null Rauhaa, rakkautta ja Jeesus – uutuusleffa kertoo 1970-luvun kristityistä pitkätukkahipeistä

Lonnie Frisbeellä (Jonathan Roumie) on palavaa intoa ohjata ihmisiä Totuuden eli Jeesuksen luo. Eikä aikaakaan, kun kirkko täyttyy iloisista, uutta odottavista nuorista. Kuva: Marble Oy/Ltd

Lonnie Frisbeellä (Jonathan Roumie) on palavaa intoa ohjata ihmisiä Totuuden eli Jeesuksen luo. Eikä aikaakaan, kun kirkko täyttyy iloisista, uutta odottavista nuorista. Kuva: Marble Oy/Ltd

Ajankohtaista

Rauhaa, rakkautta ja Jeesus – uutuusleffa kertoo 1970-luvun kristityistä pitkätukkahipeistä

Jeesus-liike näyttäytyi paljasjalkaisina, repaleisiin farkkuihin ja värikkäisiin paitoihin pukeutuneina pitkähiuksisina nuorina, joilla oli käytössä kuluneet Raamatut.

Milloin kirkko on ollut aidoimmillaan, sellaisena, jonka Jeesus voisi tuntea omakseen? Oliko se 1200-luvulla, jolloin saarnaavat kerjäläismunkit vaelsivat ympäri Eurooppaa pyrkien elämään Mestarin köyhyysihanteen mukaisesti? Vai 1500-luvun Lutherin, Calvinin tai Zwinglin uudistuspyrkimyksissä?

Monille 1970-luvun nuorille Jeesus-liike edustaa alkuperäisintä todistusta kirkosta, joka elää todeksi tehtäväänsä matalalla kynnyksellä, avoimin ovin. Tänään 29.9. ensi-iltaan tuleva elokuva Jesus Revolution käsittelee nimenomaan Jeesus-liikkeen eli kristillisen hippiliikkeen kehitystä ja kasvua.

Jeesus-liike on yksi uuden ajan suurista herätysliikkeistä. Runsaan vuosikymmenen ajan se levisi yli koko USA:n ja muualle maailmaan, myös Pohjolaan. Liike näyttäytyi paljasjalkaisina, repaleisiin farkkuihin ja värikkäisiin paitoihin pukeutuneina pitkähiuksisina nuorina, joilla oli käytössä kuluneet Raamatut. Haluttiin elää yksinkertaista elämää Jeesusta seuraten. Uusia seurakuntia perustettiin ja osittain elettiin kommuuneissa.

Yhdysvalloissa elettiin suurten mullistusten aikaa

Jesus Revolution kertoo Jeesus-liikkeen alkuajoista yhteiskunnan suurten mullistusten aikoihin USA:n länsirannikon Kaliforniassa. USA sotii Vietnamissa, atomipommin uhka on ilmeinen, Martin Luther King Jr. ja Kennedyn veljekset murhataan ja kansalaisoikeusliike on menettänyt vauhtinsa. Nuoret ovat väsyneet vanhempiensa sukupolven materialistiseen elämäntyyliin ja etsivät päämäärää, tarkoitusta, kiinnekohtia. Huumekokeilut ovat arkea, ja vapaan seksin vallankumous on alkanut. Tämä kaikki monien vanhempien tyrmistykseksi.

Näissä pyörteissä, kantavaa hengellisyyttä etsien nuoret hakeutuvat kirkkoihin, mutta avautuvatko ovet?

Jesus Revolution kertoo pastori Chuck Smithistä (Kelsey Grammer). Hän on yksi heistä, jotka avaavat ovet etsiville nuorille. Pastori Smith on kalifornialainen, työhönsä kyllääntynyt seurakuntapappi. Lähiaikojen vallankumouksellisin tapahtuma on ollut kirkon kokolattiamattojen hankinta. Elämä on tapahtumaköyhää rutiinia, kunnes tytär poimii autoonsa liftarin ja esittelee tämän isälleen.

Televisiosarjasta Frasier tuttu Kelsey Grammer (oikealla) esittää Chuck Smithiä ja Jonathan Roumie Lonnie Frisbeetä Jeesus-hipeistä kertovassa uutuuselokuvassa. Kuva: Marble Oy/Ltd

Televisiosarjasta Frasier tuttu Kelsey Grammer (oikealla) esittää Chuck Smithiä ja Jonathan Roumie Lonnie Frisbeetä Jeesus-hipeistä kertovassa uutuuselokuvassa. Kuva: Marble Oy/Ltd

Muutama vanhempi seurakuntainen marssii ulos

Liftari osoittautuu uuskristityksi hipiksi, Lonnie Frisbeeksi (Jonathan Roumie), jolla on into ohjata ihmisiä Jeesukselle, Totuudelle. Smith päättelee, ettei hänellä ole mitään hävittävää, ja kriittisistä kommenteista välittämättä kutsuu Lonnien saarnaamaan. Eikä aikaakaan, kun kirkko täyttyy iloisista, uutta odottavista nuorista. Muutama vanhemman polven seurakuntalainen tosin marssii ulos. Kalifornian auringon alla Tyynen valtameren aalloissa järjestetään suuri kastetilaisuus kaikille, jotka haluavat seurata Jeesusta.

Samaan aikaan toisaalla on Greg Laurie (Joel Courtney) etsimässä totuutta ja mielenrauhaa. Hänen elämäkertansa on elokuvan perusta. Greg liittyy muutamien samanmielisten nuorten joukkoon. Yhdessä he kokevat hippielämän hyvät ja synkät puolet euforisista konserteista huumepsykooseihin.

Tyttöystävänsä Cathen (Anna Grace Barlow) kanssa hän pohdiskelee, voisiko Jeesuksen kohtaamisessa olla enemmän kantavuutta kuin LSD-tripissä. Niinpä hänkin osallistuu Lonnie Frisbeen johtamiin kokoontumisiin ja oppii tuntemaan pastori Smithin. Vähitellen hänestä tulee osa Jeesus-liikettä, sen henkeä luova johtaja.

Jeesus-rockia, yhteisöllisyyttä ja solidaarisuutta

Elokuvasta olisi voinut tulla keskinkertainen, kristillisille sisäpiireille tai 60–70-lukuja haikaileville, paljasjalkahippejä ja Jeesus-rockia nostalgisoiville suunnattu filmi. Mutta ei tullut, sillä nyt on kysymys hyvin käsikirjoitetusta, hyvin näytellystä, koskettavasta draamasta, johon katsoja uskonnosta tai elämänkatsomuksesta riippumatta voi eläytyä.

Vihdoinkin kuulluksi ja nähdyksi tulleiden, vakavasti otettujen nuorten innostukseen on helppo eläytyä. Yksinkertaista, välillä hieman naiivia, mutta toimii. Jeesus rakastaa, rakkauteen vastataan, Raamattu on lukemista varten, synnit saadaan anteeksi ja ihmisten tulee pelastua.

Aina ei kuitenkaan mene kuin Strömsössä. Nuoret Jeesus-intoilijat kokevat halveksuntaa, jaettuja traktaatteja revitään ja tallataan jalkoihin. Liikkeen ytimessä on niin ikään turbulenssia, kun Lonnie Frisbeellä nousee menestys päähän.

Kirkko voi olla riskinottokykyinen, avoin, osallistava ja vastaanottavainen. Vähän kuin Jeesus.

Jeesus-liike leviää nopeasti koko USA:han. Kosketuspintaa on myös Euroopassa ja muualla maailmassa. Liike synnyttää uutta musiikkia, Jeesus-rockia, kollektiivisen elämänmuodon, rauhanaktivismin ja solidaarisuutta syrjäytyneitä kohtaan.

Elokuva muistuttaa amerikkalaisen evankelikaalisen kristillisyyden hyvistä puolista aikana ennen kuin siihen soluttautuivat homofobiset ja nationalistiset voimat, jotka pikemminkin ylistävät Amerikkaa kuin Jeesusta.

Ennen kaikkea elokuva on muistutus siitä, että kirkko voi todellakin olla riskinottokykyinen, avoin, osallistava ja vastaanottavainen. Vähän kuin Jeesus.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.