null Jumalanpalveluksiin voi kesäkuun alusta alkaen osallistua yli 50 henkilöä kerrallaan

Jumalanpalveluksiin pääsee 1.6. alkaen tarkoin ehdoin.

Jumalanpalveluksiin pääsee 1.6. alkaen tarkoin ehdoin.

Ajankohtaista

Jumalanpalveluksiin voi kesäkuun alusta alkaen osallistua yli 50 henkilöä kerrallaan

Edellytyksenä isolle väkimäärälle on tilan koko ja turvaohjeiden noudattaminen. Piispa Teemu Laajasalon mukaan ikäihmisiltä ei kysytä papereita, vaan harkinta on heillä itsellään.

Luterilaisen kirkon piispat ovat tarkentaneet ohjettaan jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten osallistujamäärästä. Piispojen uuden linjauksen mukaan jumalanpalveluksiin sekä kirkkotilassa tapahtuviin kirkollisiin toimituksiin – kuten vihkimiseen, kasteeseen ja siunaamiseen – voi kesäkuun alusta alkaen osallistua yli 50 henkilöä. Tämä on mahdollista, kunhan tilaisuuksissa noudatetaan viranomaisten ohjeita tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä.

Enimmäisosallistujamäärä on piispojen mukaan jopa 500 henkeä. Oleellista on, että tilaisuuksien henkilömäärä suhteutetaan 1–2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi.

Seurakunnan tiloissa järjestettävän kirkollisen toimituksen jälkeen järjestettävät juhlat – kuten kastejuhlat, hääjuhlat sekä muistotilaisuudet – samoin kuin kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavat kirkolliset toimitukset ovat yksityistilaisuuksia. Niitä koskee piispojen mukaan yleinen valtioneuvoston linjauksen mukainen 50 hengen enimmäisosallistujamäärä.

Piispat tarkensivat ohjeistustaan seurakunnille valtioneuvoston 6.5. tekemän periaatepäätöksen perusteella. Hiippakunnat antavat vielä tarkempia ohjeita muun muassa ehtoollisen vietosta.

Kun on kyse terveydestä, on harkinta viime kädessä jokaisella ihmisellä itsellään.

- Teemu Laajasalo

Piispat eivät uudessa ohjeessaan käsittele yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien osallistumista jumalanpalveluksiin. Helsingin piispa Teemu Laajasalo kommentoi myös tätä asiaa Kirkko ja kaupungille piispainkokouksen tauolla.

– Jumalanpalvelusten avautuminen on erittäin tärkeä asia. On hienoa, että seurakunta voi kokoontua jälleen samaan tilaan ja osallistua ehtoolliselle. Kaipuu siihen on ollut kova. Olen itsekin odottanut sitä, että pääsemme viettämään yhdessä messua samassa tilassa, Laajasalo kertoo.

Hänen mukaansa myös moni ikäihminen on kaivannut jo pitkään kirkkoon pääsyä.

– Kirkossa ei kysytä kenenkään papereita ovella. Jokainen on tervetullut. Kun on kyse ihmisen terveydestä, on harkinta viime kädessä jokaisella ihmisellä itsellään, Laajasalo sanoo.

Pääkaupunkiseudun seurakunnat Espoossa, Kauniaisissa, Helsingissä ja Vantaalla noudattavat piispojen ohjeistusta niitä paikallisiin olosuhteisiin ja tiloihin soveltaen. Turvaetäisyyksistä ja hygieniasta ollaan tarkkoja. Ikäihmisiä kehotetaan muistamaan viranomaisten ohjeet.

– Viranomaiset ovat lieventäneet rajoituksia yli 70-vuotiaiden liikkumisesta. Kuitenkin edelleen kehotetaan välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Lisäksi etäisyyttä pyydetään pitämään myös jatkossa. On hyvä huomata, että jatkamme jumalanpalvelusten lähettämistä suoratoistona niin, että mukaan pääsee myös kotoa etänä ja ikäihmiset voivat osallistua ilman huolta turvallisuudestaan, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja, Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki sanoo.

Samalla hän toteaa, että kirkkoon ovat kaikki tervetulleita rukoilemaan ja hiljentymään ja ne ovat Helsingissä nyt avoinna tavanomaista pidempään.

– Myös messuihin ovat kaikki tervetulleita, kunhan ihmisten välisiä turvaetäisyyksiä ja muita ohjeita noudatetaan niin, että altistumista koronalle kaikin tavoin vältetään, Rintamäki sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.