null Piispa Teemu Laajasalo tapaa helsinkiläisiä pubissa – ”Tärkeintä on, että ihmiset voivat kohdata toisiaan messun jälkeen ja viettää aikaa yhdessä”

Piispa Teemu Laajasalo suuntaa ensi sunnuntaina messun jälkeen Paavalin seurakunnan kirkkokaljoille paikalliseen pubiin.

Piispa Teemu Laajasalo suuntaa ensi sunnuntaina messun jälkeen Paavalin seurakunnan kirkkokaljoille paikalliseen pubiin.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Piispa Teemu Laajasalo tapaa helsinkiläisiä pubissa – ”Tärkeintä on, että ihmiset voivat kohdata toisiaan messun jälkeen ja viettää aikaa yhdessä”

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala ja Helsingin piispa Teemu Laajasalo tapaavat alueen asukkaita piispanmessun jälkeen ensin kahvilla ja sitten kirkkokaljoilla.

Helsinkiläisessä Paavalin seurakunnassa on käynnissä piispantarkastus. Sen aikana piispa Teemu Laajasalo neuvottelee seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa ja tapaa seurakuntalaisia ja alueen muita asukkaita. Neuvottelussa käsitellään seurakunnan toiminnan painopisteitä ja työn kehittämistä sekä hallintoa ja taloutta.

Piispantarkastuksen ohjelmaan kuuluvat tavallisesti piispan vierailut paikkakunnan kouluissa, työpaikoilla, laitoksissa ja seurakunnan yhteistyökumppanien luona. Tähän piispantarkastukseen sisältyy myös kirkkokaljat paikallisessa pubissa.

Kirkkokaljat on kirkkoherra Kari Kanalan idea. Niitä järjestettiin erityisesti reformaation juhlavuoden kunniaksi Martti Lutherin hengessä. Kirkkokaljoilla oluensa saa juoda tai olla juomatta omakustanteisesti tai juoda vaikka kahvia. Tarkoitus on kohdata niitäkin alueen ihmisiä, joille kirkon kynnys on liian korkea.

Piispa Teemu Laajasalo, miten pubivierailu sopii piispantarkastuksen ohjelmaan?

– Piispantarkastuksen yhtenä tehtävänä on tutustua alueen ihmisiin ja seurakunnan tapaan kohdata heitä. Paavalin seurakunnassa kohtaamista on harjoitettu myös paikallisessa baarissa ja siinä mielessä vierailu sopii ohjelmaan hyvin.

Aiotko itse nauttia tosi tumman oluen vai tyydytkö mielijuomaasi kokikseen?

– Jos ottaisin oluen, ottaisin varmaankin suodattamattoman saksalaisen vehnäoluen, mutta taidan kyllä sunnuntaina pysyä kokis zerossa.

Suomessa kirkkokahvit ovat instituutio, kirkkokaljat eivät niinkään. Pitäisikö tämä tapa ottaa käyttöön useammassa seurakunnassa?

– Tärkeintä on, että ihmiset voivat kohdata toisiaan messun jälkeen ja viettää aikaa yhdessä. Paikallisesti on syytä miettiä, mikä on siihen luonnollisin tapa. Taitaa olla niin, että kirkkokahveja voittanutta tapaa ei ole. Paavalissakin on ensin kirkkokahvit ja sitten perään toinen tilaisuus.

Miten olut liittyy luterilaisuuteen? Martti Luther ei tainnut sylkeä lasiin?

– Martti Lutherille olut oli arkipäiväinen asia. Hän puhuu oluesta opetuksissaan verrattain paljon. Luterilaisuudessa olutta piti hyvänä myös Mikael Agricola. Olutta pantiin pappiloissa Suomessakin. Toisaalta liiasta juopumisesta ja häiriökäyttäytymisestä on myös varoiteltu reformaation alusta alkaen.

Uskotko ihmisten uskaltavan lähestyä piispaa pubissa, tarkastavan piispan?

– Uskon! Tervetuloa vaihtamaan ajatuksia ja vaikkapa kysymään kysymyksiä.

Paavalin seurakunnan piispantarkastus päättyy sunnuntaina 5.3. Paavalinkirkossa piispanmessuun, kirkkokahviin ja kirkkokaljoihin. Messu alkaa Paavalinkirkossa kello 10 ja siinä saarnaa piispa Teemu Laajasalo. Kirkkokahvit juodaan messun jälkeen. Kirkkokaljat ovat Oluthuone Paavalissa, Hämeentie 94. Piispa on siellä varmimmin paikalla kello 12.45 alkaen. 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen kaljamme – Martti Luther piti olutta hyvänä keinona pirun karkottamiseen

Hyvä elämä

Oletko ajatellut juoda kesällä olutta? Marketin oluthyllyllä tarkkasilmäinen voi tavata munkin tai piispan.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.