Rakkaudenteko veljelle – Annukka Valon veli päätyi itsemurhaan ja nyt läheisen kokema suru ja tuska nähdään teatteriesityksenä
KokoTeatterissa ensi-iltansa saava näytelmä Kaikki vanha meni rikki perustuu Annukka Valon päiväkirjamerkintöihin.
Kun Annukka Valon veli teki itsemurhan kolme vuotta sitten, myllersi sen aiheuttama järkytys hänen koko elämänsä. Valo jäi sairauslomalle opettajantyöstään Teatterikorkeakoulussa ja muutti lopulta Helsingistä maalle rintamamiestaloon.
– Asuin siellä tuppukylässä puolen vuoden ajan täydessä tyhjyydessä. Olin aivan lamaantunut, ja saatoin välillä istua paikallani viisi tuntia tekemättä mitään. Välillä taas olin ylivirittynyt ja aggressiivinen.
– Osa ystävistäni ei osannut suhtautua muuttuneeseen persoonaani. Olisin kaivannut heiltä tuolloin enemmän empatiaa ja ymmärrystä.
Veljen kuolema oli Valolle kova paikka, sillä he olivat olleet läheisiä. Kaksikolla oli ikäeroa vain puolitoista vuotta, ja Valon kokemuksen mukaan pikkuveli oli hakenut viisilapsisessa perheessä sisarestaan tukea aikuisenakin.
– Meillä oli vahva sanaton yhteys. Lapsena leikimme yhdessä, ja aikuisena hän kävi usein luonani Helsingissä. Silloin retkeilimme eri luonnonpuistoissa, kiersimme antikvariaateissa ja kävimme syömässä eri ravintoloissa. Luonto oli veljelleni erityisen tärkeä asia, ja hän myös kuvasi luontoa paljon.
Valo tiesi, että kokkina Kaustisella työskennellyt veli oli yksinäinen ja jonkin verran masentunutkin. Veljellä ei ollut omanikäisiä ystäviä, sillä hän oli jäänyt jo kouluaikana porukan ulkopuolelle.
– Veljeni poikkesi muista sosiaalisilta taidoiltaan. Iloisesta pojasta tuli vähitellen arka ja syrjäänvetäytyvä, osittain varmaan siksi, ettei hän täyttänyt pienessä kotikylässämme normaalia poikakoodia, ei esimerkiksi harrastanut mitään urheilua.
Päiväkirja auttoi selviytymisessä
Veljen ongelmista huolimatta Annukka Valo ei osannut epäillä, että tämä päätyisi näin lopulliseen tekoon. Järkytyksen aiheuttama trauma vei Valolta kaiken toimintakyvyn.
– Vasta viime keväänä palasi kyky innostua ja tarttua töihin, hän kertoo.
Välillä Valo yritti irtautua kaikesta lähtemällä kuukaudeksi Suomen Lähetysseuran tehtäviin Palestiinaan pakolaisleirille. Hän ohjasi siellä lasten teatterileiriä. Paikka oli hänelle tuttu jo useammalta kerralta.
Valon tärkein selviytymiskeino oli kuitenkin päiväkirjan pitäminen, jonka hän aloitti viikko veljensä kuoleman jälkeen. Hän kuvasi päiväkirjassa yksityiskohtaisesti veljensä itsemurhan tapahtumaillan ja muisteli tapaamisia ennen sitä. Hän myös haki eri tavoin selityksiä tapahtuneelle.
Uskon esityksen koskettavan monia, ovathan lähes kaikki ihmiset kokeneet jonkin menetyksen elämässään.
Vuosi sitten Valolle tuli sellainen tunne, että hän haluaisi tehdä päiväkirjamateriaalista teatteriesityksen. Se oli teatterintekijälle luonteva väylä asian käsittelemiseen.
– Halusin puhua asiasta ja rikkoa tabua ja stigmaa, jotka liitetään itsemurhaan. Suomessa on korkeat itsemurhaluvut, joten läheisen itsemurha koskettaa monia suomalaisia suoraan tai välillisesti.
Valo otti yhteyttä ystäväänsä dramaturgi Liila Jokeliniin, ja tämä teki materiaalin pohjalta esityksen dramaturgian. Lisäksi hän toimi apuna käsikirjoituksen tekemisessä.
Teatteriesitys vaalii veljen muistoa
KokoTeatterin lavalla nähtävän esityksen Kaikki vanha meni rikki tuottaa Vimma Kollektiivi, jonka jäsen Annukka Valo on. Hanna Rytin ohjaamassa näytelmässä Valo näyttelee itseään ja hänen veljeään ja monia muita rooleja esittää Timo Teern.
– Tekemistä on helpottanut se, että myös vastanäyttelijällä on kokemusta itsemurhasta lähipiirissä, sillä Timon vaimon veli päätyi itsemurhaan muutama vuosi sitten.
Osa Valon päiväkirjatekstistä muutettiin dialogiksi, kuten kohtaus sisarusten viimeisestä yhteisestä retkestä Sipoonkorpeen. Taustalla nähdään myös Valon kuvaama video retkeltä.
– Teimme retken kuukausi ennen veljeni kuolemaa. Mietin, oliko minulla jokin etiäinen, kun halusin tallentaa häntä siellä videolle.
Teatteriesityksessä on haluttu korostaa fyysisyyttä, koska Valon mielestä hänen traumaattinen kokemuksensa on ollut hyvin kehollinen. Esityksen liikesuunnittelun ja -dramaturgian on tehnyt Tiia-Mari Mäkinen.
– Palestiinan pakolaisleirillä eräs mies oli menettänyt vaimonsa, ja juttelin hänen kanssaan siitä, miten paljon sikäläinen kuoleman kohtaaminen eroaa suomalaisesta. Palestiinassa suru ja viha näytetään julkisesti muille, kun taas meillä niin sanottuja negatiivisia tunteita voi minun kokemukseni mukaan näyttää lähinnä kirkossa, vertaisryhmässä tai terapiassa.
Näyttämön äänisuunnittelusta vastaa Tuomas Teittinen. Valo laulaa esimerkiksi Maan korvessa kulkevi lapsosen tie -virren.
– Ajattelen esitystä ennen kaikkea rakkaudentekona veljelleni. Haluan pitää näin yllä hänen muistoaan, nostaa sitä näkyväksi.
– Uskon esityksen koskettavan monia, ovathan lähes kaikki ihmiset kokeneet jonkin menetyksen elämässään. Toivon esityksen myös saavan katsojat miettimään, miten kohdata itsemurhan tehneen läheinen ja miten osoittaa hänelle empatiaa.
Kaikki vanha meni rikki -esitys ti 12.11. klo 19, la 16.11. klo 14 ja ti 19.11. klo 19 KokoTeatterissa Helsingissä.
Itsemurhan tehneiden muistopäivää vietetään 17.11.
Täältä saat apua: Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Huumeisiin kuolleiden läheisille tarvitaan enemmän tukea – ”Empatiaan on oltava varaa”, peräänkuuluttaa Miska Nyman
AjankohtaistaHuumeiden käyttöön liittyvä stigma vaikuttaa myös siihen, kuinka huumeisiin kuolleiden läheiset kohdataan. Ulkopuolelta tuleva häpeäleima vaikeuttaa omaisten surutyötä.