null Matalan kynnyksen kaupunkihäät tulevat taas – vielä ehdit mukaan vihkitapahtumiin

Hääyö houkutteli runsaasti hääpareja Vantaan Pyhän Laurin kirkkoon 18. syyskuuta 2009. Noin 50 pariskuntaa oli saanut jonotusnumeron vihkimiseen jo alkuillasta.

Hääyö houkutteli runsaasti hääpareja Vantaan Pyhän Laurin kirkkoon 18. syyskuuta 2009. Noin 50 pariskuntaa oli saanut jonotusnumeron vihkimiseen jo alkuillasta.

Hyvä elämä

Matalan kynnyksen kaupunkihäät tulevat taas – vielä ehdit mukaan vihkitapahtumiin

Kallion seurakunnan Hääyö 18 -tapahtuma järjestetään elokuun ensimmäisenä iltana. Matalan kynnyksen vihkimiset jatkuvat Espoonlahden kirkossa ja Pyhän Laurin kirkossa.

Kallion seurakunnan järjestämä Hääyö 18 -tapahtuma aloittaa tämänvuotiset matalan kynnyksen avioliittoon vihkimiset pääkaupunkiseudulla. Tilaisuus alkaa keskiviikkona 1.8. kello 19. Vihkipappeina toimivat Alppilan kirkon toiminnanjohtaja Petri Patronen ja Kallion seurakunnan kasvatustyön lähiesimies Mari Mattsson.

Mattsson ja Patronen kertovat, että vihittäväksi on ilmoittautunut kuusi paria. Määräaika meni umpeen perjantaina 20.7. Mukaan ehtii kuitenkin vielä, jos vaadittavat paperit ovat kunnossa.

– Vihkiaikoja löytyy vielä iltakymmenen jälkeen. Vihkimisen edellytyksenä on se, että avioliiton esteiden tutkiminen on tehty, Mattsson kertoo.

Ei liukuhihnavihkimisiä, vaan yksilöllistä palvelua

Hääyö-tapahtumassa kunkin parin vihkimiseen on varattu puoli tuntia. Mattsson ja Patronen vakuuttavat, että luvassa ei ole liukuhihnamaista tunnelmaa, vaan yksilöllisiä vihkimisiä. Jokainen pari on tavannut vihkipapin ennen hääpäivää.

Mattsson on ollut mukana Hääyö-tapahtumissa kesäkuusta 2016 lähtien, jolloin tilaisuudet aloitettiin Kallion seurakunnassa. Hän on kokenut jokaisen Hääyö-tapahtumien vihkimistilanteen koskettavaksi.

– Tilaisuudesta tulee intiimi, kun paikalla on vain vähän ihmisiä. Nämä hetket ovat herkkiä, tunnelmallisia ja täynnä rakkautta. Näen, että vihkimisellä on pareille valtavan suuri merkitys, Mattsson sanoo.

Vihkimisen jälkeen Kallion seurakunta tarjoaa vihkipareille ja häävieraille kakkukahvit kirkkopuistossa. Mattsson mainitsee, että aiempina vuosina kakkukahveista on muodostunut hauskoja yhteisöllisiä tilanteita, kun satunnaiset ohikulkijat ovat pysähtyneet hääkahveille.

Hääpareille tarjotaan myös mahdollisuus ilmaiseen hääkuvaan.

– Aikaisemmissa Hääyö-tapahtumissa valokuvaus on järjestetty kirkon tornissa, mutta helteiden vuoksi torniin kiipeäminen voisi käydä sekä pareille että valokuvaajalle turhan raskaaksi, Mattsson sanoo.

Espoonlahdessa järjestetään tarvittaessa yhteisvihkiminen

Matalan kynnyksen kaupunkihäät saavat jatkoa Espoossa ja Vantaalla. Espoonlahden seurakunnan Vihkiyö-tapahtuma järjestetään perjantaina 24.8. ja Vantaan Pyhän Laurin kirkon vuotuinen Hääyö-tapatuma perjantaina 21.9.

Espoonlahden seurakunnan Vihkiyö alkaa perjantai-iltana kello 21. Kaikki kuusi vihkiaikaa on jo varattu, mutta seurakunnasta luvataan, että puoliltaöin voidaan järjestää vielä ylimääräinen yhteisvihkiminen, mikäli mukaan ilmoittautuu vielä uusia pariskuntia.

Nämä hetket ovat herkkiä, tunnelmallisia ja täynnä rakkautta.

- Pastori Mari Mattsson

Vihkipappeina toimivat Espoonlahden kirkkoherra Jouni Turtiainen ja hallintokappalainen Jukka Lehti. Espoonlahden seurakunta tarjoaa jokaiselle vihkiparille ja heidän noin kymmenelle häävieraalleen kakkukahvit.

Vihkiyö osuu samaan ajankohtaan Espoon suurimman kaupunkitapahtuman kanssa, sillä Espoo-päivää vietetään tänä vuonna 24.–25. elokuuta.

Vantaan Hääyö ei vaadi ilmoittautumista

Vantaan Pyhän Laurin kirkossa Hääyö–tapahtuma järjestetään jo kymmenettä kertaa. Kaikkien aikojen ensimmäinen Hääyö järjestettiin Pyhän Laurin kirkolla vuonna 2009. Ajatus vaivattomasta ja tunnelmallisesta avioliittoon vihkimisestä levisi nopeasti muihin seurakuntiin.

Toisin kuin Espoonlahden ja Kallion seurakuntien tapahtumissa, Pyhän Laurin kirkon Hääyössä ei tarvita ennakkoilmoittautumista. Vihkiaikojen jako pareille alkaa Pyhän Laurin kappelilla (Pappilankuja 3) klo 18.45.

Itse vihkitoimitukset alkavat klo 20. Vihkimisessä tarvittavat kaksi todistajaa löytyvät seurakunnan puolesta, jos parilla ei ole heitä mukanaan.

Parina viime vuonna Hääyössä on järjestetty myös etkot, joilla parit vieraineen voivat nauttia kakkukahvit ja virittäytyä tunnelmaan.

Pyhän Laurin kirkon Hääyö-tapahtuman vihkimisiin osallistuva rovasti Pirkko Yrjölä on ollut mukana jokaisessa Vantaan Hääyössä yhtä lukuun ottamatta. Yrjölän mukaan tapahtuma pakottaa vihkipapin astumaan mukavuusalueensa ulkopuolelle, kun pariskunnan näköinen toimitus on tehtävä lyhyellä valmisteluajalla.

– Pariskunnan kohtaamiseen on käytettävissä vain ohikiitävä hetki. Jos pappi vetää omaa showtaan eikä kuuntele paria, hän putoaa äkkiä tilanteesta, Yrjölä pohtii.

– Lyhyessä kohtaamisessa tuntosarvien on oltava herkkänä. Kokemukseni mukaan yhteys pariskunnan kanssa on syntynyt, kun olen pitänyt korvat auki.

 

Näin valmistaudut vihkimiseen

Tilaa avioliiton estettömyystodistus osoitteesta esteidentutkinta.fi, omasta seurakunnastasi tai seurakuntayhtymän keskusrekisteristä. Esteettömyystodistuksesta tulee ilmetä, että

• Molemmat kuuluvat kristilliseen kirkkokuntaan tai uskontokuntaan

• Ainakin toinen on luterilainen

• luterilaisilla on rippikoulu suoritettu

Esteettömyystodistuksessa on merkintä rippikoulun käymisestä. Jos se jostain syystä puuttuu, pyydä seurakunnasta lisäksi virkatodistus, jossa rippikoulun käyminen näkyy. Ilman voimassa olevaa ja yllä mainituilla tiedoilla varustettua esteettömyystodistusta ei voida vihkiä.

Kysy tarkempia tietoja omasta kotiseurakunnastasi tai keskusrekisteristä. Tarkista, edellyttääkö valitsemasi Hääyö-tapahtuma ennakkoilmoittautumisen.

Vihkimistilanteessa ota mukaasi

• tuleva puolisosi ja sormukset

• avioliiton esteettömyystodistus

• molempien henkilöllisyystodistukset

Jos olet jo aiemmin solminut avioliiton maistraatissa ja tahdot liitolle kirkollisen siunauksen, pyydä vihkimistodistus maistraatista ja ota se mukaan.

(Lähde: Vantaan seurakuntien viestintä)

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.