null Seurakunnan muskarissa lauletaan lastenlauluja ja pyydetään Taivaan Isän varjelusta

Muskarikuorot eri puolilta maata kokoontuivat laulamaan ja leikkimään Espoon tuomiokirkkoon huhtikuussa. Myös tapiolalaisen Laulusimpukat-muskarikuoron lapset osallistuivat tapahtumaan vihreissä t-paidoissaan.

Muskarikuorot eri puolilta maata kokoontuivat laulamaan ja leikkimään Espoon tuomiokirkkoon huhtikuussa. Myös tapiolalaisen Laulusimpukat-muskarikuoron lapset osallistuivat tapahtumaan vihreissä t-paidoissaan.

Ajankohtaista

Seurakunnan muskarissa lauletaan lastenlauluja ja pyydetään Taivaan Isän varjelusta

Monille lapsille ja aikuisille seurakunnan muskari on viikon kohokohta. Nyt on aika ilmoittautua ensi syksyn muskariryhmiin.

Espoon seurakuntien musiikkileikkikoulut eli muskarit ovat todella suosittuja. Joka viikko noin tuhat lasta kokoontuu muskariin laulamaan, soittamaan ja leikkimään. Ryhmät kokoontuvat seurakuntien tiloissa eri puolilla Espoota. Pienimmät muskarilaiset ovat sylivauvoja ja vanhimmat eskarilaisia.

– Lapsi reagoi säveliin ja lauluun jo pienenä vauvana. Uskon, että musiikki on rakennettu sisään meihin kaikkiin, sanoo 15 vuotta Tapiolan seurakunnassa muskariopettajana toiminut Liisa Soinio.

Seurakunnan muskari ei ole pelkkää musiikin alkeiden opettamista lapsille. Se on kokonaisvaltaista toimintaa, johon mukaan halutaan koko perhe. Se avaa myös oven laajempaan musiikkiharrastukseen. Seurakunnan muskarikuoron jälkeen moni siirtyy seurakunnan lapsikuoroon tai musiikkiopistoon.

– Muskariin liittyy monenlaisia elementtejä. Leikkimisen, laulamisen ja uusien asioiden opettelemisen lisäksi se syventää lapsen ja aikuisen välistä kontaktia.

Pienillä aikuinen mukana

Alla kolmevuotiailla on muskarissa mukana vanhempi tai muu aikuinen, sitä iäkkäämmät lapset ovat kerhossa ilman aikuista. Sisarusryhmissä aikuinen on paikalla eri-ikäisten lastensa kanssa. Alle kolmivuotiaiden kerho kestää puoli tuntia, muiden 45 minuuttia.

Espoon seurakunnilla on viisi kokopäiväistä muskariopettajaa. Kerhot kokoontuvat kerran viikossa, samoin muskarikuorot. Molemmat toimintamuodot ovat suosittuja, ja niitä on Espoossa kaikissa seurakunnissa. Kerho maksaa 75 euroa lukukaudelta, johon saa 50 prosentin sisarusalennuksen. Seurakunnilta voi hakea maksuvapautusta. Kuorot ovat ilmaisia. Kauniaisissa ei ole seurakunnan muskaritoimintaa.

Lapsi reagoi säveliin ja lauluun jo pienenä vauvana. Uskon, että musiikki on rakennettu sisään meihin kaikkiin.

Soinio saa hyvää palautetta perheiltä. Monille lapsille ja vanhemmille muskaripäivä on viikon kohokohta.

Muskarissa pienimmät lapset tutustuvat aikuisten avulla ensiksi rytmisoittimiin, kuten marakassiin, triangeliin ja pikkurumpuihin, sitten kapuloihin, ksylofoniin ja moniin muihin soittimiin. Isommille on tarjolla myös kantelemuskareita.

Myös hengellisiä lastenlauluja

Lasten vanhempia kiinnostaa, miten seurakunnan muskari eroaa muista musiikkileikkikouluista. Liisa Soinio vastaa heille, että kerhossa lauletaan paljon ja ohjelmistossa on myös hengellisiä lastenlauluja. Kirkollisten juhlapyhien, kuten joulun ja pääsiäisen alla käsitellään teemaa laulun ja leikin keinoin.

– Haluamme tuoda Taivaan Isän turvaa lapsille laulun ja leikin kautta. Uskon ja toivon, että Jumala toimii minun kauttani vaikka hyppelisin pupuna lattialla, huomauttaa Liisa Soinio.

Joka kerhokerran päätteeksi Soinio kokoontuu lasten kanssa piiriin ja yhdessä lausutaan loppurukous: Jalat parkkiin (jaloilla tömäytetään), kädet ristiin. Taivaan Isän varjellessa hyvä mennä on. Kiitos muskarista.

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.