Rippikoululeirit järjestetään myöhemmin ”jos korona suo” – nyt opetus toimii verkossa
Tiedon siirtäminen on jätetty etärippikouluissa tarkoituksella vähemmälle. Tutustuminen, yhdessäolo ja elämysten kautta oppiminen ovat tärkeämpiä asioita.
Rippikoululla on vahva asema Suomessa. Sen kävi viime vuonna kaikista 15-vuotiasta 77,4 prosenttia ja kirkkoon kuuluvista nuorista 92 prosenttia.
Nyt koronaepidemia ja maahan julistettu poikkeustila vaikuttavat rippikoulun järjestämiseen.
Kesän rippikoulut toteutetaan poikkeusolojen jatkuessa siten, että rippikoululeirien ja päivärippikoulujen lähiopetusta siirretään myöhempään ajankohtaan. Näin päätti piispainkokous huhtikuun puolivälissä.
Seurakunnissa seurataan tarkasti hallituksen ja viranomaisten ohjeita. Hallitus on kieltänyt yli 500 hengen tilaisuudet ainakin heinäkuun loppuun saakka.
Rippikoulujen konfirmaatiomessuissa on satoja osallistujia, joten joissakin seurakunnissa harkitaan niiden siirtämistä syksymmälle. Kun päätöksiä tehdään, niistä lähetään tietoa perheisiin.
Vaikka kukin seurakunta tekee päätöksensä itsenäisesti, käytännössä kirkkoherrat pääkaupunkiseudun kaupungeissa keskustelevat ja linjaavat asioita yhdessä.
Vantaalla juhannusta edeltäviä leirejä siirretään
Vantaalla kirkkoherrat päättivät, että ennen juhannusta pidettäväksi suunnitellut leirit siirretään tai toteutetaan etäopetuksena ja myöhemmin järjestettävinä lyhyempinä kokoontumisina.
– Juhannuksen jälkeisistä rippikoulusta päätetään 20.5. mennessä. Meillä Vantaankoskella konfirmaatioita on jo päätetty siirtää kauemmas, Vantaankosken kirkkoherra Hannu Pöntinen kertoo.
Espoossa valmistaudutaan ainakin kesäkuun leirien siirtämiseen. Kirkkoherra Antti Kujanpään mukaan tuomiokirkkoseurakunnassa on nyt suuri rippikoululaisten ikäluokka, joten kesäkuussa oli tarkoitus pitää peräti 17 leiriä. Osalle vanhemmista ja nuorista tehtiin seurakunnassa kysely, josta selvisi, että sukupolvikokemuksesta halutaan pitää kiinni, vaikka leirin ajankohta siirtyisi.
– Olin itsekin lähdössä Ikaalisiin leirille juhannuksen jälkeen, Kujanpää mainitsee.
Kasvatuksen ja seurakuntapalveluiden päällikkö Mikko Mäkelä kertoo, että Helsingissä kirkkoherrat päättävät leirien kohtalosta kokouksessaan 5. toukokuuta. Tällöin maan hallitus on tehnyt uusia koronalinjauksia. Vaihtoehtoisia leirijärjestelyjä järjestellään koko ajan. Kyseeseen voivat tulla loppukesä, syysloma, muut lomat ja mahdolliset pidennetyt viikonloput.
Kun pääkaupunkiseudun isoissa kaupungeissa ongelma koskee useita tuhansia nuoria, Kauniaisten suomalaisessa seurakunnassa rippikoululaisia on vain noin 60.
– Jos korona suo, seurakuntamme kaikki leirit pidetään yhtä aikaa heinä–elokuun taitteessa Keski-Suomessa, Kauniaisten kirkkoherra Mimosa Mäkinen kertoo.
Seurakunnissa on opeteltu innolla uutta
Samaan aikaan, kun seurakunnissa on pohdittu rippileirien siirtoa ja toteutustapoja, leiri- ja muita intensiivi- eli lähiopetusjaksoja edeltäviä rippikoulutapaamisia on järjestetty etänä verkossa. Tätä varten Kirkkohallitus on laatinut ohjekirjasen Suuri Ihme – Rippikoulua etänä. Yksi kirjasen tekijöistä on Espoon seurakuntien kasvatuksen asiantuntija Johanna Hirsto.
– Seurakunnissa ei todellakaan ole jääty vain odottamaan, mitä tapahtuu, vaan on otettu nopeasti käyttöön digitaalisia ratkaisuja kokoontumisiin ja etätyöskentelyyn. Meidän kasvatusalan ammattilaisillamme on tässä entuudestaankin paljon osaamista. Nyt on innolla opeteltu uutta, Hirsto iloitsee.
Pääpaino ei ole nyt tiedollisissa tehtävissä, vaan nuoren vahvistamisessa.
– Pappi Margit Helin
Hirston mukaan tieto on jätetty etärippikouluissa tarkoituksella vähemmälle, koska rippikoululaiset käyvät jo koulua etänä. Tärkeämpää on yhdessäolo, vuorovaikutus, tutustuminen ja elämysten kautta oppiminen. Verkon kautta voi tutustua oman seurakunnan verkko- ja sometuotannon lisäksi seurakuntiin ja kirkkoihin eri puolilla maailmaa.
Blogisivulle tehdään supersankarikollaasi
Vantaankosken seurakunnan rippikoulutyöstä vastaava pappi Margit Helin sai muutama vuosi sitten nuorilta lempinimen ”rippimamma”. Hän kantaa nimeä ylpeänä ja kertoo tekevänsä seurakunnan upean nuorisotyön tiimin kanssa rippikoulua nyt verkon kautta. Käytössä on monenlaisia välineitä, joista osa sopii henkilökohtaiseen tai pienryhmien yhteydenpitoon ja osa koko rippikouluryhmän tapaamisiin ja tehtäviin.
– Esimerkiksi Google Docksin avulla rakennetaan ryhmien blogisivulle supersankarikollaasia. Tavoitteena on, että jokainen nuori saa siellä sanoittaa omia vahvuuksiaan sekä niitä hyviä ominaisuuksia, joita tuo ryhmään. Pääpaino ei ole nyt tiedollisissa tehtävissä, vaan nuoren vahvistamisessa, Helin kertoo.
Toinen tehtävä tehtiin Padletissa, joka toimii flappitaulun tapaan. Siellä jokainen nuori saa kertoa joitain asioita itsestään, sekä liittää mukaan meemin tai giffin, joka kuvaa häntä.
– Tavoitteena on, että yksinäisestä työskentelystä huolimatta nuorilla olisi näkyvä muistutus siitä, että he ovat osa ripariryhmää ja jokainen tärkeitä omalla paikallaan, Helin sanoo.
Vantaankoskella on jatkettu myös isoskoulutusta verkon kautta. Isosnuoret ovat innovatiivisia ja heillä on sosiaalisen median osaamista. Näillä taidoilla on käyttöä rippikoulun suunnittelussa ja toteutuksessa niin Vantaankoskella kuin muuallakin pääkaupunkiseudulla.
Vantaankoskella on jatkettu myös isoskoulutusta verkon kautta. Henkilökohtaisia vanhempaintapaamisia on pidetty esimerkiksi videopuheluiden avulla.
– Kauniaisissa ripari alkoi jo tammikuussa yhteisellä starttitapahtumalla ja osa ryhmien tapaamisista ehti olla ennen koronaa. Pääsiäisen jälkeisenä sunnuntai piti olla riparisunnuntai, joka sitten toteutettiin Facebookin striimauksena. Siihen lähetettiin kutsut nuorille ja perheille, kirkkoherra Mimosa Mäkinen kertoo.
Isoset toteuttavat diakoniarastipolun videoilla
Helsingin Kallion seurakunnassa rippikoululaisia on vt. nuorisontyönohjaaja Elina Kaikkosen mukaan tulossa kesän leireille nelisenkymmentä. Koska leirit ovat heinäkuussa ja elokuussa, vielä on toivoa, että ne pystyttäisiin pitämään alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Äitienpäiväksi suunniteltu riparimessu ja siihen liittyvät tapaamiset toteutuvat nyt vain verkossa.
– Olimme suunnitelleet Nuorten talolle ja kirkolle ryhmäytymistä ja esimerkiksi diakoniarastipolun. Nyt isoset toteuttavat rastipolun videoiden avulla. Urkuesittely ja muutakin opetuksellista materiaalia on myös tehty videolla. Näiden pohjalta sitten työskennellään, Kaikkonen kertoo.
Yhteydenpitoon nuorten kanssa on Kalliossa käytössä Whatsapp, ja ryhmätapaamisia voidaan toteuttaa Zoomin kautta. Sähköpostit eivät nuorten kanssa toimi. Sen sijaan nuoret ovat hyvin perillä digitaalisista alustoista ja niissä kannattaa kuunnella heidän vinkkejään.
Kaikialla pääkaupunkiseudulla niin nuoret kuin heidän vanhempansa ovat suhtautuneet hyvin ymmärtäväisesti siihen, että rippikoulussa tarvitaan nyt poikkeusjärjestelyjä. Oleellista on, että seurakunnat pitävät yhteyttä ja kertovat asioista ajoissa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Riparimummoksi ryhtynyt Kaarina Leinonen tykkää halailla ja hullutella – ”Olen tällainen halitäti”
Hyvä elämäHän on toiminut useana vuonna rippileirinuoria tukevana riparimummona Vantaalla.