null Seksuaalisen hyväksikäytön uhreja kohdeltiin kirkon vihollisina – skandaali ravistelee Yhdysvaltain toiseksi suurinta kirkkoa

Jules Woodson itki kerrottuaan julkisesti etelän baptistien kokouksessa vuonna 2019 kokemastaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hyväksikäyttäjä oli baptistikirkon pappi.

Jules Woodson itki kerrottuaan julkisesti etelän baptistien kokouksessa vuonna 2019 kokemastaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hyväksikäyttäjä oli baptistikirkon pappi.

Ajankohtaista

Seksuaalisen hyväksikäytön uhreja kohdeltiin kirkon vihollisina – skandaali ravistelee Yhdysvaltain toiseksi suurinta kirkkoa

Etelän baptistien johto vaikeni tietämistään hyväksikäyttäjistä, vaikka piti heistä salaista listaa. Moni pastori vaihtoi vain toiseen seurakuntaan ja jatkoi toimintaansa.

Eteläinen baptistikonventio (The Southern Baptist Convention) on katolisen kirkon jälkeen Yhdysvaltain toiseksi suurin kirkko ja suurin protestanttikirkko. Kirkolla oli vuonna 2020 noin 14,1 miljoonaa jäsentä ja 47 592 seurakuntaa 41 osavaltiossa.

Nyt tuota kirkkokuntaa, jonka jäseniä ovat olleet muun muassa edesmennyt maailmankuulu evankelista Billy Graham ja presidentti Harry S. Truman, ravistelee seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvä skandaali.

Vuonna 2019 Houston Chronicle ja San Antonio Express julkaisivat jutun, jossa kerrottiin laajamittaisesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Siihen olivat syyllistyneet sadat pastorit, muut johtavissa asemissa olleet työntekijät ja vapaaehtoiset.

Kesäkuussa 2019 pidetyssä vuotuisessa kirkon edustajiston kokouksessa jäsenkirkkojen valitsemat kokousedustajat hyväksyivät julkilausuman, jossa tuomittiin hyväksikäyttö ja perustettiin erityinen työryhmä tutkimaan tapauksia. Tavoitteena oli, että hyväksikäyttöön syyllistyneet saataisiin jatkossa helpommin erotettua koko kirkkokunnasta.

Pahin oli vasta edessä. Kirkkokunta tilasi tapauksista ulkopuolisen tutkimuksen Guidepost Solutions -nimiseltä yritykseltä. Sen tekemä, kirkon perustaman työryhmän julkaisema, raportti on järisyttävää luettavaa. Raportti on uutisoitu laajasti Yhdysvaltain mediassa, muun muassa televisiokanavilla ja suurimmissa lehdissä. Sitä on käsitelty myös muun muassa evankelikaalien Christianity Today -lehdessä.

Ainakin 700 hyväksikäyttötapausta oli kirkon johdon tiedossa

Raportista selviää, että hyväksikäyttötapauksia on viimeisten runsaan kahdenkymmenen vuoden aikana ollut ainakin 700. Kaiken huipuksi ongelma on ollut kirkkokunnan johdon ja sen palkkaamien lakimiesten tiedossa. Sen sijaan suurin osa kirkon työntekijöistä ja seurakunnista on pidetty pimennossa tapahtuneesta.

Monet yksittäisestä seurakunnasta erotetut pastorit ovat voineet saada töitä uudesta seurakunnasta tai toisesta kirkkokunnasta. Guidepostin raportin mukaan tiedossa on ainakin yhdeksän pastoria, jotka toimivat tälläkin hetkellä pappeina seurakunnissa.

Eteläisen baptistikonvention päämajan ulkopuolella on veistos, jossa on risti ja Raamattu. Hyväksikäytön uhrit syyttävät kirkon johtoa siitä, että se hylkäsi omat periaatteensa. Kuva: Holly Meyer/AP/Lehtikuva.

Eteläisen baptistikonvention päämajan ulkopuolella on veistos, jossa on risti ja Raamattu. Hyväksikäytön uhrit syyttävät kirkon johtoa siitä, että se hylkäsi omat periaatteensa. Kuva: Holly Meyer/AP/Lehtikuva.

Christianity Today kertoo artikkelissaan, että Eteläisen baptistikonvention johdolla on vuosikausia ollut salainen lista seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneistä pastoreista. Sen sijaan, että johto olisi puuttunut heidän toimintaansa, se valitsi lakimiestensä suosituksesta linjan, jolla on suojeltu kirkkoa syytteiltä ja mahdollisilta korvauksilta.

Hyväksikäytön uhrit ja heidän tukijansa ovat yli 15 vuoden ajan vedonneet kirkon johtoon, että se löytäisi keinot, joilla estettäisiin pastoreita vain siirtymästä kaikessa hiljaisuudessa toiseen seurakuntaan. Johto on vedonnut muun muassa baptistien organisaatioon ja siihen, ettei sillä ole toimivaltaa estää itsenäisten seurakuntien päätöksiä.

Me kerroimme totuuden ja sielumme murhattiin

Washington Post nostaa artikkelissaan esille oman seurakuntansa pastorin alaikäisenä raiskaaman naisen, joka kertoo, että uhrit tiesivät kirkon johdon peittelevän tapahtumia. Hänen raiskaajansa on tälläkin hetkellä pastorina toisessa kirkkokunnassa.

”Me kerroimme totuuden”, sanoo toinen uhri Religion News Servicen jutussa. Hän jatkaa, että Raamatun arvovaltaa korostavan kirkon pitäisi muistaa, mitä Raamattu sanoo totuudesta ja väärien tekojen salaamisesta uhrien auttamisen sijaan.

Kun kirkon johtoa vaadittiin Me too -kampanjan yhteydessä puuttumaan hyväksikäyttöön, johtoon vuosikausia kuulunut August ”Aungie” Boto torjui asian. Hän sanoi, että hyväksikäytön uhreja puolustava kampanja on saatanan juoni, jonka tarkoitus on ohjata ihmisten ajatukset pois evankeliumista. 16-vuotiaana hyväksikäytetyksi joutunut uhri kutsui Christianity Todayssä kirkon johdon toimintaa ”sielun murhaamiseksi”.

Guidepostin raportissa kerrotaan myös, kuinka erään kirkon naispuolisen työntekijän maine mustattiin, kun hän kertoi joutuneensa teologisen seminaarin professorin hyväksikäyttämäksi. Tapaus käännettiin kirkkokunnan omassa lehdessä niin, että uhrista tehtiinkin viettelijä ja professorista uhri.

Guidepostin raportin mukaan salaisesta listasta tiesi vain pieni joukko ihmisiä. Laajemman joukon olisi kuitenkin pitänyt ottaa uhrien ääni todesta ja puuttua asioihin sen sijaan, että he uskoivat johtoa. Hyväksikäyttötapauksia on ollut aiemminkin, vuosikymmenien ajan, mutta Guidepostin raportti käsittelee vain aikaa vuodesta 2000 eteenpäin.

Raportin julkaisun jälkeen osa johtohenkilöistä on katunut toimintaansa, osa eronnut. Religion News Sercicen mukaan kirkon johtoryhmä harkitsee nyt myös salaisen listan julkistamista. Kirkko aikoo muuttaa toimintatapojaan ja kuulla uhreja.

 

25.5. klo 15.40 Baptistien kirjoitusasu korjattu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.