null Ruusuja ja muita kasveja syövät kauriit aiheuttavat harmia Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla

Metsäkauriit ovat yleistyneet pääkaupunkiseudulla. Ne eivät välttämättä enää erityisemmin säiky ihmistä, vaan nauttivat pihojen ja hautausmaiden tarjoiluista.

Metsäkauriit ovat yleistyneet pääkaupunkiseudulla. Ne eivät välttämättä enää erityisemmin säiky ihmistä, vaan nauttivat pihojen ja hautausmaiden tarjoiluista.

Ajankohtaista

Ruusuja ja muita kasveja syövät kauriit aiheuttavat harmia Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla

Jos haudalle tuodut kauniit kukat ovat kadonneet, asialla ei välttämättä ollut ihminen. Kauriit näyttävät kuitenkin karttavan voimakkaasti tuoksuvia kasveja.

Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla vieraileva noin viiden metsäkauriin lauma on aiheuttanut harmia hautausmaalle kukkia tuoneille omaisille. Kauriit nimittäin syövät sekä leikkokukkia että istutuksia ja sotkevat paikkoja. Ne voivat kaivaa ruokaa myös lumen alta.

Lauma on ruokaillut Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla viime keväästä alkaen.

– Leikkokukista erityisesti ruusut ovat mieluisia, keväällä orvokit. Myös monivuotiset kasvit kelpaavat, esimerkiksi marjakuuset ja pensasargervot, työnjohtaja Jenny Torvinen Vantaan seurakuntien hautaustoimen palveluista kertoo.

Osa on saattanut luulla, että kyse on ihmisten tekemästä ilkivallasta, mutta ei, asialla ovat olleet eläimet.

– Jonkin verran ihmiset kyselevät työntekijöiltä, että mistä on kyse. Pahoittelemme asiaa, sillä onhan tämä hautausmaalla käyvien kannalta ikävää. Kauriiden pitäminen poissa on kuitenkin hankalaa, koska ne hyppäävät korkean aidankin yli. Kokonaan hautausmaata ei voi myöskään aidata, sillä se myös laajenee koko ajan.

Hautausmaan työntekijät ovat yrittäneet hätistellä eläimiä, mutta helppoa se ei ole.

– Jonkin verran ne ihmistä säikkyvät, mutta eivät aina. Nämä yksilöt ovat tottuneet kaupunkiympäristöön, Torvinen sanoo.

Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla käy syömässä toisinaan myös rusakoita ja citykaneja, mutta ne eivät aiheuta samanlaista haittaa kuin kauriit. Ruskeasannan hautausmaalla kauriita on nähty aiemmin, mutta ei vähään aikaan.

Hautausmaan työntekijät ovat päässet jyvälle metsäkauriiden makumieltymyksistä. Jos haluaa olla tarjoamatta metsäkauriille ilmaista lounasta, voi valita voimakkaasti tuoksuvia kukkia.

– Tuoksuvat kasvit, kesällä samettikukka ja tuoksuvat yrtit ja keväällä narsissit, ovat hyväksi havaittuja. Ne kauriit jättävät rauhaan.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pyhän Laurin kirkon viereistä hautausmaata laajennettiin Vantaalla – yhteismuistomerkki korvaa nykyään usein oman hautakiven

Ajankohtaista

Hautausmaalla riittää viimeisiä lepopaikkoja, vaikka hautausten määrä kasvaa. Alueella on 32 hehtaaria hautausmaaksi kaavoitettua aluetta, josta on nyt käytössä vasta 12,7 hehtaaria.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.