null ”Mutta suurin niistä on rakkaus” – Linda ja Marko sanoivat tahdon Kampin kappelin Hääyössä

Linda Nuppula ja Marko Korhonen ovat olleet yhdessä noin kolme vuotta. Pari saa perheenlisäystä loppuvuodesta.

Linda Nuppula ja Marko Korhonen ovat olleet yhdessä noin kolme vuotta. Pari saa perheenlisäystä loppuvuodesta.

Hyvä elämä

”Mutta suurin niistä on rakkaus” – Linda ja Marko sanoivat tahdon Kampin kappelin Hääyössä

Kampin kappelissa järjestettiin Hääyö-tapahtuma lauantaina 6.7. Linda Nuppula ja Marko Korhonen valitsivat pienet ja spontaanit häät muun muassa siksi, ettei niistä tarvinnut stressata.

Lauantai 6.7. on ollut sateinen. Kuuro on yllättänyt usean jalankulkijan, jotka ryntäävät pitkin Aleksanterinkatua päästäkseen suojaan katoksen alle. Kaupat ovat asettaneet sateenvarjoja paremmin näkyville ja niitä on myyty runsaasti.

Sade ehtii kuitenkin lakata ennen puoli seitsemää, jolloin Linda Nuppulan ja Marko Korhosen on määrä mennä naimisiin Kampin kappelissa järjestettävässä Hääyö-tapahtumassa. He ovat yksi tapahtumaan osallistuvasta seitsemästä parista. Tapahtumassa on mahdollista mennä naimisiin, uusia vihkivaloja tai pyytää siunausta liitolle.

Alun perin parilla oli tarkoitus mennä naimisiin vuoden päästä, kesällä 2020, jolloin häät olisivat olleet suuremmat. Linda kuitenkin törmäsi Hääyön mainokseen netissä, ja kiinnostui heti. Hänen mukaansa pieni tilaisuus on enemmän heidän näköisensä.

– Meidän näköisellä tarkoitetaan ehkä enemmän tällaista spontaania tapahtumaa, Marko tarkentaa.

– Olemme vähän sellaisia, että päätöksiä tehdään aika nopeasti.

Hääyö kolmatta kertaa Kampin kappelissa

Kampin kappelissa Hääyön kaltaisia tapahtumia on järjestetty aiemmin kaksi kertaa. Tavallisesti kappelissa ei järjestetä kirkollisia toimituksia, sillä se on normaalisti avoinna vain hiljentymistä varten. Kampin kappelin vs. toiminnanjohtajan Nanna Helaakosken mukaan Hääyön kaltaisen tapahtuman järjestämistä oltiin kappelissa mietitty jo kauan ennen kuin liityttiin osaksi Hääyön virallista brändiä.

– Vielä ei ole mietitty, milloin tällainen tapahtuma seuraavan kerran järjestetään. Kappeli on todella kaunis, mutta tämä ei oikein sovellu häiden järjestämiseen. Tilat ovat pieniä, eikä esimerkiksi morsiushuonetta ole, hän selventää.

Tapahtuman järjestely on alkanut suunnittelutasolla jo useita kuukausia sitten ja käytännön järjestelyt aloitettiin pari kuukautta sitten. Aika Hääyöhön on ollut mahdollista varata vasta viisi viikkoa sitten.

Yhdelle parille on tapahtumassa varattu aikaa vain 20 minuuttia. Helaakosken mukaan mitään ei kuitenkaan ole itse vihkiseremoniasta jätetty pois.

– Vihkiseremonia tehdään lyhyen kaavan mukaan, mutta pitkä kaavakaan ei olisi paljon pidempi. Papin puhe on tässä hieman lyhyempi. Aikaa kuitenkin säästää muun muassa se, että käytävä on niin lyhyt – alttarille kävelyyn ei siis mene niin paljon aikaan kuin esimerkiksi Tuomiokirkossa.

Hääyö 6.7. 2019 oli kolmas kerta, kun Kampin kappelissa pääsi naimisiin. Taustalla vihkipappi Ilari Mäkitalo.

Hääyö 6.7. 2019 oli kolmas kerta, kun Kampin kappelissa pääsi naimisiin. Taustalla vihkipappi Ilari Mäkitalo.

Paikalla vain perhe ja lähimmät ystävät

Nuppula ja Korhonen olivat jo ehtineet suunnitella vuoden 2020 kesähäitään. Kirkko oli varattu, kuten myös juhlatila ja osa esiintyjistä. Tarkoitus oli, että häät järjestettäisiin 50-60 vieraalle. Nyt vieraita on tulossa 12, perhe ja lähimmät ystävät.

Vaikka Hääyö-tilaisuuksia järjestetään useammassakin kirkossa niin pääkaupunkiseudulla kuin sen ulkopuolellakin, pari päätyi osallistumaan tapahtumaan juuri Kampin kappelissa. Syitä on useita. Kappeli on parin mielestä moderni ja erilainen. Sen avulla voi erottua vähän joukosta.

Tärkeintä on, että on rakkautta ja eletään sovussa toista kunnioittaen

- Nanna Helaakoski

– Muut tapahtumat olisivat olleet syksyllä. Nyt voi olla mekko päällä ja näyttää ihan ihmiseltä. Meille on tulossa perheenlisäystä marraskuussa, Linda kommentoi hymyillen.

Häiden järjestäminen on sujunut kivuttomasti, sillä lähes kaikki järjestelyt ovat onnistuneet kotoa käsin. Kirkon ja jatkopaikan varaamisen on voinut hoitaa tietokoneen välityksellä ja pappiin ollaan oltu yhteyksissä sähköpostitse ja puhelimitse. Kaikki kutsuvieraat ovat päässeet paikalle viiden viikon varoitusajalla.

Pareja erilaisissa elämäntilanteissa

Tilastokeskuksen raportin mukaan vuonna 2018 avioliittoja solmittiin noin 2 500 vähemmän kuin vuonna 2017. Nanna Helaakosken mukaan tästä ei kuitenkaan tulisi huolestua.

– Parisuhteita on aina ollut, mutta miten niitä solmitaan ja millaisilla seremonioilla muuttuu koko ajan. Tärkeintä on, että on rakkautta ja eletään sovussa toista kunnioittaen, hän toteaa.

Kampin kappelin Hääyö-tapahtumiin osallistuneet ovat tulleet hyvin erilaisista elämäntilanteista. Tapahtumiin on osallistunut paljon nuoria pareja, mutta Helaakosken mukaan mukana on ollut myös jonkin verran enemmän vähän vanhempia pareja.

Jotkin parit ovat olleet menossa toista tai useampaa kertaa naimisiin. Avioliiton siunaamisia on myös ollut enemmän kuin normaalissa arjessa. Helaakosken mukaan hän ei edes muista, milloin häneltä olisi pyydetty avioliiton siunaamista. Hääyössä siunaamista sen sijaan on hakenut useampi pari.

Helaakoski on sitä mieltä, että kaikkien pitäisi antaa määritellä parisuhteensa siten, miten haluavat.

– Toivoisin, että ne, jotka haluavat naimisiin, voisivat niin tehdä, ja ne, jotka eivät halua, mutta haluavat elää yhdessä, saisivat tehdä niin omalla tavallaan. Meitä on maailmassa todella monta, mutta silti on aina ihme, kun joku löytää sellaisen ihmisen, jonka kanssa haluaa jakaa koko elämänsä.

Vihkiseremoniassa olivat läsnä parin perhe ja lähimmät ystävät. Ilta jatkui ravintolassa.

Vihkiseremoniassa olivat läsnä parin perhe ja lähimmät ystävät. Ilta jatkui ravintolassa.

Autuas yhteiselo jatkuu vastaisuudessakin

Noin puoli tuntia ennen hääseremonian alkua Lindaa alkaa vähän jännittää. Pari on tavannut vihkipappinsa, Ilari Mäkitalon, jolla on leveä hymy ja kirkkaanvihreä stola, joka symboloi toivoa. Markolla on napinlävessään samanlaisia valkeita ruusuja kuin Lindalla hääkimpussaan.

Alttarille kävellessä kappelissa kaikuu Christina Perrin 2010-luvun hittikappale ”A Thousand Years”. Kanttoria kappelissa ei ole, joten kappale soitetaan kahdella viululla. Lindan kävellessä isänsä saattamana kohti alttaria kappelissa kuuluu niiskauksia ja kameran räpsettä.

Tarttuessaan Lindan käteen Marko kumartaa tämän isälle pienesti. Pari hymyilee toisilleen leveästi. Hymyssä suin on myös Mäkitalo, joka puheessaan kertoo parilla olleen paljon yhteisiä ystäviä. Suhde alkoi kolmisen vuotta sitten teepöydän ääressä. Mäkitalo muistuttaa, että kuten teepöydässä, myös avioliitossa ”tarvitaan pöytätapoja”.

Raamatunkohtana tilaisuudessa luetaan Ensimmäisen korinttilaiskirjeen 13. luku. Varsinkin kohta ”Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus” jää kaikumaan kappelissa. Hääpari ei voi lopettaa hymyilemistä. He katsovat toisiaan silmiin sanoessaan ”tahdon”. Kappelista poistutaan toisen 2010-luvun listahitin, Bruno MarsinMarry Youn” soidessa.

Kappelin ulkopuolella vieraat muodostavat kujan, ja puhaltavat parin suuntaan saippuakuplia. Lindalla ja Markolla ei ole kiire kävellä kujan läpi, vaan seisovat saippuakuplasateessa läheistensä ympäröimänä. Kappelilta matka jatkuu ravintolaan juhlistamaan tuoretta avioparia.

Avioliittoa pohtiville parilla on muutama ohje.

– Häistä ei kannata ottaa stressiä, vaan niistä kannattaa tehdä juuri sen näköiset, kuin itse haluaa, Marko kehottaa.

– Avioliitto ei ainakaan meidän välillämme muuta mitään. Eiköhän autuasta yhteiseloa jatketa tästäkin eteenpäin, Linda toteaa.

 

Juttua korjattu 9.7. klo 12.50. Papilla oli kirkkaanvihreä stola, ei vihreät liperit.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.