null Pääkirjoitus: Rauhaan tarvitaan ihmisyyden kunnioitusta yli vihan syventämien rajojen

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Rauhaan tarvitaan ihmisyyden kunnioitusta yli vihan syventämien rajojen

Jos Lähi-itään halutaan joskus rauha, pitää löytää niitä, jotka uskaltavat sen tehdä.

Ensin Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja nyt vielä tämä painajainen. Terroristijärjestö Hamasin raaka hyökkäys Israeliin käynnisti uuden Gazan sodan, jonka uhrit tulevat joka päivä vastaan uutisvirrassa. Hyökkäys nosti pintaan myös antisemitismin aallon ja holokaustin muiston.

Keskellä näitä tapahtumia haudattiin mies, jonkalaisia nykymaailmassa on aivan liian vähän. ­Martti Ahtisaari lähti siitä, että rauha solmitaan vihollisten kesken ja että se on tahdon asia. Nyt tuota tahtoa ei Lähi-idässä ole vuosikymmeniin ollut ja viha on juurtunut entistä syvemmälle. Jos Lähi-itään halutaan rauha, pitää löytää niitä, jotka uskaltavat sen tehdä.

Ahtisaaren hautaan siunaamisen Helsingin tuomiokirkossa toimitti piispa emeritus Eero Huovinen. Hän totesi, että maailma on nyt vielä levottomampi kuin silloin, kun Ahtisaari kamppaili rauhan hyväksi. ”­Älkäämme kuitenkaan vaipuko epätoivoon, vaan säilyttäkäämme se sama toivon henki, jolla Ahtisaari työskenteli”, Huovinen sanoi.

Juuri nyt tämä maailma huutaa pelastajaa.

Huovisen mukaan Ahtisaaren näkemys kaikkien luovuttamattomasta ihmisarvosta perustui paitsi hänen luonteeseensa myös siihen, että hän piti jokaista ihmistä Jumalan luomana. ”Jos Jumala on luonut ihmisen omaksi kuvakseen, silloin on kaikkia kunnioitettava. Jos Jumala on luonut maailman hyväksi ja kauniiksi, silloin tämän maailman hyväksi on jokaisen tehtävä työtä”, Huovinen sanoi.

Epätoivoon ei tosiaankaan pidä vaipua, vaan toimia itse niin, että maailma olisi edes hiukan parempi paikka. Toivo kasvaa tekemällä. Toivon teot voi aloittaa arkisista kohtaamisista. Siitä, että kunnioitamme toisia ihmisiä, myös eri tavoin ajattelevia, ja tunnustamme jokaisen yhtäläisen ihmisarvon. Se on kaiken lähtökohta, jos haluamme elää rauhassa toistemme kanssa.

Ensimmäisenä adventtina kirkoissa muistellaan sitä, kuinka Jeesus saapui Jerusalemiin. Hän ei tullut sinne taivaallisella voimalla vaan nöyränä ja lempeänä, aasilla ratsastaen. Niinpä hänet otettiin vastaan riemuiten, pelastajana. Juuri nyt tämä maailma huutaa pelastajaa.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.