Rinnalla myös vaikeina aikoina – Susanna Laine ja Terhi Ketola-Huttunen ystävystyivät lukiossa
Juontaja-näyttelijän ja pappi-psykoterapeutin ystävyys on kestänyt jo 25 vuotta.
Susanna Laine ja Terhi Ketola-Huttunen tutustuivat Seinäjoen lukiossa Etelä-Pohjanmaalla. Lukiolaisten oli tapana istua välitunneilla koulun vihreillä sohvilla, ja kerran Ketola-Huttunen kysäisi rinnakkaisluokalla olleelta Laineelta, mitä tälle kuuluu. Jotain kummaa tapahtui, sillä tuosta juttutuokiosta lähtien nämä melko erilaiset nuoret naiset alkoivat olla tiiviisti tekemisissä.
– Huomasimme, että eroavaisuuksistamme huolimatta ajattelemme asioista hyvin samalla tavalla ja että meillä on samanlainen huumorintaju. Olin tuolloin mukana Seinäjoen kaupunginteatterin esityksissä, mutta minulla ei ollut teatterikaverien lisäksi juuri muita kavereita. Terhin kautta sain uusia, ja minulle aukesi samalla normaalimpi nuoren elämä, Laine kertoo.
Tämä tarkoitti sitä, että he viettivät koulun tauoilla aikaa lähikahvilassa, kävivät kotibileissä ja baareissa sekä autoilivat ympäriinsä.
Kaksikolla oli suunnitelmissa jättää lukion jälkeen kotikonnut ja lähteä Helsinkiin. Ensi kosketuksen Helsinkiin he saivat matkustettuaan hiihtolomalla etsimään pääkaupungista kesätöitä. Työnhakureissu onnistui kuin onnistuikin innokkailta pohjalaistytöiltä, ja he viettivät seuraavan kesän Helsingissä.
– Kiinteä yhteiselo jatkui muutettuamme ylioppilaaksi päästyämme Helsinkiin. Ystävästä oli suuri tuki ja turva, kun ei uudella paikkakunnalla tuntenut vielä ketään muita, Ketola-Huttunen muistelee.
Ystävyys on kestänyt eri vaiheissa
Ystävyys on kestänyt, vaikka Susanna Laine ja Terhi Ketola-Huttunen suuntautuivat täysin eri aloille. Laine osallistui vuonna 2005 Miss Suomi -kisoihin, joissa hänet valittiin toiseksi perintöprinsessaksi. Missikuviot veivät hänet viihdemaailmaan, juontajaksi ja näyttelijäksi. Ketola-Huttunen puolestaan opiskeli papiksi ja myöhemmin psykoterapeutiksi.
Olemme tutustuneet toistemme kautta ihmisiin ja paikkoihin, joihin ei muuten olisi ollut kosketusta.
Laineen mukaan työ on vain osa elämää, joten erityyppiset työkuviot eivät ole vaikuttaneet heidän ystävyyteensä. Eivät myöskään erilaiset elämäntilanteet, esimerkiksi se, että Ketola-Huttusella on lapsia ja Laineella ei.
– Kyllä tosi ystävyys kestää sen, että eletään eri maailmoissa. Elämä tuntuisi aika ohuelta, jos viettäisi aikaa vain lapsiperheporukassa, Ketola-Huttunen sanoo.
– Minustakin tämä on ollut vain rikastuttavaa. Olemme tutustuneet toistemme kautta ihmisiin ja paikkoihin, joihin ei muuten olisi ollut kosketusta, Laine toteaa.
Kumpikin myöntää, että ystävyyteen vaikuttaa yhä vahvasti myös yhteinen nuoruus Etelä-Pohjanmaalla.
– Me pohjalaiset olemme jotenkin samalla aaltopituudella, kun on yhteiset juuret ja muistot lakeuden maisemissa, Laine pohtii.
– Se vaikuttaa myös, että on käynyt toisen kotona ja tutustunut hänen perheeseensä. Näin varhaisen ystävän mukana omaan elämään on tullut laajempi verkosto hänelle tärkeitä ihmisiä, Ketola-Huttunen jatkaa.
Ystävykset tekivät yhdessä kirjan
Ystävyksiä on yhdistänyt viime aikoina myös yhteinen kirjoittamisprojekti, jonka tuloksena Otava julkaisi keväällä kirjan Epätäydellisen naisen itsetunto. Hanke sai alkunsa, kun Otavalta otettiin yhteyttä Susanna Laineeseen ja kysyttiin, kiinnostaisiko häntä omaelämäkerrallisen kirjan julkaiseminen.
Laine jäi miettimään asiaa. Sitten kustantamosta tiedusteltiin, tekisikö hän mieluummin kirjan jonkun toisen kanssa.
– Tajusin, että läheltähän löytyy ihminen, jonka kanssa voisin tehdä tällaisen projektin, sillä Terhi oli julkaissut alaansa liittyviä kirjoja. Hän tosin hieman empi asiaa, kunnes keksi kirjamme aiheeksi itsetunnon.
Kului kuitenkin useampi kuukausi ennen kuin kirjan tekeminen pääsi vauhtiin. Sen rakenne kirkastui kunnolla naisten vietettyä yhdessä Seinäjoella useamman päivän. He päättivät jakaa kirjan Laineen elämänkokemuksista kertoviin tarinoihin ja Ketola-Huttusen asiantuntijakommentteihin.
Kirjan kuvitukseksi he halusivat kuvia itsestään lakeudella. Kuvaajaksi he pyysivät pohjalaisen Benjam Pöntisen, vaikka hänet tunnetaan luontokuvaajana. Hän kuvasi kaksikkoa Ilmajoen ja Seinäjoen Törnävänsaaren maisemissa.
Ystävyyteen kuuluu vastavuoroisuus
Epätäydellisen naisen itsetunto -kirja kertoo Terhi Ketola-Huttusen mukaan itsetunnosta varsin pelkistetysti, minkä vuoksi sen avulla saa helposti kosketuksen aiheeseen.
– Oli kyllä yllättävän vaikea sanoittaa omia itsetunnon kehitykseen liittyviä kokemuksiaan, Susanna Laine sanoo.
Itsetunnon perusta rakentuu Ketola-Huttusen mukaan lapsuudessa. Silti itsetunto voi vaihdella onnistumisten ja epäonnistumisten vuoksi elämän aikana paljonkin.
– Itsetuntoon vaikuttaa tosi moni tekijä. Vaikka lähtökohdat olisivat kuinka hyvät, vanhempien kannustus ei auta samalla tavalla, jos lasta vaikka kiusataan koulussa vuodesta toiseen.
Ikävä kyllä usein on niin, että silloin kun menee naama edellä asvalttiin, näkee parhaiten, ketkä ovat niitä oikeita ystäviä.
Joka tapauksessa itsetunnon kannalta tärkeintä ovat Ketola-Huttusen mielestä turvalliset ihmissuhteet. Vaikeina aikoina jo yksi ystävä voi auttaa eteenpäin.
– Ystävän kanssa jaetaan yleensä ilot ja surut. On tosin sellaisiakin ystäviä, jotka esimerkiksi avioeron tai läheisen kuoleman jälkeen alkavat vältellä tapaamista. Ikävä kyllä usein on niin, että silloin kun menee naama edellä asvalttiin, näkee parhaiten, ketkä ovat niitä oikeita ystäviä.
Laineen mielestä ystävyydessä on tärkeää myös vastavuoroisuus: ei kenenkään tarvitse olla jatkuvasti toisen likasankona ja terapeuttina.
– Olen itse saanut tietyssä elämänvaiheessa apua psykoterapiasta. Tämäkin yhdistää meitä Terhin kanssa, sillä hän tietää, mistä terapiamaailmassa on kyse.
Terapia ei Ketola-Huttusesta aina anna vastauksia ongelmiin. Joskus ystävä voi antaa paremman neuvon.
– Toisaalta voi olla myös kasvattavaa, että on välillä tosi heikoilla. Se antaa perspektiiviä elämään, ymmärrystä siitä, että elämä on kaoottista eikä sitä voi hallita ja kontrolloida. Vaikealla hetkellä usein jo se auttaa, että saa jakaa asian jonkun kanssa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kommentti: Monen nuoren naisen elämässä ystävyys on pyhää, ja se voi olla osasyynä sinkkuuteen
PuheenvuorotNaisten välinen ystävyys on parhaimmillaan korjaava kokemus, joka kantaa läpi epävarmuuksien, huolten ja kolhujen.