null Suonpää: Huhtasaari on oikeassa: Trump ja Putin pelaavat samaan maaliin

Puheenvuorot Kolumnisti

Suonpää: Huhtasaari on oikeassa: Trump ja Putin pelaavat samaan maaliin

"Kenen joukoissa seisot?" kysyivät taistolaiset. Kenellekään ei ole enää epäselvää, kenen joukoissa Yhdysvaltain presidentti seisoo.

Piispa Kaarlo Kalliala paljasti tänään Porin kirkkopuistossa sisällissodan hävinneille omistetun muistomerkin. Muistomerkissä on lainaus Agit Propin tunnetuksi tekemästä Aulikki Oksasen runosta: ”Ei synny rakkautta ilman oikeutta”. Taistolaisliikkeen tunnuslaulun kaksi edeltävää säettä tuntuvat juuri nyt yhtä ajankohtaisilta kuin 1970-luvulla: ”Kenen joukoissa seisot, kenen lippua kannat?”

Kuva: Raino Salmijärvi / Porin seurakunnat / Kirkon kuvapankki

Kuva: Raino Salmijärvi / Porin seurakunnat / Kirkon kuvapankki

”Kenen joukoissa seisot, presidentti Donald Trump?”, kysyi koko maailma maanantain huippukokouksen jälkeen. Tiedotustilaisuus oli tuskallista katsottavaa. Sen sijaan, että toimittajien eteen olisivat astelleet vapaan maailman johtaja ja Venäjän presidentti, paikalla näytti olevan kaksi Venäjän valitsemaa presidenttiä. Kevyt jutustelu jalkapallon maailmanmestaruuskisoista ei kyennyt mitenkään peittämään geopolitiikan kauhistuttavaa todellisuutta: pallo tosiaan on Venäjällä.

Harvoin on länttä nöyryytetty pahemmin kuin lehdistötilaisuuden tyylikkäästi käsikirjoitetussa lopussa.

Donald Trump oli tullut Suomeen asti kertomaan koko maailmalle, että FBI:n, CIA:n ja maansa oikeusjärjestelmän sijaan hän luottaa mieluummin Vladimir Putiniin, joka oli Trumpin mukaan ”erittäin vahva” kiistäessään Venäjän osallistumisen Yhdysvaltain presidentinvaalien sotkemiseen. Samaan aikaan erittäin vahva Putin jopa myönsi halunneensa nimenomaan Trumpin Yhdysvaltain presidentiksi. Trumpin käytöstä ja sekavia puheita voi kuvata yksinkertaisimmin sanoilla ”pallo hukassa”. Harvoin on länttä nöyryytetty pahemmin kuin lehdistötilaisuuden tyylikkäästi käsikirjoitetussa lopussa, kun Vladimir Putin hymyillen ojensi maailmanmestaruusjalkapallon Donald Trumpille ja vielä selvyyden vuoksi kertoi, mistä on kyse: ”Pallo.”

Suomalaisten hehkuttaessa maanantai-iltana onnistunutta huippukokouksia ja toimittajille maistuneita mansikoita, kansainvälinen lehdistö uskalsi ensimmäistä kertaa kirjoittaa yksimielisesti ja yksiselitteisesti sen, mitä oli pelätty jo pitkään. Donald Trump on Venäjän presidentin taskussa. Länsi on häviämässä uuden kylmän sodan. Maailma on niin sekaisin, että jopa Kokoomusnuoret osoittavat mieltään Amerikan ihmemaan ihmemiestä vastaan ja ainoastaan Perussuomalaiset pelaavat Amerikan joukkueessa. Hieman yllättäen tarkkanäköisin suomalainen poliittinen analyysi tulikin juuri perussuomalaisten varapuheenjohtajalta Laura Huhtasaarelta Twitterissä:

Huhtasaari on oikeassa. Putin ja Trump potkivat yhdessä palloa samaan maaliin. Yhdysvaltojen ja koko lännen näkökulmasta ne olivat omia maaleja ja juuri tästä on kyse, kun Trumpiin uskovat korostavat pelaavansa hänen kanssaan samassa joukkueessa. Se näkyi myös Huhtasaaren twiittien jatkosta. Trump ja eurooppalaiset populistipuolueet pelaavat samassa joukkueessa Eurooppaa ja eurooppalaisia arvoja vastaan. Team Putinin tavoite on Euroopan heikentäminen.

Kenen joukoissa seisoo Donald Trump? Se tuli maanantaina tuskallisen selväksi kaikille. Mutta kenen joukoissa seisomme me muut, Euroopan vai Venäjän?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.