Antiikin aikana rakkaus rinnastettiin sairauteen – nykylääketiede todistaa, että särkyneeseen sydämeen voi kuolla
Kirjoissa ja elokuvissa vastoinkäymiset saavat rakkauden roihahtamaan. Todellisuudessa ne voivat särkeä sydämen. Monissa maissa tiettyjen ihmisten avioliitot ovat olleet lailla kiellettyjä.
Suuri rakkaus, jonka tielle kasautuu esteitä ja joka päättyy traagisesti, on tuttu tarina kirjallisuudesta ja populaarikulttuurista.
William Shakespearen Romeo ja Julia -näytelmässä rakkauden tiellä seisovat toisiaan vihaavat suvut. Koska rakastavaiset eivät voi saada toisiaan, he päätyvät kaksoisitsemurhaan. Titanic-elokuvassa lemmenparia erottaa yhteiskuntaluokkien muodostama kuilu. Romanssi päättyy sankarin kuolemaan.
Täyttymätön rakkaus saattaa omassa mielessä muuttua täydelliseksi ja lähes pyhäksi. Fantasiaan on helppo jäädä jumiin. Englannin kielessä on toteutumattoman rakkauden kohteelle keksitty oma ilmaisu: the one that got away.
Lainsäädännöllä on pyritty estämään ja rajaamaan, ketä ja millä tavoin ihmiset saavat rakastaa. Avioliittolain mukaan epilepsiaa sairastavat eivät saaneet avioitua vielä 1960-luvulla. Samaa sukupuolta olevien ihmisten seksisuhteet poistettiin rikoslaista vuonna 1971.
Etelä-Afrikassa vallinneen rotuerottelupolitiikan seurauksena erilaisiin etnisiin ryhmiin kuuluvien ihmisten avioliitot kiellettiin lailla vuonna 1949. Seuraavana vuonna laki kielsi seksin valkoisten ja muiden ryhmien välillä. Nämä lait olivat voimassa vuoteen 1985 asti. Yhdysvalloissa avioliitot valkoisten ja rodullistettujen ryhmien välillä olivat kiellettyjä vuoteen 1967 saakka. Näiden lakien puristuksessa moni sydän särkyi.
Raamatun Vanhassa testamentissa ihmiset kärsivät sydänjuuriaan myöten useimmiten yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden kuten köyhyyden vuoksi. Lemmentuskiakin siellä kuvataan. Ehkä sydäntäsärkevin on Lean, Raakelin ja Jaakobin kolmiodraama, josta kerrotaan Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa.
Kertomuksen mukaan Jaakob rakastaa Labanin nuorempaa tytärtä Raakelia, mutta joutuu naimisiin tämän vanhemman sisaren Lean kanssa. Seitsemän vuotta myöhemmin Jaakob saa naida myös Raakelin. Sisarusten välejä hiertää kateus Jaakobin huomiosta ja rakkaudesta sekä suru lapsettomuudesta.
Rakkautta etsivistä sydämistä pyrkivät hyötymään rakkaus- ja romanssihuijarit.
Antiikin ajoista lähtien rakkauden on ajateltu muistuttavan sairautta. Sen oireita ovat unettomuus, levottomuus, ahdistus ja jopa itsetuhoisuus. Nykyinen lääketiede ei tunnusta rakastumista sairaudeksi, mutta on lääketieteellisesti todistettua, että sydänsuruihin voi kuolla. Särkyneen sydämen oireyhtymän aiheuttaa äkillinen järkyttävä tapahtuma, kuten läheisen kuolema, ero tai pettäminen. Oireyhtymä on viime vuosikymmeninä yleistynyt niin miehillä kuin naisillakin, mutta naisilla se on yleisempi.
Sydän, joka kokee, ettei ole kelvannut kenellekään, käy myös läpi omat tuskansa.
Rakkautta etsivistä sydämistä pyrkivät hyötymään rakkaus- ja romanssihuijarit. Suomalaisista romanssihuijareista tunnetuin on todennäköisesti Ruben Oscar Auervaara, joka petkutti naisia avioliittolupauksilla ja huiputti heiltä rahaa 1940-luvulla.
Viime vuosina romanssihuijaukset ovat siirtyneet verkkoon. Uhreja kalastelevat rikolliset ottavat usein yhteyttä tekaistun sosiaalisen median profiilin kautta esimerkiksi Facebookissa tai Instagramissa. Huijarit kertovat yleensä työskentelevänsä arvostetussa ammatissa, kuten lääkärinä, arkkitehtinä tai sotilaana. Syystä tai toisesta he väittävät tarvitsevansa rahaa.
Vaikka suurin osa rakkauspetosten uhreista on naisia, myös miehet joutuvat romanssihuijareiden ansaan. Rakkaushuijausten uhrit joutuvat pettymään kumppanikokelaan paljastuttua huijariksi. Monet kokevat asiasta häpeää, vaikka siihen ei ole mitään syytä.
Kyllä siinä sydän särkyy.
Lähteet: Helsingin yliopiston Vanhan testamentin eksegetiikan professori Martti Nissisen haastattelu
Henna Karppinen-Kummunmäki: Sydänsurujen historia (SKS Kirjat 2022)
Rikosuhripäivystys: Rakkauspetokset ja romanssihuijaukset verkossa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Olet kaunein, mitä tiedän, olet kaunein, mitä on” – Huopalahdessa omistetaan ilta rakkausrunoille ja -lauluille
Hyvä elämäHuopalahden kirkossa kuullaan esimerkiksi Kaj Chydeniuksen, Juha Tapion ja Frank Sinatran rakkauslauluja.