null Helsingin valtuustossa uusi johtamismalli ja sote-uudistus muuttavat kaupunginvaltuutettujen työtä

– Vaikuttaminen politiikassa on ollut hauskaa, antoisaa ja mielenkiintoista. Toki välillä on harmittanut kovasti, sanoo vihreiden valtuutettu Jukka Relander neljän vuoden kokemuksella.

– Vaikuttaminen politiikassa on ollut hauskaa, antoisaa ja mielenkiintoista. Toki välillä on harmittanut kovasti, sanoo vihreiden valtuutettu Jukka Relander neljän vuoden kokemuksella.

Ajankohtaista

Helsingin valtuustossa uusi johtamismalli ja sote-uudistus muuttavat kaupunginvaltuutettujen työtä

Helsingin 85 kaupunginvaltuutetusta ylivoimainen valtaosa on ehdolla kuntavaaleissa 9.4.

Kuntavaalien ehdokasasettelu on loppusuoralla. Ehdokaslistat pitää vahvistaa viimeistään 28.2.

Vain kourallinen istuvista valtuutetuista on ilmoittanut, ettei aio asettua ehdolle: valtuuston suurimmasta puolueesta Kokoomuksesta ainoastaan Lasse Männistö ja kolmanneksi suurimmasta puolueesta SDP:stä Osku Pajamäki.

Toiseksi suurimmassa puolueessa Vihreissä lähtöpäätöksiä on enemmän. Jukka Relander, Erkki Perälä, Mari Puoskari ja Outi Alanko-Kahiluoto jättävät kuntapolitiikan. Vasemmistoliiton ryhmästä Eija Loukoila ja Pekka Saarnio eivät enää asetu ehdolle. Perussuomalaisten tilanne on monimutkainen erojen ja erottamisten vuoksi.

Luottamustoimet voivat työllistää 20 tuntia viikossa

Eija Loukoila, viime vaaleissa valittu kaupunginvaltuutettu, on vaikuttanut valtuustossa ja lautakunnissa jo 20 vuotta. Ykkösvaravaltuutettuna hän istui valtuuston kokouksissa hyvin usein, sillä aina joku on poissa. Nyt hän aikoo varata aikaa itselleen ja lastenlapsilleen ja antaa tilaa nuoremmille.

– Olen ollut viikoittain kokoontuvan kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen 16 vuotta. Tällä kaudella on urakoitu yleiskaava. Yhteensä luottamustoimien vaatima perehtyminen, kokoukset ja jälkipuinnit vievät noin 20 tuntia viikossa.

Antakaa itsellenne aikaa, kun perehdytte asioihin ja siihen, miten politiikka toimii.

Kaupunginvaltuutettu Jukka Relander

Jukka Relander on toiminut kaupunginvaltuustossa yhden kauden. Sen aikana hän aloitti työt viestintätoimistossa ja kokee sen olevan ristiriidassa poliittisen päätöksentekijän roolin kanssa.

Tuntuuko, että jotain jäi kesken?

– Poistun tyytyväisenä. Oli hienoa olla kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puheenjohtaja. Mutta Keskustakirjaston rahoitus jää arveluttamaan.

– Alkuperäiseen päätökseen on leivottu aikapommi. Sen mukaan Keskustakirjaston on pystyttävä kattamaan puolet menoistaan kirjastotoimen sisältä. Se tekee 3,5 miljoonaa euroa vuodessa, kun koko kirjastotoimen budjetti on noin 30 miljoonaa. Joko luovutaan kaikista aineistohankinnoista tai lakkautetaan muut kirjastot.

– Välillä vaikuttaminen on hyvin turhauttavaa, välillä taas onnistuminen palkitsee, sanoo Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Eija Loukoila.

– Välillä vaikuttaminen on hyvin turhauttavaa, välillä taas onnistuminen palkitsee, sanoo Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Eija Loukoila.

Sote-uudistus veisi puolet budjetista maakuntaan

Uudella valtuustolla on edessään mielenkiintoinen työmaa. Sekä Relander että Loukoila nostavat isoista haasteista esiin sote-uudistuksen, joka toteutuessaan myllää luottamushenkilöidenkin työn.

– Helsingin budjetista häviää puolet, tiivistää Loukoila.

– Tänne jäävät kaavoitus, koulutus, kasvatus, kirjastot ja kulttuuri, Relander havainnollistaa.

Toinen iso asia on lokakuussa hyväksytty uusi yleiskaava.

– Nyt alkaa varsinainen kaavoitustyö asemakaavatasolla. Siinä täytyy sovitella monimutkaisia intressejä yhteen, Relander sanoo.

Loukoila ottaa esiin Helsingin uuden johtamisjärjestelmän. Pormestarit ja toimialajohtajat tulevat, ja lautakunnat, "joissa se työ tehdään", yhdistyvät "jättilautakunniksi". Myös lautakuntien jäsenten työ muuttuu.

Asukkaita on kuunneltava ja arvostettava, koska he ovat valinneet meidät edustajikseen.

Kaupunginvaltuutettu Eija Loukoila

Valtuutetun on arvostettava kaupunkilaisia

Mitä vinkkejä annatte uusille kaupunginvaltuutetuille?

Eija Loukoilan tärkein vinkki on se, että asukkaita on kuunneltava ja arvostettava.

– Asukkaat ovat valinneet meidät edustajikseen. Ei pidä mennä valtuustoon vain "päätöksentekijäksi" tai edustamaan itseään.

– Aluksi asiat vaikuttavat täysin käsittämättömiltä. Mutta se fiilis menee 1–2 vuodessa ohi. Antakaa itsellenne aikaa, kun perehdytte asioihin ja siihen, miten politiikka toimii, Relander kannustaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.