null Pyhimys räppää epäpyhistä asioista – buffet-uskovainen Mikko Kuoppala ei yritä tehdä itsestään parempaa versiota

Hyvä elämä

Pyhimys räppää epäpyhistä asioista – buffet-uskovainen Mikko Kuoppala ei yritä tehdä itsestään parempaa versiota

Mikko Kuoppala eli räppäri Pyhimys odottaa suurta katastrofia. Sitä ennen hän syö hampurilaisen ja kertoo arvostavansa luterilaista kirkkoa, jossa ”pappi on aina paikalla”.

Mikko Kuoppala, taiteilijanimeltään Pyhimys, istuu pikaruokalan seinää kaunistavan jättimäisen hampurilaisen edessä Kampissa.

Hän on täällä, koska Big Mac -ateria on kuolemaantuomittujen vankien kolmen suosituimman viimeisen aterian joukossa Amerikassa. Meidän on tarkoitus puhua muun muassa ruoasta ja kuolemasta, mutta juttu ryöstäytyy kuin tämän kolmenkymmenen julkaisun artistin tuotanto.

2000-luvulla ruoka on vähitellen korvannut seksin yleisenä puheenaiheena, ja samalla ruoasta on tullut uskonnon kaltainen ihmisten elämää arvottava asia.

– Ruokaan liittyy tietenkin sellaisia tärkeitä asioita kuin ilmastonmuutos ja eläinten oikeudet, mutta se, että eettisempinä syöjinä itseään pitävät arvottavat kanssaihmisten ruokailua, ei ole kosher.

– Näyttää siltä, että ne, jotka lisäävät omaa askeesiaan ruoan suhteen ottavat oikeudekseen tuomita muita. Mihin on hävinnyt perikristillinen arvo tyyliin kukaan ei ole täydellinen, Kuoppala kysyy.

Kirkon oppi ja perusarvot eivät vaadi uskoa partasuiseen Jumalaan tai Aatamiin ja Eevaan. Armoon voi uskoa muutenkin.
– Mikko Kuoppala

Erityisen epätäydelliseksi ihminen tuntee itsensä pikaruokapaikassa.

– Ja tämä on kuitenkin vain ruokaa! Keho palkitsee eri lailla maratonin juoksemisen ja hampurilaisen syömisen. Roskaruoka palkitsee heti, kun maratonin juoksemisen tyydytys tulee hitaasti.

Kuoppala sanoo pitävänsä liikkumisesta.

– Ihminen on kuin mikä tahansa eläin. Sitä ei ole tarkoitettu olemaan paikallaan. Mutta se, että liikkuminen assosioidaan heti siihen, että on tyytymätön omaan ulkonäköönsä, on outoa. Kai ihminen voi liikkua pelkästä liikkumisen ilosta?

– Miksi ihmisen ylipäätään pitäisi tehdä itsestään ajankohtaisempi versio? Minulla ei ole yhtään tatuointia tai lävistystä.

Suuri suosio on aina rikos

Köyhyys ajaa monet kahden euron hampurilaiselle. Silti maailman suosituin pikaruokala on myös paheksutuin.

– Siinä yhtyvät syy ja seuraus. Suuri suosio on aina rikos.

Kuoppala on kokenut sen itsekin, sillä sen jälkeen, kun Pyhimys valloitti kansan Vain elämää -ohjelmassa, hän muuttui kriitikkojen suosikista roskaruoaksi.

– Valitsin taiteilijanimekseni Pyhimyksen, koska se on pyhä. Pyhimyksenä tuon esiin epäpyhiä asioita. Minulle on alkanut tulla karmivia fiiliksiä, kun olen tajunnut, millaista elämä oli maailmansotien kynnyksellä.

– Elämme nyt niin absurdissa maailmassa, että katastrofi on alkanut tuntua välttämättömältä. Joku kriisi tarvitaan, että ihmiskunta pelastuu. Eikä ratkaisu ole punavihreä tai nationalistinen, vaan kaikkien on toimittava yhdessä.

Sosiaalinen media korostaa mustavalkoisia arvoasetelmia.

– Paremmat ihmiset ovat sitä mieltä, että he hyväksyvät ihan kaiken, mutta minä en hyväksy hyvesignalointia.

Armoon voi uskoa ilman partasuista Jumalaa

Malminkartano, Länsi-Pasila ja Kallio. Useita bändejä ja satoja keikkoja ympäri Suomea. Kymmenittäin äänitteitä. Pihlajamäkeen valmistunut omakotitalo. Vaimo, lapset ja usko asuvat 37-vuotiaan Mikko Kuoppalan kotona.

– Vaimo on uskonnon opettaja, ja hänen isänsä on entinen kirkkoherra. Molemmat ovat todellisia uskonnonvapauden kannattajia, enkä ole näissä asioissa kohdannut ristiriitoja, avaramieliseksi uskonnon suhteen itseään kuvaileva Kuoppala kertoo.

Hänelle tärkeämpää kuin se, uskooko hän Jumalaan, on se, mitä usko tarkoittaa.

– Kirkolla on tietyt ”tositarinat” Jeesuksesta, mutta kirkon oppi ja perusarvot eivät vaadi uskoa partasuiseen Jumalaan tai Aatamiin ja Eevaan. Armoon voi uskoa muutenkin.

Kuoppalalle Jumala on määrittelykysymys. Hän miettii, kuinka lähellä Jumala voi olla animistista luonnon henkeä, ja vastaa, että hänen mielestään elämä on ihme. Siitä hän ei ole varma, onko olemassa jokin korkeampi voima, jota ihmisen tekemiset kiinnostaisivat.

– Mandaatti tehdä hyviä ja pahoja asioita on aina haettu ylhäältä. Hammurabin laki, eli silmä silmästä ja hammas hampaasta, on sekin jumalien määritelmä siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

Buffet-uskovainen uskontojen noutopöydässä

Suomen luterilaista kirkkoa Mikko Kuoppala arvostaa.

– Kirkko on tärkeä sosiaalinen verkosto. Mitä pienemmälle paikkakunnalle mennään, sitä suurempi on kirkon merkitys. Sossun täti voi vaihtua, mutta pappi on aina paikalla.

Kirkko ei kuitenkaan ole onnellinen yhteisö, Kuoppala muistuttaa.

Raamatun varjolla on riidelty ja tapettu iso määrä ihmisiä, ja uskovaiset ovat tappaneet myös toisiaan. Esimerkiksi 1600-luvun uskonsodissa katolilaiset tappoivat paljon enemmän protestantteja jopa yhdessä yössä kuin roomalaiset kristittyjä alkukirkon vainojen aikana.

– Esiintyjän pitää riisua identiteettinsä, jotta hän pystyy heittäytymään, Mikko Kuoppala sanoo.

– Esiintyjän pitää riisua identiteettinsä, jotta hän pystyy heittäytymään, Mikko Kuoppala sanoo.

Hetken mietittyään Kuoppala keksii sanan, jolla kuvata omaa uskovaisuuttaan.

– Vaikka olen saanut kasvatuksessani hyvät kristilliset arvot, olen jossain mielessä buffet-uskovainen.

Uskontojen noutopöydästä Kuoppala on poiminut muun muassa annoksen buddhalaisuutta.

– Sieltä tulee kärsimyksen poistaminen, se, että on turha kokea tyytymättömyyttä, koska kyseessä on hetki, joka menee nopeasti ohitse.

Tyytymättömyys omaa itseä kohtaan alkaa olla voitettu.

– Joku professori sanoi, että esiintyjän pitää riisua identiteettinsä, jotta hän pystyy heittäytymään. Minulle esiintyminen on ollut vaikea juttu, ja olen alkanut pikku hiljaa nauttia siitä vasta parin viimeisen vuoden aikana.

Kun kuolen, julkaiskaa nää biisit

Kuolemaa vastaan Kuoppala taistelee elämällä.

– Pyhimyksen ja Saimaa-yhtyeen yhteinen levy käsittelee kuolemaa, mutta samalla tavoin kuin kaikki kuolemaa käsittelevä aineisto se käsittelee nimenomaan elämää.

Kuolema kurkkii muun muassa levyn pr-kuvissa röökinä huulessa.

– Tähtitieteilijä Esko Valtaoja lähetti tapahtuman järjestäjälle viestin, ettei tupakkamainonta edistä yhteisen keikkamme lippujen myyntiä. Kuvassa tuodaan esiin juuri se, että vaikka mikään ei ole enää punk, niin jo rööki kuvassa on liian punk, koska se ei ole poliittisesti korrektia.

Kuolema on Kuoppalalle perimmäinen syy tehdä musiikkia. Hän sanoo, ettei tunne sellaista artistia, jolla kuolema ei olisi läsnä hänen ikuistaessaan asioita.

Jos lähtö tulee, Kuoppala haluaa jättää jäljen. Tai ainakin äänitteitä.

– Kirjan kirjoittajalla ja levyn tekijällä on mielessä sama ajatus: mitä jätän itsestäni jälkeeni. Niinpä pyydän, Paperi T:tä vapaasti lainaten: Kun mä kuolen, niin julkaiskaa nää biisit. Julkaiskaa nää biisit, vaikkeivät ne olisi hyviä, niin julkaiskaa ne silti. Julkaiskaa ne, vaikken olisi elänyt kovin pyhimysmäistä elämää ja vaikka ne antaisivat minusta huonon kuvan.

Kuoppala kertoo, miten 24-vuotiaana kuollut räppäri Tupac Shakur puhui kuolemasta koko uransa ajan ja ehti tehdä lyhyeksi jääneen elämänsä aikana enemmän äänitteitä kuin ahkeruudestaan tunnettu Kuoppala tähän mennessä.

– Tupacin elämäkerran kirjoittajat ovat sanoneet, että hänellä oli etiäinen varhaisesta kuolemasta. Nuorena kuoleminen on kiinnostava asia. Olen huomannut, että jotkut kirjoittavat Facebookiin 28 vuotta täytettyään: en sitten kuollutkaan 27-vuotiaana.

Kuoppala arvelee, että musiikin tekijä näkee ehkä muita selvemmin horisontin, mutta muuten tekemiseen riittäisi hänen mukaansa vähempikin sisäinen draivi ja sählääminen.

Johanna Kustannuksen musiikkipäällikkönä häärivä Kuoppala kertoo saaneensa yhtiöltä resursseja saattaa tammikuussa 21-vuotiaana kuolleen ­Atte Toikan eli räppäri MKDMSK:n levy valmiiksi.

– Olen istunut Toikan lapsen äidin kanssa ja tuottajan kanssa ja pohtinut, että voisimme tehdä hyväntekeväisyyslevyn, jonka tuotot menevät Atten perheelle. Emme tunteneet toisiamme sen paremmin, joten olen pystynyt lähestymään tätä asiaa en tunteen vaan sen kautta, mitä toivoisin omille äänityksilleni tehtävän, kun exitus tulee: julkaista kaiken.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Samuli Sirviö, 37, tuottaa hittejä, valaa uskoa tähtiin kriisin hetkellä ja kantaa kaulassaan artistipuoliso Ellinooran antamaa ristiä – ”Päässä on hiljainen rukous”

Hengellisyys

Kanttorin poika Samuli Sirviö aikoi kirkon töihin, mutta päätyi kotimaisen musiikin huipulle. Hänestä musiikkipiireissä on helppo olla kristitty: ”Kommentit ovat olleet useammin semmoisia, että vau, kuin sellaisia, että vitun spede.”



Samae Koskinen näkee yhdentekevissä asioissa taikaa

Hyvä elämä Ajankohtaista





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.