null Hymiöt ja WhatsApp -viestit ovat hyviä tapoja kertoa ystävälle, että olet ajatuksissani

Ira Virtasen mielestä on tärkeää, että rohkaistuu kertomaan itsestään toiselle. Siitä ihmissuhteet, kuten ystävyys, rakentuvat.

Ira Virtasen mielestä on tärkeää, että rohkaistuu kertomaan itsestään toiselle. Siitä ihmissuhteet, kuten ystävyys, rakentuvat.

Hyvä elämä

Hymiöt ja WhatsApp -viestit ovat hyviä tapoja kertoa ystävälle, että olet ajatuksissani

Ystävyyden syvimmällä asteella voidaan puhua fantasioista, haaveista ja peloista. Ystävyys kestää myös negatiivisia tunteita, kertoo vuorovaikutussuhteita tutkinut Ira Virtanen.

Ystävän sukkia ei tarvitse kerätä lattialta. Ystävyyssuhteessa ei ole velvollisuuksia eikä vastuita samalla tavalla kuin parisuhteessa. Filosofian tohtori, vuorovaikutussuhteiden tutkija Ira Virtanen sanoo, että ihmisiä voivat ohjata yhteen samanlainen tausta ja samankaltaiset mielenkiinnon kohteet.

– Ystävyyssuhteet ovat aina vapaaehtoisia. Ketään ei voi pakottaa olemaan toisen kaveri. Ystävyydessä ihminen, joka ei lähtökohtaisesti ole sukulaiseni, haluaa viettää aikaansa juuri minun kanssani, vaikka hän voisi käyttää aikansa mihin muuhun tahansa. Ystävän kanssa saa innostua ja olla oma itsensä, Virtanen toteaa.

Ystävyyssuhteeseen on Virtasen mukaan sisäänkirjoitettuna se, että siinä saa olla myös erillään. Sallitaan se, että ystävä on välillä kiireinen tai ei ole niin paljon yhteydessä. Parisuhteessa etäisyys koetaan usein uhkana.

Ystävän kanssa ollaan tasavertaiset

Ihmissuhde rakentuu siitä, että kumpikin kertoo itsestään toiselle. Tutustuessa puhutaan yleensä pinnallisista asioista. Sää on aina tuttu ja turvallinen aihe.

– Mutta jos haluaa tutustua paremmin, toisen kanssa pitää jakaa vastavuoroisesti myös syvempiä asioita. Syvimmällä asteella voidaan puhua jo fantasioista, haaveista tai peloista, Virtanen sanoo.

– Tämä on se mekanismi, jolla ystävyyssuhteet syntyvät tai jäävät syntymättä.

Ystävyys on ennen kaikkea tunnetta siitä, että tulee kuulluksi niissä asioissa, joita kertoo toiselle. Jos kokee, ettei itsellä ole niin laajaa sosiaalista piiriä kuin toivoisi tai ei yhtään ystävää, asialle kannattaa tehdä jotakin.

– On rohkaistuttava kysymään, lähtisikö toinen vaikka ulkoilemaan tai kahville. Tuo kysyminen on riski, joka meidän on otettava, jos haluamme läheisiä ihmissuhteita, Virtanen toteaa.

Jos kaikki on aina fine ja teflonia, ihmiseen ei saa tarttumapintaa.

Vapaaehtoisuuden ja vastavuoroisuuden lisäksi Ira Virtasen mukaan ystävyyteen kuuluu hierarkiattomuus. Ystävän kanssa ollaan tasavertaisia. Kumpikin saa puhua ja tulla kuulluksi ja kumpikin tekee päätöksiä.

Ystävyyssuhteet eivät ole keskenään samanlaisia.

– Joku ystävä tietää minusta asioita, joita en kerro jollekulle toiselle. En ehkä halua kuormittaa juuri sitä suhdetta, kun taas toisen kaverin kanssa voin puhua vaikka viisi tuntia, Virtanen selittää.

Ulkoapäin on vaikea ymmärtää toisten ystävyyssuhteita ja kaikkea, mitä niihin liittyy. Ystävyyssuhteet ovat yksilöllisiä.

– Ystävyyssuhteen liima on se, että voi sanoa toiselle vaikka ’villasukka’ ja räjähtää sitten yhdessä nauramaan. Ulkopuoliset eivät ymmärrä, mille kaverukset nauravat, eikä sitä voi selittää. Tällaiset asiat pitävät ystävyyssuhteen ainutlaatuisena, Virtanen sanoo.

Ystävyys voi joutua koetukselle esimerkiksi silloin, kun toinen ystävyksistä alkaa seurustella. Silloin voi joutua miettimään, vähentääkö kanssakäymistä ystäviin vai katkaiseeko orastavan parisuhteen.

– On iso tragedia, jos ihminen joutuu luopumaan ystävistään. Usein sanotaan, että oletteko te ’vaan kavereita’, mutta minun mielestäni ystävyys on kaikista tärkein vuorovaikutussuhde.

Ystävystyä voi minkä ikäisenä vaan

Ystävyys menee Ira Virtasen mielestä parisuhteenkin edelle. Ystävyyssuhteita pystyy luomaan läpi elämän, jo lapsuudessa ja siitä eteenpäin, ja vanhainkodissakin voi vielä tavata samoista asioista kiinnostuneen ikäihmisen ja ystävystyä.

– Ihmisellä voi olla elämänsä aikana useampia parisuhteita. Kun parisuhteet päättyvät, ystävät ovat tukena.

Virtanen kertoo tutkimusten osoittavan, että kaikista tyytyväisimpiä ovat pariskunnat, joissa kumppanit ovat myös toistensa ystäviä.

– Parisuhteessa voisi ajatella niin, että ei vain rakasta toista, vaan myös pitää tästä ihmisestä niin kuin pitää kavereistaan. Että haluaa viettää aikaa puolison kanssa vapaaehtoisesti ja valitsee joka päivä hänen kanssaan olemisen.

Erot ystävyyssuhteissa eivät ole biologisia

Miesten ystävyydestä ja naisten ystävyydestä on hyvin stereotyyppisiä käsityksiä. Erot miesten ja naisten välisisissä ystävyyssuhteissa eivät ole Ira Virtasen mukaan kuitenkaan biologisia, vaan sosiaalisia ja kulttuurisia.

– Miten sallimme mieskavereiden viestiä toisilleen? Saavatko he halata toisiaan ihan selvin päin? Tällaisia kysymyksiä on syytä käsitellä, kun mietitään, eroavatko miesten ja naisten väliset ystävyyssuhteet.

– Enemmän kuin sukupuoli, ystävyyssuhteen läheisyysastetta määrittää se, minkälaisista asioista suhteessa voidaan puhua ja miten ollaan kahdestaan.

Virtasesta on sääli, jos emme ymmärrä laajentaa käsitystämme stereotyyppisistä sukupuoleen liitetyistä vuorovaikutussuhteista.

– Kun on ystävän kanssa kahden kesken, odottaa, että pääsee juttelemaan merkityksellisistä asioista. Se on tärkeää sukupuolesta riippumatta.

Aito ystävyys kestää mustasukkaisuudenkin

Sosiaalisen median pelätään luovan pinnallisia ihmissuhteita. Ira Virtanen näkee asian toisin. Sosiaalinen media voi tuoda helpotusta esimerkiksi ruuhkavuosiin.

– En näe Facebookia, WhatsAppia, tekstareita enkä hymiöiden käyttöä negatiivisena. Ne ovat hyviä tapoja ilmaista toiselle, että olet ajatuksissani. Sehän on sitä ystävyyden ylläpitämistä.

Aidon ystävän tunnistaa siitä, että hän toivoo toiselle vain hyvää. Siihen mahtuu Virtasen mielestä myös kateuden ja mustasukkaisuuden tunteita.

– Kun tietää, että ystävä hyväksyy minut juuri sellaisena kuin olen, voi sanoa senkin, että tällaisena heikkona hetkenä olen sinulle nyt kateellinen.

– Olisi hyvä pystyä osoittamaan omaa haavoittuvuuttaan, mutta myös sallia, että toinen saa olla haavoittuva. Jos kaikki on aina fine ja teflonia, ihmiseen ei saa tarttumapintaa. Silloin suhde jää siihen, että kiva sää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.