null Kotimaanavun hätäapukeräys vähävaraisten auttamiseksi käynnistyi – apua hakevat nyt nekin, jotka eivät ole sitä aiemmin tarvinneet

Muun muassa sähkön hinnan nousu on nostanut elinkustannuksia entisestään. 

Muun muassa sähkön hinnan nousu on nostanut elinkustannuksia entisestään. 

Ajankohtaista

Kotimaanavun hätäapukeräys vähävaraisten auttamiseksi käynnistyi – apua hakevat nyt nekin, jotka eivät ole sitä aiemmin tarvinneet

Elinkustannusten noustua moni joutuu sinnittelemään tulevana talvena.

Kotimaanapu on käynnistänyt loppuvuodeksi keräyksen vähävaraisten auttamiseksi Suomessa. Kotimaanapu auttaa hädänalaisia suomalaisia ja Suomessa asuvia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta ja ohjaa avun perille diakoniatyöntekijöiden kautta.

Kotimaanavun varainhankinnan päällikkö Eija Kilgastin mukaan viesti seurakunnista kertoo, että avustushaussa näkyy entistä enemmän niitä, jotka eivät aikaisemmin ole olleet avun piirissä.

– Perheiden elinkustannukset ovat kasvaneet polttoaineiden kallistumisen ja sähkölaskujen kovenemisen myötä niin, että lisäapua haetaan mistä tahansa sitä vain saadaan. Esimerkiksi ruokakasseja jaetaan yhä uusille hakijoille, Kilgast toteaa. 

Tarkat luvut uusien avunhakijoiden määrästä puuttuvat, mutta Kilgast arvioi, että kokonaan uusia asiakkaita on noin 10–20 prosenttia, joissakin seurakunnissa jopa enemmän. Erityisessä avuntarpeessa ovat lapsiperheet, joiden kohdalla köyhyys näkyy nyt entistä selkeämmin.  

– Kotimaanavulle tulleissa seurakuntien avustushakemuksissa korostuu erityisesti lapsiperheiden hätä. Toki avuntarve näkyy nyt myös yksinelävillä, jotka joutuvat yksin kattamaan kohonneet kustannukset.  

Seurakunnissa asiakkaan kohtaa diakoniatyöntekijä, joka on ammattikorkeakoulutuksen saanut auttamisen ammattilainen. 

– Hän pystyy arvioimaan tilanteen ja räätälöimään avuntarpeen kunkin asiakkaan mukaan. Ensin etsitään olemassa olevat palvelut ja auttamismuodot, mutta jos kriteerit eivät riitä niiden saamiseen, diakoniatyö on se ainoa apu.  

Lahjoitukset eivät mene mihinkään pohjattomaan kaivoon, vaan tiedämme tarkasti, kenelle apu menee ja miten se annetaan.

Seurakunnista tullut palaute kertoo asiakkaiden kokeneen usein, ettei apua todella ole saanut mistään muualta. 

– Monesti perheiden tilanteet ovat hyvin monimutkaisia, eikä tämä nykyinen sosiaali-  ja terveydenhuollon järjestelmä välttämättä aina pysty vastaamaan siihen konkreettiseen tarpeeseen, mikä perheessä on, Kilgast sanoo. 

Merkittävää on myös se, ettei seurakuntien tarjoama apu rajoitu pelkkään taloudelliseen auttamiseen. 

– Diakoniatyöntekijä on perheen tukena, kulkee rinnalla. Ihminen kokee tulevansa kohdatuksi, Kilgast toteaa.  

Diakoniatyön puoleen kääntyvät nyt sellaisetkin perheet, jotka eivät aiemmin ole ulkopuolista apua tarvinneet.

Diakoniatyön puoleen kääntyvät nyt sellaisetkin perheet, jotka eivät aiemmin ole ulkopuolista apua tarvinneet.

Kotimaanavun kautta apu menee perille sinne, minne se on tarkoitettu. Hätäapukeräyksen lahjoitusten avulla jaetaan ruokakasseja ja ruoka-avustuksia, järjestetään jouluruokailuja asunnottomille, eläkeläisille ja vähävaraisille, autetaan elinkustannusten nousun myötä hätään joutuneita ja kaikkein vähävaraisimpia lapsiperheitä. 

– Lahjoitukset eivät mene mihinkään pohjattomaan kaivoon, vaan tiedämme tarkasti, kenelle apu menee ja miten se annetaan, Kilgast sanoo.  

Hätäapukeräykseen voi osallistua lahjoittamalla rahaa niin yksityisenä kuin yrityslahjoittajana Kotimaanapu.fi-hyväntekeväisyyspalvelussa. Lahjoitukset ohjataan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien auttamistyöhön, diakoniaan, jota toteutetaan kaikissa seurakunnissa kautta maan. Varoilla pystytään vastaamaan seurakuntiin tulleiden avunhakijoiden yksilöllisiin tarpeisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.