneet päinvastoin. Heidän oli tarkoitus mennä Hääyönä kahdestaan kirkkoon, niin ettei kukaan sukulainen tai ystävä olisi tiennyt siitä.

– Mutta sitten sanoin Petterille, että meidän pitää kertoa häistä hänen äidilleen ja mummolleen, jotka asuvat Floridassa. Kerkesin myös kertomaan naimisiinmenosta serkulleni ja sitten tieto vain levisi, Jaana kertoo ja pyörittelee hymyillen päätänsä.

Kihlapari halusi pienen budjetin häät. Jaana surffaili netissä ja törmäsi Hääyö-sivuille.

– Luin Jaanan lähettämän linkin Hääyöstä ja se vaikutti kivalta, kun ei ole liikaa järjestelyjä eikä maksuja. Ja muutenkin ”hääyö” kuulostaa hyvältä, Petteri kertoo.

Molemmista on hienoa mennä tilaisuuteen, joka on valmiiksi suunniteltu ja tehty. Se tuntuu helpottavalta, koska ainakin Jaanalla on stressiä kampauksesta, meikistä ja seuraavan päivän kahvijuhlan leivonnaisista – ja varsinkin hääpuvusta.

– Tilasimme Kiinasta postimyyntiliikkeestä mekon. Odotamme kauhun ja jännityksen sekaisin tuntein, ehtiikö se tulla Hääyöhön mennessä. Jos ei, menemme Espoon Zazabellaan ja ostamme häämekon sieltä.

Saimme riidan selvitettyä. Ei ollut mitään terapioita, ihan kahdestaan iskettiin kissa pöydälle.

Jaana Niiranen

Tallinnan-reissusta alkoi yhteinen taival

Ensimmäisen kerran Jaana Niiranen ja Petteri Niemi kohtasivat Helsingissä. Jaana asui silloin Lopella, ja hän oli tullut ystävänsä luokse pääkaupunkiin vierailulle. Nuoret naiset päättivät lähteä illalla ravintolaan. Petteri oli siellä myös kaverinsa kanssa.

– Kiinnitin ensimmäisenä huomiota Jaanan hymyyn ja nauruun, niin ja, puheliaisuuteen.

Jaana ihastui miehen rentoon asenteeseen.

– Petteri ei tuomitse eikä aliarvioi muita, vaan ottaa ihmisen sellaisena kuin hän on.

Jaana ja Petteri alkoivat jutella, ja loppujen lopuksi Petteri pyysi Jaanan puhelinnumeron.

– Siitä on vähän päälle kolme vuotta, kun tapasimme, Petteri toteaa.

– Toisen kerran tapasimme parin viikon päästä ja lähdimme Tallinnaan. Olimme reissussa kahdestaan. Siitä meidän taipaleemme alkoi, Jaana muistelee.

Meni puolisen vuotta ennen kuin Petteri kävi ensimmäisen kerran Jaanan luona Lopella. Jaanan tytär oli aluksi äidin ja Petterin seurustelua vastaan.

– Tutustuttuaan Petteriin tytär muutti mielensä. Hän on nyt minun kanssani samaa mieltä siitä, että Petteri on ihan parasta, mitä meille on tapahtunut. Tyttären isä kuoli kuusi vuotta sitten.

Jaana ja Petteri viettivät tiiviisti aikaa yhdessä. Pari vuotta sitten he tulivat siihen tulokseen, ettei heidän kannata pitää kahta asuntoa. Kihlat vaihdettiin ja yhteinen asunto löytyi Vantaan Maarinkunnaalta.

Petteri Niemen ja Jaana Niirasen Hääyö alkaa pareille tarkoitetuilla etkoilla Pyhän Laurin kappelissa, jossa jaetaan vihkivuoroajat ja syödään kakkua.

Petteri Niemen ja Jaana Niirasen Hääyö alkaa pareille tarkoitetuilla etkoilla Pyhän Laurin kappelissa, jossa jaetaan vihkivuoroajat ja syödään kakkua.

Rakkautta on myös persauksille potkiminen

Avioliitto merkitsee Petteri Niemelle sitä, että puolisot tukevat toisiaan ja ovat läsnä arjessa.

– Koetetaan tehdä toistemme olot mukaviksi, hän kiteyttää parisuhdeonnen.

Pelkkää auvoa parisuhde ei ole aina ollut. Erään ison riidan sopiminen osoitti Jaanalle ja Petterille sen, että he haluavat jatkaa yhdessä. Koti ei tuntunut kodilta, kun riita oli päällä.

– Saimme riidan selvitettyä niin, että kuuntelimme toisiamme. Ei ollut mitään terapioita, ihan kahdestaan iskettiin kissa pöydälle. Saimme tärkeät asiat järjestymään, ja siitä on menty eteenpäin. Meillä on luottamus toisiimme, Jaana sanoo.

Häiden kynnyksellä ei voi olla kysymättä nuorelta parilta, mitä on rakkaus?

– Rakkaus on sitä, että osaa laittaa toisen tarpeet omien tarpeiden edelle ja osaa luovia ja antaa tilaa toiselle. Sekin on rakkautta, että välillä potkii toista persauksille, morsian sanoo.

– Rakkaus on luottamista. Se on myös sitä, että osaa kuunnella ja puhua. Pitää myös olla luottamuksen arvoinen, niin että toinen pystyy luottamaan, toteaa sulhanen. 

Hääyö vaikutti kivalta, kun ei ole liikaa järjestelyjä eikä maksuja. Ja muutenkin ”hääyö” kuulostaa hyvältä.

– Petteri Niemi

Näin Hääyönä mennään naimisiin

– Hääyö-tapahtumaa vietetään perjantaina 21.9. Vantaan Pyhän Laurin kirkossa (Kirkkotie 45). Vihkiaikojen jako ja etkot alkavat kello 18.45 Pyhän Laurin kappelilla (Pappilankuja 3). Ennakkoilmoittatutumista ei tarvita. Etkoilla voi nauttia kakkukahvit ja päästä Hääyön tunnelmaan.

– Vihkimiset alkavat kello 20. Parit vihitään joko yksi pari kerrallaan tai useampi yhtä aikaa.

– Mukaan Hääyöhön tarvitaan sormukset, molempien henkilöllisyystodistukset ja avioliiton esteettömyystodistus, joka pitää tilata viimeistään 14.9. seurakunnasta, keskusrekisteristä tai verkosta osoitteesta esteidentutkinta.fi.

– Esteettömyystodistuksesta tulee ilmetä, että molemmat vihittävät kuuluvat kirkkoon ja että ainakin toinen heistä on luterilainen ja hänellä on rippikoulu suoritettu. Esteettömyystodistuksessa on merkintä rippikoulun käymisestä. Jos se puuttuu, pitää seurakunnasta pyytää lisäksi virkatodistus, jossa rippikoulun käyminen näkyy.

– Maistraatissa solmitusta avioliitosta pitää olla mukana vihkimistodistus.

– Vihkimisessä tarvittavat kaksi todistajaa saa seurakunnan puolesta, jos parilla ei ole heitä mukanaan.

– Vieraiden määrällä ei ole rajoitteita. Kirkossa saa olla muiden parien vihkimisen aikana.

– Tilaisuus on avoin kenelle tahansa, joka haluaa tulla kirkkoon kokemaan Hääyön tunnelmaa ja kuuntelemaan häämarsseja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.