null Aloite: kirkkohäissä pitäisi riittää, että toinen puoliso kuuluu kirkkoon

Monet kokevat vihkimisen kirkossa itselleen tärkeäksi.

Monet kokevat vihkimisen kirkossa itselleen tärkeäksi.

Ajankohtaista

Aloite: kirkkohäissä pitäisi riittää, että toinen puoliso kuuluu kirkkoon

Nykyään kirkkohäitä ei saa, elleivät molemmat puolisot ole kirkon jäseniä. Tästä on seurannut, että monet liittyvät kirkkoon väliaikaisesti vain häiden ajaksi.

Kirkolliskokoukseen on lähetetty aloite siitä, että vastedes kirkolliseen avioliittoon vihittäessä riittäisi toisen puolison kuuluminen kirkkoon.

Aloitteen lähetti alun perin Paavalin seurakuntaneuvosto Helsingin hiippakuntavaltuustolle viime helmikuussa. Hiippakuntavaltuusto puolestaan lähettää aloitteen edelleen kirkolliskokoukselle. Aloitteen olivat laatineet seurakuntaneuvoston jäsen Samuli Korkalainen ja neuvoston varajäsen Petteri Äijö.

Nykyisessä kirkkojärjestyksessä edellytetään, että kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä molempien puolisoiden täytyy olla rippikoulun käyneitä ja konfirmoituja kirkon jäseniä.

Korkalainen on pappi, joka kertoo törmänneensä usein siihen, että kirkkohäät pidettäisiin muuten, mutta puolisoista toinen ei halua liittyä kirkkoon pelkästään niiden vuoksi.

– Nykyisin on tyypillistä, että pariskunnasta toinen sitten liittyy kirkkoon vain häiden ajaksi, hän kertoo.

Korkalaisen mukaan aloite ei nouse teologisesta tarpeesta vaan käytännön seurakuntatyöstä.

Mikään kirkollinen toimitus ei ole suunnattu vain kyseiselle henkilölle tai henkilöille, vaan myös heidän läheisilleen, perheilleen ja ystävilleen. Tämä läheisten joukko koostuu nykyisin vain harvoin pelkästään kirkon jäsenistä.
– Samuli Korkalainen

– Myös kasteiden yhteydessä papit kohtaavat yhä useammin sitä, että kummit liittyvät kirkkoon pelkästään kasteen ajaksi. Tällaisesta kirkkoon liittymisen ja siitä eroamisen sahaamisesta olisi hyvä päästä eroon, Korkalainen sanoo.

Helsingin hiippakuntavaltuusto hyväksyi esityksen hiippakunnan tuomiokapitulin vastustuksesta huolimatta. Kapitulin mielestä esitys oli ongelmallinen, koska se ei esimerkiksi tukenut riittävästi kirkon jäsenyyttä. Toiseksi tuomiokapituli piti kiinni periaatteesta, että kirkolliset toimituksen kuuluvat vain kirkon jäsenille.

Samuli Korkalainen oli jyrkästi eri mieltä tästä. Kotiseurakuntana Paavali -ryhmän blogissa hän toteaa, nykyään lähes kaikki kirkolliset toimitukset kasteesta hautajaisiin ovat avoimia myös kirkkoon kuulumattomille, ja senkin vuoksi myös kirkkohäistä pitäisi poistaa vaatimus, että vihittävistä molemmat kuuluvat kirkkoon.

”Mikään kirkollinen toimitus ei ole suunnattu vain kyseiselle henkilölle tai henkilöille, vaan myös heidän läheisilleen, perheilleen ja ystävilleen. Tämä läheisten joukko koostuu nykyisin vain harvoin pelkästään kirkon jäsenistä. Erityisesti juuri Helsingin hiippakunnassa tilanne on tämä”, Korkalainen tiivistää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.