null Saarikivi selittää sanan: Kirkko

Saarikivi selittää sanan: Kirkko

Kielentutkija Janne Saarikivi kurkistaa sanan taakse.

Onko olemassa yhtenäinen Eurooppa? Ehkä on, sillä kielet ja kulttuurit ovat erilaisia, mutta joka taajamassa Gibraltarilta Hammerfestiin on kirkko.

Ylösnoussut Jeesus sanoo Pietarille, että hän rakentaa kalliolle seurakunnan, ekleesian. Sana tarkoittaa valittujen tai yhteen koottujen yhteisöä. Kyseessä on myös sanaleikki. Pietarin nimi merkitsee kiveä ja kalliota.

Sanasta ekleesia on saatu ranskan kielen kirkkoa merkitsevä église ja espanjan iglesia.

Muihin Euroopan kieliin kirkko tulee kreikan yhdyssanasta kyreikon, joka tarkoittaa Herran taloa. Tämä on konkreettisempi ja myös uudempi kokoontumapaikan nimi. Se on levinnyt useimpiin Euroopan kieliin, aina eri teitä.

Kristinuskon perussanat saatiin suomeen muinais­venäjästä: raamattu, risti, pappi, pakana ja kirkonpalvelijaa tarkoittava suntio. Sanaa kirkko on arveltu lainaksi ruotsista tai alasaksasta, mutta ehkä muinaisvenäjän ­kiriku on todennäköisin vaihtoehto.

Sanat osoittavat, että kristinusko tuli tänne ensin itäisessä muodossa, mutta muuttui pian läntiseksi. Miten kaikki tämä tapahtui, ymmärretään yhä huonosti.