null Piispa Teemu Laajasalon joulutervehdys: ”Joulun nostalgiassa on kyse kaipuusta itseään suurempaan rauhaan”

Seimi ja keskeneräinen työmaa kuvattiin Helsingin Jätkäsaaressa vuoden 2018 joulukuussa.

Seimi ja keskeneräinen työmaa kuvattiin Helsingin Jätkäsaaressa vuoden 2018 joulukuussa.

Hengellisyys

Piispa Teemu Laajasalon joulutervehdys: ”Joulun nostalgiassa on kyse kaipuusta itseään suurempaan rauhaan”

Helsingin hiippakunnan piispa saarnaa aattona Helsingin tuomiokirkossa.

Joulun lähestyessä huomaa, kuinka iso merkitys joululauluilla on joulutunnelman saavuttamisessa. Joululaulut itsessään tavoittavat ajatuksissamme ja tunnelmassamme selittämätöntä erityisyyttä. Vaikka sanat eivät riittäisi kertomaan, niin jo sävel vaikuttaa. Tutuilla joululauluilla on kumma, syvempi merkitys. Niissä on jotain nostalgista.

Sana nostalgia muodostuu kreikan kielen kahdesta sanasta. Nostos tarkoittaa kotiinpaluuta tai kotiin menemistä. Algos tarkoittaa vaivaa tai tuskaa. Nostalgia tarkoittaa siis koti-ikävää tai kaipuuta johonkin tuttuun. Se tarkoittaa sellaista ikävää tai kaipuuta, joka sisältää rakasta ja läheistä, mutta samalla haikeudessaan jopa tuskaa tai vaivaa.

Joululaulujen nostattamassa nostalgiassa on kyse sellaisesta kaipauksesta, joka on vaikeasti selitettävissä. Kaipauksessa on kyse selittämättömästä, joka ei avaudu pelkästään joulun ulkoisilla puitteilla, koristeilla, lahjoilla ja valoilla. Joulun nostalgiassa on kyse kaipuusta itseään suurempaan rauhaan. Rauhaan, joka avautuu lapsuuden kodin kaipuuna, mutta samalla myös taivaan kodin kaipuuna. Tästä joulun salaisuudessa on kyse. Siitä, että tunnistamme taivaallisen koti-ikävän ja laulaessamme joululauluja tunnemme liikutusta, iloa ja kaipuuta.

Tähän taivaalliseen koti-ikävään, nostalgiaan, kiteytyy joulun merkityksen vastakohtaisuus. Sen sijaan, että meidän tulisi kaivata jonnekin tai mennä ajatuksissamme jonnekin, meidän luoksemme tullaan. Jouluna ylhäältä tullaan alas eikä alhaalta ylös. Jumala syntyy ihmiseksi, toisen maailman ääni murtautuu meidän maailmaamme. Jouluna Kristus syntyy elämään osaksi arkeamme, vapahtamaan meidät taakoistamme ja antamaan Suuren Ilon – täyttymyksen taivaskaipuuseemme.

 

Kirjoittaja on Helsingin hiippakunnan piispa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.