null Piispa Mari Leppänen valittiin Helsingin yliopiston Vuoden Alumniksi –”Tuntemattoman edessä korostuu luotettavan ja tutkitun tiedon merkitys”

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija.

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija.

Ajankohtaista

Piispa Mari Leppänen valittiin Helsingin yliopiston Vuoden Alumniksi –”Tuntemattoman edessä korostuu luotettavan ja tutkitun tiedon merkitys”

Perusteluna oli Turun piispan vaikeita aiheita pelkäämätön osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Helsingin yliopiston alumniyhdistys on valinnut Vuoden Alumniksi 2023 Turun arkkihiippakunnan piispan Mari Leppäsen. Leppänen on sekä teologian että filosofian maisteri. Viime vuonna saman kunnian sai miesten jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva.

Vuoden Alumni on yliopiston myönteinen lähettiläs. Alumniyhdistys valitsee tehtävään vuosittain henkilön, joka on toiminnallaan tukenut Helsingin yliopiston periaatteita ja akateemisen koulutuksen arvostusta sekä nostanut akateemista Helsingin henkeä.

Leppäsen ansiona nousi esiin etenkin aktiivinen, uusia näkökulmia avaava ja vaikeita aiheita pelkäämätön osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Vuoden Alumnina Mari Leppänen haluaa korostaa tiedemaailman ja uskonnon yhteyttä. Hänen mukaansa tiede on tärkeä peili kirkolle.

–  Evankelis-luterilainen kirkko on aina ollut tiedemyönteinen ja päivittänyt näkemyksiään sitä mukaa kuin ymmärrys maailmasta on kasvanut, Leppänen sanoo Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Kirkon tulisi ottaa todesta muuttunut tieto ja ymmärrys ihmisestä.

Kun kirkossa keskustellaan samaa sukupuolta olevien oikeudesta avioliittoon Leppänen muistuttaa, että käsitys seksuaalisuudesta on muuttunut. Tässä muutoksessa tieteellä on ollut suuri merkitys.

–  Kirkon tulisi ottaa todesta muuttunut tieto ja ymmärrys ihmisestä. Muutos näkyy jo seurakuntien arjessa, mutta sen tulisi näkyä myös kirkon päätöksenteossa. Ilman vuoropuhelua uusimman tutkimuksen kanssa uskontulkinta saattaa paitsi vääristyä myös etääntyä ihmisten arjesta ja todellisuudesta, Leppänen sanoo.

Tiedeyhteisölle Leppäsen viesti on, että monipuolista perustutkimusta tarvitaan aina ja tieteen arvo korostuu erilaisten globaalien, toisiinsa kytkeytyvien kriisien keskellä.

– Tuntemattoman edessä korostuu luotettavan ja tutkitun tiedon merkitys. Tieteen avulla voi ymmärtää monimutkaisia keskinäisriippuvuuksia hallitsemattoman tuntuisessa maailmassa, hän sanoo.

Leppänen muistuttaa, että sodan ja pandemian rinnalla maailmanlaajuisina haasteina vaikuttavat yhä ilmastonmuutos sekä siitä johtuvat eriarvoistuminen, pakolaisuus ja köyhyys. Myös ihmisten välinen vastakkainasettelu kärjistyy koko ajan.

– Tähän kaikkeen tarvitaan tutkittua tietoa, koulutusta ja tiedeyhteisöä, joka auttaa löytämään ratkaisuja. Niitä etsiessämme tarvitsemme viisautta ja ihmisyyttä.

Helsingin yliopiston alumniyhdistys on vuonna 1990 perustettu yhteisö, johon kuuluu noin 6 000 jäsentä. Yhdistyksen tarkoituksena on pitää yllä yhteyksiä Helsingin yliopistossa opiskelleiden kesken, tukea yliopiston tavoitteita ja lujittaa akateemista Helsingin henkeä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.