null Psykoterapeutti Outi Saleva: Unen ymmärtämiseen ei tarvita oraakkelia

Psykoterapeutti ja psykiatri Outi Saleva on perehtynyt unien maailmaan.

Psykoterapeutti ja psykiatri Outi Saleva on perehtynyt unien maailmaan.

Psykoterapeutti Outi Saleva: Unen ymmärtämiseen ei tarvita oraakkelia

Uniryhmä ottaa sille kerrotun unen omakseen ja auttaa tutkimaan sen salaisuutta. Kuitenkin vain unen näkijä voi selittää sen merkityksen itselleen.

Miksi omien unien kuunteleminen on tärkeää, psykoterapeutti Outi Saleva?

– Unet voivat kertoa itsestä, omasta elämästä ja ihmissuhteista asioita, joita emme ole ymmärtäneet ja valaista puolia, joita emme ole nähneet. Uni voi rohkaista, lohduttaa, armahtaa tai näyttää, miten meidän on viisasta toimia.

Kuinka omien uniensa oppilaaksi pääsee?

– Kiinnostumalla omasta yöllisestä maailmasta. Unissa ei ole mitään turhaa, vaan kaikilla asioilla on jokin merkitys. Unien merkitystä voi pohtia itsekin, mutta kokemuksellinen uniryhmä on osoittautunut rikkaaksi tavaksi niiden tutkimiseen.

Mitä kokemuksellisessa uniryhmässä tapahtuu?

– Istunnoissa seurataan kahdeksanvaiheista uniryhmäprosessia. Yhden istunnon aikana yksi ryhmäläinen kertoo yhden unensa. Ryhmä ottaa unen vastaan kuin se olisi heidän omansa ja pohtii, mitä uni heille kertoisi.

Onko unien jakaminen ryhmässä turvallista?

– Uniryhmän alussa sovitaan, että istuntojen aikana puhutut asiat pysyvät ryhmän sisällä. Jokaisessa istunnossa unen näkijän tarpeet ovat etusijalla. Sillä, joka kertoo unensa, on oikeus rajata keskustelua, jos unen käsittely menee hänen kannaltaan liian herkälle alueelle.

Tarvitaanko unen ymmärtämiseen oraakkeli?

– Ei. Ryhmä auttaa ja penkoo yhdessä unen salaisuutta, mutta unen näkijä itse, ja vain hän, on oman unensa asiantuntija, joka voi selittää sen merkityksen itselleen.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: