null Sateenkaaripapit ovat vihkineet tai siunanneet kolmessa vuodessa noin 130 paria

Olavi Virtasen kirjanpidon mukaan kolmen vuoden aikana Suomessa on vihitty noin 130 sateenkaariparia. Kuvalähde: Istock

Olavi Virtasen kirjanpidon mukaan kolmen vuoden aikana Suomessa on vihitty noin 130 sateenkaariparia. Kuvalähde: Istock

Ajankohtaista

Sateenkaaripapit ovat vihkineet tai siunanneet kolmessa vuodessa noin 130 paria

”Onko joltain pois, että toinen saa sen, mikä itsellekin kuuluu”, kysyy pappi Olavi Virtanen. Hän pitää kirjaa kirkollisesti vihityistä ja siunatuista sateenkaaripareista.

Sukupuolineutraali avioliittolain voimaantulosta tuli maaliskuun alussa kuluneeksi kolme vuotta. Vaikka valtio on asian ratkaissut, kiistely sateenkaariparien mahdollisesta kirkollisesta vihkimisestä jakaa yhä kirkkoa. Asiaa ratkotaan nyt oikeusistuimissa, ja se palannee jossain muodossa myös kirkolliskokoukseen, jonka jäsenet valittiin helmikuussa.

Moni pappi on ilmaissut valmiutensa siunata ja vihkiä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia pareja, vaikka kirkko ei siihen virallisesti lupaa anna. Sateenkaaripappien nettisivuilla olevassa listassa on nyt noin 75 pappia. Lisäksi helsinkiläisen Töölön seurakunnan papit ovat siinä mukana ryhmänä.

Facebookissa toimii myös Papit kirkollisen vihkimisen puolesta -ryhmä. Sen jäseninä on nyt noin 300 pappia. Tässä suljetussa keskusteluryhmässä on mukana monenlaisia pappeja, myös niitä, jotka eivät vielä itse ole valmiita vihkimiseen.

– Ryhmä on keskustelua, pohdintaa, vertaistukea ja rohkaisua varten. Kaikki mukana olevat papit eivät uskalla vielä vihkiä, vaikka haluaisivatkin. Suomessa on muutamia hiippakuntia, joissa vihkimiseen valmiit papit ovat kovilla, kertoo Olavi Virtanen.

Hän on siunannut ja vihkinyt pareja useamman hiippakunnan alueella.

”Kyse on periaatekiistasta”

Kuopion hiippakunnan tuomiokapituli erotti Olavi Virtasen pari vuotta sitten Konneveden kirkkoherran virasta seurakunnan viranhoitoon liittyvien ongelmien takia. Itse hän tosin katsoo, että asiaan vaikutti hänen toimisensa sateenkaaripappina. Asian lopullinen ratkaisu on yhä kesken. Pappisoikeuksiaan hän ei menettänyt.

Virtanen ylläpitää tilastoa sateenkaaripappien vihkimistä ja siunaamista pareista. Aiheesta käydyn keskustelun määrään nähden pareja on kirjanpidon mukaan vähän.

Kolmen vuoden aikana sateenkaaripapit ovat vihkineet avioliittoon 87 paria ja siunanneet 42. Pareja vihkineitä pappeja on 70. Todellisuudessa määrät ovat ainakin jonkin verran tätä suurempia, sillä vihkimisiä ja siunaamisia ovat toimittaneet myös jotkut sellaiset papit, jotka eivät ole ilmoittaneet itseään sateenkaaripappien listoilla.

– Tässä on kyse periaatekiistasta, jossa ihmiset unohtuvat. Vihittyjen parien määrät ovat aika pieniä. Ihmettelen kovasti, onko joltain pois, että toinen saa sen, mikä itsellekin kuuluu, Virtanen pohtii.

Katson myös, että kirkkojärjestys velvoittaa vihkimään kaikki rippikoulun käyneet kirkon jäsenet.

Virtasen mukaan sosiaalietiikka on ennenkin ollut kirkon kompastuskivi.

– Oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja ihmisoikeudet ovat lähellä sydäntäni. Se, että toisiaan rakastavat kirkon jäsenet siunataan ja he voivat elää avoimesti yhdessä, kuuluu minusta asioihin, joita kirkon pitäisi edistää eikä estää.

– En ole fundamentalisti, enkä näe tässä ristiriitaa sen käsityksen kanssa, joka minulla Raamatusta on. Katson myös, että kirkkojärjestys velvoittaa vihkimään kaikki rippikoulun käyneet kirkon jäsenet, Virtanen perustelee.

Sateenkaaripappien avulla halutaan varmistaa turvallinen tila

Olavi Virtasen mukaan uusi ilmiö on, että sateenkaaripappeja pyydetään mukaan tilaisuuksiin, jossa omaiset erityisesti haluavat varmistaa, että tila on kaikille heidän läheisilleen henkisesti turvallinen. Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi seksuaalivähemmistöön kuuluneen hautaan siunaaminen tai häät, joissa avioliittoon vihitään heteropari.

– Vaikka avioliittoon vihitään mies ja nainen, he haluavat sateenkaaripapin, jotta heidän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvilla läheisillään on varmasti häissä hyvä olla. Moni ihminen huutaa nyt kovasti avaran kirkon perään.

Vaikka näitä häitä ei ole paljon, tasa-arvo koskettaa kaikkia ja toivon järjen voittavan.

Virtanen toivoo, että toukokuussa työnsä aloittava uusi kirkolliskokous kykenisi tekemään asiassa kompromissin, vaikka jo kertaalleen hylätyn niin sanotun Helanderin mallin pohjalta. Professori Eila Helander esitti kirkolle kompromissia, jossa kirkko pitäytyy miehen ja naisen avioliittoon vihkimisessä, mutta hyväksyy samalla, että kirkon sisällä voi olla myös toinen teologisesti perusteltu toimintamalli vihkimisissä ja siunaamisissa.

– Itse en halua, että ketään pakotetaan vihkimään LGBT-pareja oman vakaumuksensa vastaisesti. Toivon vain, että ne papit saisivat myös kirkon puolesta virallisesti vihkiä, jotka ovat siihen valmiita. Vaikka näitä häitä ei ole paljon, tasa-arvo koskettaa kaikkia ja toivon järjen voittavan, Virtanen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.