null Pääkirjoitus: Pyhäinpäivä kertoo rakkaudesta, joka ulottuu yli kuoleman rajan

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Pyhäinpäivä kertoo rakkaudesta, joka ulottuu yli kuoleman rajan

Koska autuaiksi julistetaan rauhantekijät, sytytän kynttilän nyt myös presidentti Martti Ahtisaaren muistolle.

Vuodessa on yksi erityinen päivä, jolloin läsnä ovat historia, nykyhetki ja tulevaisuus. Päivään liittyy syviä tunteita: surua ja kaipuuta, rakkautta ja toivoa. Se on päivä, jolloin satojentuhansien kynttilöiden valo syrjäyttää hautausmailta yön pimeyden.

Pyhäinpäivänä suomalaiset muistavat edesmenneitä rakkaitaan ja sitä, millaisen jäljen he ovat jättäneet sydämeen. Monille päivään liittyy myös surua kesken jääneistä ja käsittelemättömistä asioista. Kynttilöitä vievät haudoille nekin, joille kristillinen traditio on etäinen, eli päivä yhdistää suomalaisia. Suru, kaipuu, rakkaus ja muistot eivät rajaudu uskonnon mukaan.

Päivä itsessään on kuitenkin niin taustaltaan kuin sanomaltaankin läpikotaisin kristillinen. Pyhäinpäivässä yhdistyy kaksi perinteistä juhlaa eli kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. Kynttilöiden sytytys symboloi iankaikkisuuden toivoa ja uskoa kuoleman jälkeiseen elämään.

Kuolema ei ole kaiken loppu, sillä Kristus on voittanut sen.

Kuolema ei ole kaiken loppu, sillä Kristus on voittanut sen. Ajatus siitä, että kerran vielä saamme kohdata ne läheiset, joita täällä niin kovasti rakastimme, tuo monille hautausmaalla kävijöille lohtua ja toivoa. Raamatun sanoin: ”Niin pysyvät nämä kolme: usko, ­toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.” Rakkaus on ikuista ja Jumalan syvin olemus. Toivomme perustuu siihen.

Rakkaus voittaa, vaikka viime aikojen uutisia seuratessa tuntuu, että jokainen päivä on ”vihan päivä kauhistava”. Sellaisia päiviä oli takana myös silloin, kun pyhäinpäivän kynttilöitä alettiin 1940-luvulla sytyttää haudoille aiempaa enemmän. Niitä sytytettiin sankarihaudoille, koska suomalaiset halusivat muistaa sodissa kaatuneita rakkaitaan.

Tänä pyhäinpäivänä tuntuu erityisen ­koskettavalta, että pyhäinpäivän evankeliumitekstinä on Jeesuksen vuorisaarnan autuaaksijulistus. Siinä luetellaan autuaaksi monenlaisia ihmisiä, kuten ne, jotka ovat murheellisia, ja ne, jotka armahtavat toisia. Autuaita ovat vuorisaarnan mukaan myös rauhantekijät. Heitä, sellaisia kuin pari viikkoa sitten kuollut entinen presidenttimme Martti Ahtisaari, tämä aika tarvitsee. Tänä pyhäinpäivänä sytytän kynttilän myös Ahtisaaren muistolle. 

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.