null Pikkuhelppi tuo lastenohjaajan vaikka ulkoilemaan lasten kanssa – perheen kotiin tulevalle avulle on selkeä tarve

Vantaankosken seurakunnan lastenohjaaja Jenny Nikkanen kohtaa perheitä yleensä Kivistön kirkolla. Nyt hän on mukana Pikkuhelppi-toiminnassa, jossa lastenohjaaja tulee perheen kotiin.

Vantaankosken seurakunnan lastenohjaaja Jenny Nikkanen kohtaa perheitä yleensä Kivistön kirkolla. Nyt hän on mukana Pikkuhelppi-toiminnassa, jossa lastenohjaaja tulee perheen kotiin.

Ajankohtaista

Pikkuhelppi tuo lastenohjaajan vaikka ulkoilemaan lasten kanssa – perheen kotiin tulevalle avulle on selkeä tarve

Pikkuhelppi-toimintaa on jo ympäri Suomea. Vantaalla se on alkanut Korson, Rekolan ja Vantaankosken seurakunnissa.

Seurakunnat ympäri Suomea ovat alkaneet tarjota helpotusta lapsiperheiden arkeen Pikkuhelppi-toiminnalla, jossa seurakunnan lastenohjaaja saapuu perheen kotiin muutamaksi tunniksi. Hän voi vaikka ulkoilla lasten kanssa, auttaa kotiaskareissa tai olla muulla tavoin perheen apuna.

Apu on perheelle maksutonta, ja sitä voi saada ottamalla yhteyttä Pikkuhelppi-toiminnasta vastaavaan työntekijään seurakunnassa. Vantaalla sama perhe voi saada apua enintään neljä kertaa.

Vantaalla Pikkuhelppi-toiminta käynnistyi syyskuussa Korson, Rekolan ja Vantaankosken seurakunnissa.

– Tämä on lähtenyt hyvin liikkeelle. Toki kalenterissa on vielä tilaa ja lisää yhteydenottoja odotellaan, sanoo lastenohjaaja Jenny Nikkanen Vantaankosken seurakunnasta.

– Aika monessa paikassa olen käynyt, ja uusia pyyntöjä tulee. Haasteena on, miten löydän omasta kalenteristani tilaa, ei se, etteivät perheet ole vielä löytäneet palvelua, sanoo lastenohjaaja Raija Lindqvist Korson seurakunnasta.

Apua on tarvittu lasten kanssa olemiseen esimerkiksi sillä aikaa, kun vanhempi siivoaa, opiskelee tai lepää hetken. Pikkuhelppiä on pyydetty myös perheeseen, jossa toinen vanhempi toipuu leikkauksesta, perheeseen, jossa on ollut synnytyksen jälkeistä masennusta ja perheisiin, joissa tukiverkko puuttuu tai on kaukana.

– Puskaradio alueella on lähtenyt toimimaan. Tieto ei enää leviä vain työntekijöiden kautta, vaan perheet kertovat tästä tuttavilleen, Lindqvist kertoo.

Rekolan seurakunnassa on ollut vielä hiljaisempaa kuin Korsossa ja Vantaankoskella, mutta lastenohjaaja Anna-Maria Alava uskoo, että varsinkin Koivukylän ja Havukosken alueella tarvetta palvelulle olisi.

– Yritämme saada tietoa leviämään erityisesti sinne, koska siellä on paljon perheitä eri kulttuureista. Heidän turvaverkkonsa ovat kaukana. Tarkoitus on tehdä mainoksia eri kielillä, jotta tavoitamme ihmiset.

Perheiltä saa välittömän palautteen

Pikkuhelppi-toimintaa on tarjolla jo yli 50 seurakunnassa eri puolella Suomea. Konsepti on kaikkialla sama: apu on lyhytkestoista ja maksutonta ja sitä tekevät seurakuntien lastenohjaajat. Joissakin seurakunnissa työtä tehdään yhdessä diakoniatyön kanssa.

Erilaiset tahot tarjoavat perheille palvelujaan, mutta kotiin tulevaa apua on tarjolla vähemmän.

– Seurakunnilla on tässä hyvä sauma vastata tarpeeseen, ja heillä on paitsi osaamista myös resursseja, sanoo perhetoiminnan suunnittelija Hanna Rajalin.

Hän työskentelee Lasten ja nuorten keskuksessa, joka koordinoi Pikkuhelppi-toimintaa.

– Tällainen työ, jossa mennään ihmisten koteihin ryhmätoiminnan sijaan, on ihan uutta suurimmalle osalle lastenohjaajista. Kokemukseni mukaan tämä on kuitenkin ollut heille todella palkitsevaa, koska välitön palaute perheiltä tulee heti, ja työ vastaa konkreettiseen avun tarpeeseen.

Alkuun ihmisten koteihin meneminen jännitti, mutta lähdin tähän innolla mukaan, koska tämä kuulosti mukavalta.

Lastenohjaaja Jenny Nikkanen Vantaankosken seurakunnasta on pitänyt uutta työmuotoa mieluisana tapana toimia.

– Alkuun ihmisten koteihin meneminen jännitti, mutta lähdin tähän innolla mukaan, koska tämä kuulosti mukavalta. Olen myös usein pohtinut, että olisi kiva nähdä, miten perheet toimivat kotona, sillä näen heitä usein seurakunnan tiloissa. Tämä on ollut mahtavaa myös sen vuoksi, että tässä pääsee tutustumaan koko perheeseen.

Jenny Nikkanen on pitänyt Pikkuhelppi-toiminnasta, jossa lastenohjaaja pääsee tutustumaan koko perheeseen.

Jenny Nikkanen on pitänyt Pikkuhelppi-toiminnasta, jossa lastenohjaaja pääsee tutustumaan koko perheeseen.

Palvelu voisi laajentua vapaaehtoisten avulla

Toistaiseksi Pikkuhelppi-apua on saatavilla vain arkipäivinä ja päiväsaikaan. Tähän saattaa kuitenkin tulla muutos, sillä seuraavaksi Pikkuhelppi-toimintaan aiotaan ottaa mukaan vapaaehtoiset. Tämä mahdollistaisi perheiden laajemman auttamisen myös silloin, kun lastenohjaajat eivät ole töissä.

– Vapaaehtoistyötä pilotoidaan Koivukylän suuralueella Vantaalla. Suunnitelma on, että voisimme rekrytoida vapaaehtoisia vuodenvaihteen jälkeen, ja vapaaehtoisten koulutukset alkaisivat ensi keväänä, Hanna Rajalin kertoo.

Pikkuhelppi-toiminnan mahdollistaa osittain Päivikki ja Sakari Sohlbergin Säätiön Vantaalle myöntämä neljän miljoonan euron tuki, joka päätettiin kohdentaa erityisesti Havukoskelle lapsiperheitten, vanhusten ja nuorten parissa tehtävään työhön. Säätiön toive oli, että rahaa kohdistettaisiin erityisesti lähiöihin, joissa kaupunki näkee erityistä avuntarvetta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pikkuhelpin maksuttomat työntekijät auttavat vantaalaisperheitä kodeissa

Ajankohtaista

Vantaan seurakunnissa on aloitettu Pikkuhelppi-toiminta, joka tarjoaa perheille maksutonta apua arkisin esimerkiksi lastenhoidossa.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.