null Vauva muuttaa tuoreiden vanhempien elämää – ”Tärkeintä on puhua omista tunteistaan”

Perhetoiminnanohjaaja Eira Salakka vastaa Parista perheeksi -illoista Leppävaarassa yhdessä toisten perhetoiminnanohjaajien kanssa.

Perhetoiminnanohjaaja Eira Salakka vastaa Parista perheeksi -illoista Leppävaarassa yhdessä toisten perhetoiminnanohjaajien kanssa.

Ajankohtaista

Vauva muuttaa tuoreiden vanhempien elämää – ”Tärkeintä on puhua omista tunteistaan”

Ensimmäistä lasta odottaville pariskunnille suunnatuissa keskusteluilloissa annetaan eväitä elämänmuutokseen.

Mitä Parista perheeksi -illat ovat, Leppävaaran seurakunnan perhetoiminnanohjaaja Eira Salakka?

– Ne ovat osa kaikille ensimmäistä lastaan odottaville pariskunnille järjestettävää neuvolan perhevalmennusta. Esimerkiksi täällä Leppävaaran alueella seurakunta järjestää Parista perheeksi -iltoja neljä kertaa keväällä ja neljä syksyllä. Myös muut seurakunnat järjestävät näitä ryhmätapaamisia.

– Illan aikana keskitytään siihen, mitä ensimmäisen lapsen syntymä merkitsee pariskunnalle ja miten se vaikuttaa parisuhteeseen.

Miten parisuhde muuttuu vauvan myötä?

– Vauva vaikuttaa monella tavalla vanhempien elämään ja parisuhteeseen. Pienokainen sitoo ensimmäisinä vuosina vanhempia hoivaan ja läsnäoloon. Parisuhteeseen kannattaa kiinnittää silloin huomiota ja löytää arjesta yhteistä aikaa.

– On hyvä muistaa, että aikuisten tarpeet eivät vauva-arjessa muutu mihinkään. Hellyyttä ja läheisyyttä voi osoittaa monella tavalla.

Eniten työssäni törmään siihen, miten sitovaa vauvan hoitaminen on. – Eira Salakka


Millaisia vaikeuksia vanhemmat kohtaavat?

– Eniten työssäni törmään siihen, miten sitovaa vauvan hoitaminen on. Se hämmentää monia tuoreita äitejä ja isiä. Samoin unen puute nousee usein esille. Yöunet voivat olla hyvinkin katkonaisia. Tärkeintä mielestäni on, että pariskunnat puhuvat keskenään omista tunteistaan. Jos äidin olo on alavireinen ja seinät uhkaavat kaatua, pitää hakea apua.

– Perheiden elämäntilanteet ovat erilaisia. Monet pienten lasten isät tekevät pitkää päivää töissä. On niitä, jotka ovat todella valmiita hoitamaan ja antamaan aikaa lapselle sekä niitä, jotka keskittyvät työelämään. Minua ilahduttaa, miten valveutuneita ja vastuuntuntoisia monet nuoret vanhemmat ovat.

Mitä eväitä annat tuoreille vanhemmille?

– Älkää jääkö yksin kotiin, vaan hakeutukaa vauvakerhoon tai muuhun vertaistukiryhmään, jossa pääsee puhumaan toisten kanssa. Arjen asioiden jakaminen samassa elämäntilanteessa olevien kanssa on tosi tärkeää. Leppävaaran seurakunnan vauvakerhoissa keskustelemme vauva-arkeen liittyvistä asioista, kuten lapsen hoidosta, omasta jaksamisesta ja parisuhteesta.

 – Vauvan syntyessä tuoreen äidin ja isän ei tarvitse olla valmiita vanhempia eikä huolissaan selviämisestä. He kasvavat vanhemmiksi hiljalleen lapsen myötä. Koen, että omat neljä lastani ovat kasvattaneet minut vanhemmaksi.

Parista perheeksi -illoista saa tietoa raskausaikana oman alueen neuvolasta. Lisätietoja myös Espoon seurakuntien perhetyöntekijöiltä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.