null Puhetta uskonnoista ja uskomuksista – katso tästä tärpit Kirjamessuille

Helsingin Kirjamessuille osallistuu tänä vuonna lähes 300 kustantajaa, kirjakauppaa, antikvariaattia ja kulttuuritoimijaa. Viidellätoista ohjelmalavalla on yli 1000 esiintyjää ja yli 900 esitystä. Kuva on vuodelta 2022.

Helsingin Kirjamessuille osallistuu tänä vuonna lähes 300 kustantajaa, kirjakauppaa, antikvariaattia ja kulttuuritoimijaa. Viidellätoista ohjelmalavalla on yli 1000 esiintyjää ja yli 900 esitystä. Kuva on vuodelta 2022.

Hengellisyys

Puhetta uskonnoista ja uskomuksista – katso tästä tärpit Kirjamessuille

Tämänvuotisilla Helsingin Kirjamessuilla 26.–29. lokakuuta puhutaan muun muassa antiikin magiasta, keskiajan pyhimyksistä ja nykypäivän hengellisyydestä.

Uushenkisyyttä

To 26.10. klo 16.30 Kruununhaka-lava: Uushenkisyys. Uskontotieteilijät Tiina Mahlamäki ja Minna Opas kertovat, minkälaisia suuntia ja ulottuvuuksia uushenkisyys on saanut Suomessa.

To 26.10. klo 18 Esplanadi-lava: Yli luonnollisen. Mentalisti Jose Ahonen sukeltaa meedioiden, noitien, selvänäkijöiden ja uskomushoitojen maailmaan ja selvittää, mitä yliluonnollisten ilmiöiden takana piilee.

La 28.10. klo 12 Kallio-lava: Usko nyt! Millaista on usko ja hengellisyys nykypäivänä? Miksi nuoriin vetoavat astrologia, tarot ja kristallit? Keskustelemassa tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg, henkisen kasvun valmentaja Kaisa Peltola, oppilaitospappi Marjut ”Maikki” Mulari sekä astrologi, kirjailija ja henkisen kasvun valmentaja Veera Tiiva.

Magiaa ja muuta jännää 

Pe 27.20. klo 16 Kruununhaka-lava: Pohjolan noituus. Uskontotieteilijä Karolina Kouvola kertoo kirjassaan, millaista magiaa viikingit harjoittivat, miten kaapattiin naapurin onni ja millainen oli tyypillinen kylänoita.

Pe 27.20. klo 19 Esplanadi-lava: Alkemian historia, Rituaalikirja – Etsijän opas, Salaiset symbolit – Avain esoterian maailmaan. Sara Norjan Alkemian historia vie matkalle muinaisesta Egyptistä keskiajan hovien kautta August Strindbergin ateljeehen. Reetta Rannan Rituaalikirja – Etsivän opas kutsuu kohtaamaan ikiaikaisia rituaaleja modernisti. Symbolitutkija Liisa Väisänen on selvittänyt kirjassaan Salaiset Symbolit – Avain esoterian maailmaan muun muassa kuinka vapaamuurarit ovat kommunikoineet muulta yhteiskunnalta salaa.

La 28.10. klo 11 Suomenlinna-sali: Lapin tietäjät ja Taikakirja. Risto Pulkkisen Lapin tietäjät on tietokirja tietäjä-noidista, joiden praktiikassa korostui magian harjoitus. Maijastina Kahloksen Taikakirja vie antiikkiin, jolloin loitsut, kiroukset, rohdot, ennustukset ja parantajat olivat arkipäivää.

Uskoa ja hengellistä etsintää

To 26.10 klo 18 Fiskehamnen: Någonting större. Kirjailijat Merete Mazzarella ja Caterina Stenius keskustelevat uskosta.

Pe 27.10. klo 16.30 Kruununhaka-lava: Naiset pyhyyden tulkkeina. Yliopistonlehtori Virpi Mäkisen ja professori Elina Vuolan toimittamassa kirjassa antiikin aikana, keskiajalla ja varhaisella uudella ajalla eläneet naiset pohtivat uskontoa ja naisena olemisen ehtoja.

La 28.20. klo 11.30 Vallisaari-sali: Kaikki valo maailmassa ja Tien kauneudesta. Risto Kuulasmaan omakohtainen filosofinen tutkimusmatka kutsuu pohtimaan ihmisyyden peruskysymyksiä. Mika Seppäsen omakohtainen esikoiskirja kuvaa inhimillisen tien täynnä suuria tunteita, ristiriitoja ja dramatiikkaa.

Pyhimyksiä

Pe 27.10. klo 17.30 Kruununhaka-lava: Vardag med helgon – Pyhimykset arjessa. Pyhimyksistä, pyhäinpäivistä ja pyhimysten nimistä keskustelevat historioitsija Sari Katajala-Peltomaa ja tähtitieteilijä Heikki Oja.

Raamattua

La 28.20. klo 12 Suomenlinna-sali: Sensuroitu. Raamatuntutkijat Paavo Huotari ja Ville Mäkipelto kertovat Raamatun muutosten vaietusta historiasta

La 28.10. klo 12.30 Suomenlinna-sali: Kun Aurinko seisahtui – Raamatun ilmiöt tieteen valossa. Markus Hotakaisen ja Pekka Särkiön kirjassa käydään läpi Raamatussa kuvattuja ilmiöitä ja pohditaan niiden syntyä luonnontieteen käsitysten pohjalta.  

Uskontoa ja politiikkaa

La 28.10. klo 10.30 Vallisaari-sali: Jumalakortti. Markus Tiittulan tietokirja pureutuu uskonnon ja poliittisen vallan liittoon.

La 28.10. klo 14 Kruununhaka-lava: Putinin alttaripoika. Kirkkohistorioitsija Juha Meriläisen kirja kuvaa Venäjän hyökkäyssodan uskonnollista ja nationalistista taustaa.

Katso kaikki ohjelmatiedot Kirjamessujen sivuilta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.