null Saarikivi selittää sanan: Vapahtaja

Hengellisyys

Saarikivi selittää sanan: Vapahtaja

Kielentutkija Janne Saarikivi kurkistaa sanan taakse.

Jeesus on vapahtaja, eli johdos sanasta vapaa. Kieltenvälisessä vertailussa vapaus on kovin kulttuurisidonnainen asia. Suomeksi vapaus on jotain positiivista ja tavoiteltavaa, mutta jo venäjässä vastaava käsite, svoboda, on myös kaoottinen ja pelottava asia.

Englannissa vapahtaja on latinalaisperäinen ­redeemer, joka on alkuaan johdettu orjien vapaaksi lunastamista tai lunnaiden maksamista tarkoittavasta sanasta ­redimere. Kristus on siis on maksanut lunnaat ja orjat vapaiksi. Myös venäjän ja kirkkoslaavin iskupitel’, vapahtaja, on pois- tai ulosostaja.

Taloustermit ovat hengen ja rakkauden asioissa tavallisia. Suomen kihlat on alkuaan tarkoittanut lunnaita. Alkuaan sama sana on saksan panttivankia merkitsevä ­Geisel. Tällainen on avioliiton, rakkauden ja vapaan tahdon historia: sovittuja liittoja, ryöstettyjä morsiamia, rahaa.

Tässä on tuomiota ja evankeliumia. Mutta se on samalla politiikkaa. Vapahtaja vapahtaa ostamalla ja maksamalla. Meidän tehtävämme on sama: antaa velat anteeksi, unohtaa rahan orjuus.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Saarikivi selittää sanan: Kirkko

Hengellisyys

Kielentutkija Janne Saarikivi kurkistaa sanan taakse.Saarikivi selittää sanan: Synti

Hengellisyys

Saarikivi selittää sanan: Järki

Hengellisyys

Saarikivi selittää sanan: Pyhä

Hengellisyys

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.