null Univaikeudet veivät Jouni Lallukan äärirajoille – myös usko Jumalaan joutui puntariin

Ennen nukkumaanmenoa Jouni Lallukka rentoutuu ääniaalloilla hierovassa tuolissa.

Ennen nukkumaanmenoa Jouni Lallukka rentoutuu ääniaalloilla hierovassa tuolissa.

Hyvä elämä

Univaikeudet veivät Jouni Lallukan äärirajoille – myös usko Jumalaan joutui puntariin

Kun Jouni Lallukan univaikeudet olivat jatkuneet useita vuosia, hän joutui syvään hengelliseen kriisiin. Unettomuuden aiheuttamasta kärsimyksestä oli tullut perimmäinen kysymys.

Päivä on ollut onnellinen. Jouni Lallukka, 42, on ulkoillut vaimonsa Tean kanssa Helsingin keskuspuistossa sekä rentoutunut lukemalla ja kuuntelemalla musiikkia. Takana on hyvin sujunut työviikko, johon kolme etätyöpäivää toivat rauhaa ja keskittymistä.

Ennen nukkumaanmenoa hän tekee rauhoittavan hengitysharjoituksen, rentouttaa lihaksensa ääniaalloilla hierovassa tuolissa ja pitää iltahartauden yhdessä perheensä kanssa.

Mielessä ei ole huolia tai häiritseviä ajatuksia. Lallukka on muistanut välttää rasvaista ruokaa ja loppupäivästä myös kofeiinipitoisia juomia.

Makuuhuoneessa on paras mahdollinen patja ja kolmet pimennysverhot. Ilmalämpöpumppu pitää kodin sopivan viileänä kesälläkin.

– Olen tehnyt hyvän yöunen eteen kaiken mahdollisen. En kuitenkaan tiedä, saanko nukuttua ensi yönä, Lallukka sanoo.

Univaikeuksien kierteeseen

Lallukka oli jo lapsuudessaan herkkäuninen ja heräsi pieniinkin ääniin, kuten hänen isoäitinsä ja äitinsä ennen häntä. Nukkuminen ei kuitenkaan tuottanut suurempia vaikeuksia ennen vuotta 2002. Silloin Lallukan ja hänen puolisonsa poika Joonatan syntyi 24. raskausviikolla pienikokoisena keskosena, joka olisi mahtunut isänsä kämmenelle.

Joonatanin varhaislapsuuteen liittyvät huolet alkoivat helpottaa Vuonna 2005. Lapsen yöt rauhoittuivat, mutta isä oli ajautunut pahenevien univaikeuksien kierteeseen. Lääkärin määräämä lääke antoi hetkellistä apua, mutta pian nukkuminen muuttui entistä vaikeammaksi.

Viimeisten 15 vuoden ajan vakava, kroonistunut unettomuus on ollut Jouni Lallukan elämän suurin kärsimys, joka on ajanut hänet äärirajoille sekä fyysisesti että henkisesti. Kahdesti voimat ovat loppuneet niin täydellisesti, että sairausloma on ollut ainoa vaihtoehto.

Olen tehnyt hyvän yöunen eteen kaiken mahdollisen. En kuitenkaan tiedä, saanko nukuttua ensi yönä.

– Jouni Lallukka

Jaksamisen rajat löytyvät

Lallukka kertoo kamppailustaan syksyllä 2017 ilmestyneessä kirjassa Miten saisin nukutuksi? (Kuva ja ­Sana).

Vuosien varrella hän on hakenut apua vähintään kymmeneltä alojensa huipulla olevalta lääkäriltä ja kokeillut noin kymmentä eri lääkettä. Hän on lukenut unettomuutta käsitteleviä kirjoja, käynyt fysioterapiassa ja tehnyt lukuisia hyvää yöunta tukevia elämäntapamuutoksia.

– Olen opetellut tekemään töitä jaksamiseni rajoissa ja karsinut elämästä epäterveellistä kiirettä, suorittamista ja kontrollia. Kun minulta pyydetään jotakin ylimääräistä, en vastaa heti, vaan otan lisäajan ja kuulostelen, jaksanko tehdä sen.

Arkisiin kotitöihin on löytynyt aiempaa helpompia ja tehokkaampia järjestelyitä. Siivooja käy kotona säännöllisesti, ja useimmiten perhe tilaa ruokaostokset suoraan kotiovelle.

Muutokset ovat tuoneet iltoihin ja viikonloppuihin väljyyttä, mutta uuteen elämäntapaan liittyy myös turhautumisen tunteita.

– Haluaisin auttaa vanhempiani ja iäkkäitä sukulaisiani nykyistä enemmän. Toivon, että voisin osallistua seurakuntani hengelliseen työhön palkkatyöni ohella. Mutta en vain pysty, voimat eivät riitä.

Terapiasta elämänlaatua

Univaikeudet saivat Lallukan myös hakeutumaan psykoterapiaan. Se antoi välineitä ymmärtää omaa perfektionismia, joka on saanut hänet vaatimaan itseltään enemmän kuin mihin voimat kohtuudella riittävät. Lallukka käsitteli myös nuorena kokemaansa koulukiusaamista ja opetteli purkamaan negatiivisia tunteita.

Terapia ja sisäistä eheytymistä käsittelevä kirjallisuus veivät Lallukan prosessiin, joka syvensi hänen avioliittoaan ja ystävyyssuhteitaan.

– Tunne-elämän merkitys avautui minulle uudella tavalla. Tunnistan omia ja toisten tunteita paremmin kuin ennen, ja osaan pitää ne erillään. Terapia paransi elämänlaatuani, mutta ei tuonut ratkaisua uniongelmiin.

Pahimmillaan huonot yöunet ovat jatkuneet yhtäjaksoisesti useita viikkoja, jopa kuukausia. Sellaisina aikoina hankaluuksien lista tuntuu loputtomalta.

Lihaksia ja päätä kivistää, silmiä kirvelee ja hengitys kulkee raskaasti. Vatsa ei toimi kunnolla ja iho on täynnä verenpurkaumia. Arkiset ongelmanratkaisutilanteet ovat ylipääsemättömiä ja tavarat putoilevat väsyneistä käsistä. Lallukka joutuu ponnistelemaan ymmärtääkseen vaimonsa puhetta.

Tunteet tulevat pintaan lyhyissä hartaushetkissä.

– Jumala, nyt en jaksa enää päivääkään, tässä on raja, hän saa sanotuksi.

Ymmärsin, että kärsimys ei ole merkki siitä, että Jumala on kaukana minusta.

– Jouni Lallukka

Miksi-kysymykset haastavat uskon

Kun univaikeudet olivat jatkuneet useita vuosia, Jouni Lallukka joutui syvään hengelliseen kriisiin. Unettomuuden aiheuttamasta kärsimyksestä oli tullut hänelle perimmäinen kysymys.

– Miksi-kysymykset alkoivat vähitellen voimistua, kun kaikki inhimilliset keinot oli käytetty, hän sanoo.

Lallukka työskentelee tuotepäällikkönä rahoitusalalla. Vakaumukseltaan hän on helluntailainen kristitty, joka lukee Raamattua päivittäin. Hän uskoo rakastavaan Jumalaan, jolla on kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Raamatussa luvataan, että Jumala vastaa ihmiselle, joka pyytää häneltä apua.

Miksei apua kuulunut, vaikka Lallukka ja niin monet muut ihmiset rukoilivat univaikeuksien helpottamisen puolesta?

Aiheuttaako Jumala tämän kärsimyksen? Onko hän hylännyt minut? Mitä arvoa on tällaisella elämällä, jonka päivät kuluvat sumussa?

Vertaistukea Jobin kirjasta

Joidenkin ystäviensä rohkaisemana Lallukka tutustui kirjoihin, joiden mukaan kärsimys ei kuulu uskovalle ihmiselle. Näkemys edustaa kristillistä suuntausta, jota kutsutaan menestysteologiaksi.

Lallukka ryhtyi selvittämään järjestelmällisesti, mitä Raamattu sanoo unesta, unettomuudesta ja kärsimyksestä. Hän yllättyi huomatessaan, kuinka monen pyhän kirjan henkilön kerrotaan nukkuneen huonosti. Moni heistä kohtasi jossakin elämänsä vaiheessa umpikujan, jossa kaikki toivo oli menetetty.

Lähimmäksi Lallukan omaa kokemusta tulee Jobin kirjan kärsivä päähenkilö, jonka kerrotaan tuskastuneen ja kääntelehtineen levottomana aamuhämärään asti. Siitä huolimatta Jumala hyväksyi Jobin ja sanoi, että hänen mielenlaatunsa on oikea.

Raamatun henkilöhahmoilta saatu vertaistuki osoitti lopullisesti menestysteologian lupausten virheellisyyden. Tilalle tuli suuri sisäinen helpotus.

– Ymmärsin, että kärsimys ei ole merkki siitä, että Jumala on kaukana minusta. Vaikka kokisin, että Jumala on hylännyt minut, niin ei ole käynyt, Lallukka sanoo.

Uudet hoidot auttavat

Univaikeuksien syitä selvitettiin elokuussa 2017 laajassa tutkimuksessa helsinkiläisellä uniklinikalla. Mittausten mukaan Lallukka havahtui tutkimusyön aikana 360 kertaa ja hänellä oli yli 700 rytmihäiriötä.

Unettomuudelle löytyi kaksi fysiologista syytä: lievä tai keskivaikea uniapnea sekä vakava häiriö, joka aiheuttaa yöllistä jalkojen liikkumista. Lisäksi Lallukka kärsi toiminnallisesta unettomuudesta, joka jää päälle ilman selkeää syytä.

– Täältä löytyy syitä. Nyt alamme hoitaa unettomuutta eri tavalla, lääkäri sanoi.

Uudet hoidot ovat parantaneet Lallukan unen laatua, ja hän voi nyt paremmin kuin alkusyksystä. Univaikeudet eivät kuitenkaan ole vielä ohi. Lallukka herää edelleen kaksi tai kolme kertaa yössä, ja aamuisin uni loppuu liian aikaisin.

Helpotusta on tuonut myös se, että Lallukka on oppinut suostumaan tilanteeseensa ja siihen, että moni kysymys jää ilman vastausta. Pitkään jatkuneiden univaikeuksien perimmäinen syy on yhä arvoitus.

Joihinkin kysymyksiin henkilökohtainen matka on tuonut valoa.

– Jumala ei aiheuta kärsimystäni. Usko antaa minulle toivoa äärettömänkin tuskan keskellä. Jumala kestää heikkouteni ja myös ne tilanteet, joita en itse jaksa, Lallukka sanoo.

Kuka?

Jouni Lallukka, 42, työskentelee tuotepäällikkönä rahoitusalalla. Tradenomin koulutuksen lisäksi hän on suorittanut yhdysvaltalaisen teologian alan tutkinnon helluntailiikkeen Iso Kirja -opiston kautta.

Mitä?

Lallukka käsittelee unettomuuden aiheuttamaa kärsimystä ja sen herättämiä perimmäisiä ja hengellisiä kysymyksiä kirjassaan Miten saisin nukutuksi? (Kuva ja Sana 2017).

Motto?

Edes univaikeudet eivät voi erottaa ihmistä Jumalan rakkaudesta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.