Suonpää: Ei ole toimittajien vastuulla, sataako journalismi perussuomalaisten tai jonkun muun laariin
Viime viikkoina toistakymmentä ihmistä on kysynyt minulta, miksi perussuomalaisia kritisoidaan mediassa, vaikka kritiikki vain nostaa heidän kannatustaan. Kysymyksessä on ymmärretty niin demokratia kuin journalismi ihan väärin.
Viime aikoina on kovasti satanut laariin. Ennen vanhaan kyse oli vesisateesta ja ruoasta. Sanottiin, että ”kaikki, mitä ennen juhannusta sataa, sataa laariin”. Vesisateet ennen juhannusta olivat hyvä asia, silloin tuli parempi sato. Cityvihreille tiedoksi, että laari on sellainen seinillä erotettu osa aitassa tai kellarissa. Sinne pannaan pellosta kerätty ruoka odottamaan lounasaikaa. Kaupunki-Suomessa laareihin sataa perunoiden sijaan ääniä.
Tänä keväänä on käynyt ilmi, että Suomessa on yksi erityinen taikalaari. Sinne sataa niin ennen juhannusta kuin sen jälkeenkin. Huoli ilmastonmuutoksesta eli ilmastovouhotus sataa perussuomalaisten laariin, samoin maahanmuuttokeskustelu. Kirkon sisällä perussuomalaisten laariin on satanut kitinä Jussi Halla-ahosta ja sananvapaudesta. Myös kristittyjen ja äärioikeiston yhteyksien pohdiskelun pelätään satavan samaan, jo muutenkin kukkuroillaan pullistelevaan laariin.
Kukaan ei hyväksyisi toimittajalta juttuja, joiden tavoite on kannustaa äänestämään kokoomusta.
Toimittajia kritisoidaan helposti agendajournalismista. Jos uutinen tai kolumni on kriittinen jotakin puoluetta, ideologiaa tai henkilöä kohtaan, se tuomitaan helposti agendajournalismiksi. Vielä pahempana agendajournalismina ovat myötäsukaiset jutut, toimittajanhan ei koskaan pitäisi kehua ketään. Samaan aikaan kuitenkin sanotaan, ettei pitäisi liikaa kirjoittaa jonkun poliitikon möläytyksistä, tai puolueen suhteesta ihmisarvoon, sillä kaikki nämä jutut ”satavat perussuomalaisten laariin”.
Kukaan ei hyväksyisi toimittajalta juttuja, joiden tavoite on kannustaa äänestämään kokoomusta. Jopa kirkollisen median odotetaan käsittelevän kirkkoa ja kirkon jäsenyyttä totuudenmukaisesti, ei valikoida juttuja sen mukaan, kannustavatko ne liittymään kirkkoon. Yllättävän moni ihan järkevä ihminen kuitenkin toivoo, että perussuomalaisista kirjoittaessaan toimittajat ottaisivat huomioon sen mahdollisuuden, että juttu lisää perussuomalaisten kannatusta. Tätä asennetta ei kuitenkaan agendajournalismiksi tunnisteta.
Seuraa paljastus journalismin yhteiskunnallisesta merkityksestä: me emme välitä siitä, kenen laariin juttumme satavat. Ei ole meidän vastuullamme huolehtia siitä, että perussuomalaisten suosio ei enää nouse. Ei demokratia niin toimi! Joku vastuu demokratiassa kuuluu äänestäjillekin. Meidän tehtävämme ei ole ohjata äänestäjiä vaan kertoa äänestämisestä, äänestämisen vaikutuksista ja vähän niistä laareistakin. Se, mitä äänestäjät tällä tiedolla tekevät, on heidän oma asiansa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Suonpää: Suomessa saa sanoa melkein mitä tahansa
PuheenvuorotSananvapauden mallimaassa valitetaan, ettei mitään saa enää saa sanoa ja väännetään yksittäisistä sanoista. Olennaisempaa on asiayhteys ja tarkoitus.