null Piispat linjasivat: seurakunnat voivat järjestää leirejä ja ehtoollisjumalanpalveluksia jo kesäkuussa

Ajankohtaista

Piispat linjasivat: seurakunnat voivat järjestää leirejä ja ehtoollisjumalanpalveluksia jo kesäkuussa

Osallistujia saa olla korkeintaan 50, kuten Suomen hallitus maanantaina ohjeisti. Yön yli kestäviä leirejä kannattaa piispojen mukaan järjestää vasta juhannuksen jälkeen.

Evankelis-luterilaisen kirkon piispat päättivät tänään, miten seurakunnissa voidaan vaiheittain purkaa koronapandemiasta aiheutuneita kokoontumisrajoituksia. Piispojen ohje on linjassa Suomen hallituksen maanantaina tekemien päätösten kanssa.

Piispojen mukaan enintään 50 hengen jumalanpalveluksia ehtoollisineen voidaan kesäkuun alusta alkaen järjestää kirkoissa. Paikalla voi siis olla läsnä myös seurakuntalaisia, kunhan tuo raja ei ylity.

Tällä hetkellä kirkoissa on järjestetty jumalanpalveluksia, joissa ovat olleet läsnä vain niiden toimittajat. Seurakuntalaiset ovat voineet seurata jumalanpalveluksia suoratoistona, mikä on ollut yllättävän suosittua. Piispat kehottavat jatkamaan jumalanpalvelusten välittämistä edelleen myös verkon kautta.

Rippileirejä vasta juhannuksen jälkeen

Myös rippikoulu- ja muu seurakuntien leiritoiminta voi käynnistyä kesäkuussa, kunhan siinä otetaan huomioon henkilömäärärajoitukset ja osallistujien turvallisuus. Yön yli kestävää leiritoimintaa piispat suosittelevat aloitettavaksi vasta juhannuksen jälkeen, jotta poikkeusajan järjestelyihin jää riittävästi aikaa.

Kaikessa leiritoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota käytössä olevien tilojen väljyyteen ja hygieniaan. Piispat muistuttavat, että seurakunnat ovat vastuussa myös työntekijöidensä työturvallisuudesta, ja tämä vastuu korostuu leiriolosuhteissa.

Seurakunta päättää rippikoulun toteutustavoista ja ajankohdasta. Toteutuksesta on piispojen mukaan hyvä keskustella nuorten ja perheiden kanssa ja mahdollisuuksien mukaan kuulla heidän näkemyksiään.

Päivärippikouluja voidaan 1. kesäkuuta alkaen järjestää henkilörajoitukset ja osallistujien turvallisuus huomioon ottaen. Turvallisuuskäytäntöjä kehitettäessä on hyvä seurata koulujen toimintamalleja.

Seurakunnat päättävät rippikoululinjauksistaan piispojen ohjeita seuraten. Uusi päätöksiä tehdään esimerkiksi Helsingissä vielä tällä viikolla.

Häät, hautajaiset ja kastetilaisuudet

Kaikissa kirkollisissa toimituksissa eli kastetilaisuuksissa, häissä ja hautaan siunaamisissa pitää noudattaa 50 hengen kokoontumisrajoitusta. Jos käytettävissä oleva tila on pieni, väkimäärän pitää vastaavasti olla pienempi, jotta tilaisuuden pitäminen on turvallista. Tämä koskee myös muita seurakuntien tilaisuuksia.

Toukokuun loppuun asti on voimassa nykyinen ohje, jonka mukaan osallistujia pitäisi olla alle kymmenen henkeä. Tästä on erityisistä syistä voitu hieman joustaa.

Piispojen ohjeistuksissa painotetaan, että osanottajien turvallisuus tulee varmistaa. Tämä tapahtuu muun muassa huolehtimalla turvaetäisyyksistä ja antamalla ohjeita hygieniasta. Hiippakunnat antavat seurakunnille tästä tarkempia ohjeita yhteistoiminnassa viranomaisten kanssa.

Piispat kannustavat seurakuntia järjestämään lasten, nuorten ja perheiden päivätoimintaa niin, että toimintaan osallistuu enintään 50 henkilöä kerrallaan.

”Seurakunnat hoitavat kirkon hengellistä tehtävää julistamalla Jumalan sanaa, jakamalla sakramentteja ja toimimalla kristillisen sanoman levittämiseksi ja lähimmäisenrakkauden toteuttamiseksi. Erityisen tärkeää se on poikkeusoloissa. Sillä on merkitystä ihmisten henkisen jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta”, piispat muistuttavat.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.