Presidentti Koivisto siunataan Helsingin tuomiokirkossa ja haudataan Hietaniemeen
Presidentti Mauno Koiviston hautaan siunaamisen toimittaa Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen. Siunaustilaisuus pidetään helatorstaina.
Valtioneuvosto päätti keskiviikkona presidentti Mauno Koiviston valtiollisista hautajaisista. Siunaustilaisuus pidetään Helsingin tuomiokirkossa helatorstaina 25.5. kello 13. Hautaan siunaamisen toimittaa Helsingin eläkkeellä oleva piispa Eero Huovinen.
Presidentti Koivisto haudataan sotilaallisin kunnianosoituksin Hietaniemen hautausmaalle alueelle, jossa sijaitsevat myös presidentti Urho Kekkosen ja Risto Rytin haudat.
Hautajaissaattue kulkee autosaattueena Tuomiokirkosta Valtioneuvoston linnan, Suomen Pankin ja Presidentinlinnan kautta Hietaniemeen. Muistotilaisuus pidetään kutsuvieraille Säätytalossa.
Yleisradio lähettää hautajaiset suorana lähetyksenä Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa sekä Radio Suomessa.
Presidentti Koivisto kuoli perjantaina 12. toukokuuta Helsingissä 93-vuotiaana. Koivisto toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1982–1994. Hän oli järjestyksessään Suomen yhdeksäs presidentti.
Mauno Henrik Koivisto syntyi 25. marraskuuta 1923 Turussa. Nuorena hän teki töitä mm. satamassa ja toimi kansakoulunopettajana. Töidensä ohessa hän opiskeli aina filosofian tohtoriksi asti.
Koivisto toimi pääministerinä vuosina 1968–1970 ja 1979–1982 sekä valtiovarainministerinä vuosina 1966–1967 ja 1972. Suomen Pankin johtokunnan puheenjohtaja hän oli vuosina 1968–1982 ja Helsingin Työväen Säästöpankin johtotehtävissä vuosina 1958–1967. Hänellä oli urallaan myös merkittävä määrä luottamustehtäviä ja kunniajäsenyyksiä.
Koivisto oli viimeinen elossa ollut Suomen presidentti, jolla oli omakohtaista sotakokemusta. Hän palveli rintamalla jatkosodassa.
Valtioneuvoston kanslia suosittaa hautajaispäivänä 25.5. yleistä suruliputusta koko maassa.
Hietaniemeen on haudattu suurin osa presidenteistä
Hietaniemen hautausmaalle on haudattu suurin osa edesmenneistä presidenteistä. Siellä lepäävät Urho Kekkonen, Carl Gustaf Emil Mannerheim, Juho Kusti Paasikivi, Lauri Kristian Relander, Risto Ryti ja K.J. Ståhlberg. Vain kaksi presidenttiä on haudattu kotipaikkakunnilleen: Pehr Evind Svinhufvud Luumäelle ja Kyösti Kallio Nivalaan.
Valtioneuvosto voi poikkeustapauksessa päättää hautajaisten järjestämisestä tai rahoittamisesta myös hyvin pitkäaikaisille pääministereille, eduskunnan puhemiehille ja erityistä kansallista merkitystä omaaville henkilöille, esimerkiksi Nobel-palkinnon saajille. Esittely valtiollisten hautajaisten järjestämisestä tapahtuu valtioneuvoston kansliasta valtioneuvostolle.
Nykyinen käytäntö on ollut voimassa vuoden 1989 lopusta lähtien. Vuodesta 1990 alkaen valtiolliset hautajaiset on myönnetty seuraaville henkilöille: 1990 entinen pääministeri, valtiotieteen tohtori Ahti Karjalainen, 1992 kirjailija, akateemikko Väinö Linna, 1995 jääkärikenraali Väinö Valve, 2000 entinen pääministeri ja ministeri, entinen eduskunnan puhemies Johannes Virolainen, 2004 entinen pääministeri, entinen eduskunnan puhemies Kalevi Sorsa, 2004 jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth ja 2011 valtioneuvos, entinen pääministeri Harri Holkeri.
Ulkoministeri Soini johtaa hautajaisten valmistelutoimikuntaa
Valtioneuvosto asetti keskiviikkona hautajaisten suunnittelemista varten toimikunnan, jonka puheenjohtaja on ulkoministeri Timo Soini ja varapuheenjohtaja valtiosihteeri Paula Lehtomäki. Toimikunnassa on mukana Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan pääsuntio Petri Oittinen.
Valtioneuvoston kanslia suosittaa hautajaispäivänä 25.5. yleistä suruliputusta koko maassa. Liputus alkaa kello 8 ja päättyy kello 21. Muistotilaisuuden Säätytalossa arvioidaan päättyvän viimeistään kello 18, jolloin liput nostetaan kokosalkoon kello 21 asti.
Tiistaina avattu presidentti Mauno Koiviston surukirja on avoinna Presidentinlinnassa perjantaihin 19. toukokuuta saakka. Surukirja on auki Mariankadun puoleisessa aulassa torstaina 18.5. kello 10–18 ja perjantaina 19.5. kello 10–15. Osoite on Mariankatu 2 (lasiovet).
Surunvalittelut on mahdollista esittää myös verkossa. Verkkosivu sulkeutuu perjantaina samaan aikaan kuin kirja.
Kukkatervehdysten sijaan muistamiset pyydetään osoittamaan seuraaville tutkimus-, opinto- ja kulttuuritoimintaa tukeville rahastoille:
Kansan Sivistysrahasto (säätiön asiamies Ulla Vuolanne), tili Nordea FI85 1521 3000 0060 09
Suomen Kulttuurirahasto (yliasiamies Antti Arjava), tili Nordea FI73 1572 3000 0114 86
Svenska Kulturfonden (direktör Leif Jakobsson), tili Aktia FI46 4055 4020 0000 20
Tiedonantoja-kohtaan merkintä Presidentti Mauno Koiviston muistolle.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kirkonkellot soivat perjantaina Helsingissä Martti Ahtisaaren muistoksi – Tuomiokirkon pääsuntiota auttavat hautajaisjärjestelyissä verkostot ja yli 40 vuoden kokemus
AjankohtaistaValtiolliset hautajaiset ovat nykyään harvinaisia. Tuomiokirkkoseurakunnan pääsuntio Petri Oittinen oli töissä jo Urho Kekkosen hautajaisissa.