null Sote-uudistus vie päätösvaltaa pois kuntapäättäjiltä

Sosiaali- ja terveystoimi siirtyy vuoden 2019 alussa kunnilta maakunnille. Huhtikuun kuntavaaleissa valittavien valtuustojen asema muuttuu iso-toimialueen poistuessa kunnista.

Sosiaali- ja terveystoimi siirtyy vuoden 2019 alussa kunnilta maakunnille. Huhtikuun kuntavaaleissa valittavien valtuustojen asema muuttuu iso-toimialueen poistuessa kunnista.

Ajankohtaista

Sote-uudistus vie päätösvaltaa pois kuntapäättäjiltä

Jättimäinen sote-uudistus myllää kunnallista päätöksentekoa. Jatkossa kuntapäättäjät vastaavat nykyistä pienemmistä rahoista.

Sosiaali- ja terveydenhuolto pesee kasvonsa perusteellisesti vuoden 2019 alussa, kun sote-uudistus astuu voimaan. Valta sosiaali- ja terveystoimen budjetista ja palvelujen järjestämisestä siirtyy silloin valtuustoilta maakunnille, joita on 18. Uusimaa ja Helsinki muodostavat yhden maakunnan. Kyse on historiallisen suuresta muutoksesta.

Maakuntien vastuulle ovat siirtymässä esimerkiksi avoterveyshuollon palvelut, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, mielenterveys- ja päihdepalvelut, äitiys- ja lastenneuvolat, lastensuojelu, vammaispalvelut, vanhusten asumispalvelut, kotihoito, pelastustoimi, kuljetuspalvelut ja ympäristöterveydenhuolto. Samassa yhteydessä uudistetaan erikoissairaanhoitoa.

Sote-uudistuksessa kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä osa tukipalvelujen työntekijöistä siirtyy maakuntien palvelukseen liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti. Lisäksi noin 5 000 työntekijää valtion aluehallinnosta siirtyy maakuntiin.

Toimitilat siirtyvät maakunnille, mutta eivät kaikki

Sote vaikuttaa myös kuntien ja kuntayhtymien omistamiin sosiaali- ja terveydenhuollon toimitiloihin, kuten terveysasemiin ja sairaaloihin. Sairaanhoitopiirien ja erityishuollon kuntayhtymät, kuten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS, siirretään varoineen ja velkoineen maakuntiin.

Mitä sitten tapahtuu sairaaloille ja terveysasemille? Kunnista maakunnille siirtyy sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen liittyvä irtain omaisuus. Siirtymäkauden ajaksi maakunta vuokraa kaikki sen järjestämisvastuulle kuuluvan toiminnan tilat, mutta sen jälkeen vain ne tilat, jotka se tarvitsee.

Hallituksen ajama sote-uudistus ei ole saanut myönteistä vastaanottoa etenkään pääkaupunkiseudun kaupungeilta. Uudistuksen pelätään heikentävän kaupunkien taloutta.

Ensimmäisissä maakuntavaaleissa tammikuussa 2018 valitaan maakuntavaltuusto, joka päättää, miten alueen sosiaali- ja terveyspalvelut hoidetaan.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Sininauhaliitto: Sote-palveluiden suurkuluttajat kärsivät sote-uudistuksessa

Ajankohtaista

Pieni osa väestöstä aiheuttaa ison osan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuluista. Heitä hyödyttäisi enemmän perusteellinen hoito kuin valinnanmahdollisuuksien suuri määrä.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.