null Jumala, Trump ja Putin – kristillisen konservatiivioikeiston toiminta Suomessa kulkee samoilla raiteilla kuin Yhdysvaltain evankelikaaleilla

Kuvitus: Jarkko Peltoluhta

Kuvitus: Jarkko Peltoluhta

Ajankohtaista

Jumala, Trump ja Putin – kristillisen konservatiivioikeiston toiminta Suomessa kulkee samoilla raiteilla kuin Yhdysvaltain evankelikaaleilla

Liikkeen sanoma leviää vastamedian välityksellä. Venäjä hyödyntää täysin samaa arvomaailmaa informaatiosodankäyntinsä aseena.

Professori Tapio Puolimatka esitti elokuun alussa uhkakuvan, että sukupuolineutraalin avioliittolain myötä pedofilia tultaisiin tulevaisuudessa normalisoimaan. Jyväskylän yliopisto sanoutui irti homovastaisena pidetystä tekstistä ja aloitti selvityksen professorin toiminnasta. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen taas teki Puolimatkan kohtelusta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Puolimatkan kirjoitus julkaistiin aluksi Oikea Media -sivuston vieraskynäosiossa. Kohun käynnistyttyä myös konservatiivikristillinen Patmos-lähetyssäätiö julkaisi sen sivuillaan. Kohusta ovat uutisoineet myös useat perinteiset, valtavirran julkisuuteen kuuluvat mediat.

Verkossa ilmestyvä Oikea Media on reilun vuoden ajan toiminut suomalainen vastamedia.

– Vastamedia haluaa aktiivisesti vaikuttaa omalla toiminnallaan julkiseen keskusteluun, kertoo tutkija Ilmari Hiltunen Tampereen yliopistolta.

Hiltunen julkaisi tänä vuonna kollegansa Elina Nopparin kanssa suomalaisen vastamedian toimintaa käsittelevän tutkimuksen Populistinen vastamedia eliittejä haastamassa. Artikkeli julkaistiin tuoreessa Media & populismi (Vastapaino 2018) -teoksessa. Tutkimuksessaan he haastattelivat MV-lehden ja muiden vastaavien julkaisujen tekijöitä ja lukijoita.

Oikeassa Mediassa sekoittuvat toisiinsa miesasialiike ja feminismin vastustaminen, konservatiivinen kristinusko sekä maahanmuuton vastustaminen. Sivustolla kirjoitetaan presidentti Donald Trumpin hallinnosta usein positiivisemmin kuin muissa medioissa.

Oikean Median tapa yhdistellä oikeistokonservatismia ja kristillisyyttä muistuttaa aatteellisesti Yhdysvaltain uskonnollista oikeistoa.
– tutkija Ilmari Hiltunen

Oikea Media, TV7, AlfaTV ja Patmos yhteisellä asialla

”Jesus bless Trump and Putin”, julisti Helsingin keskustassa liikkuneen bussin kylki heinäkuussa. Kun Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit tapasivat Helsingissä, bussi viesteineen pysäköitiin kieltoja uhmaten presidentinlinnan eteen. Sieltä heidät ohjattiin Senaatintorille.

Bussin omistaa Joosua Missio, joka on saarnannut evankeliumia esimerkiksi rockfestivaaleilla. Järjestön johtaja on helluntalaistaustainen Timo Valtonen. Hän on toiminut perussuomalaisten kansanedustajan Mika Niikon vaalipäällikkönä. Niikko kirjoittaa Oikeaan Mediaan.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kannattaminen on osa konservatiivista kristillistä liikehdintää. Sen tausta on amerikkalaisessa evankelikaalisessa kristinuskossa, jonka valkoisista kannattajista merkittävä osa tuki Trumpia presidentiksi.

Samankaltainen kristillisiä arvoja tukeva oikeistokonservatiivinen liike on levinnyt myös Suomeen. Liikkeen yhdyssiteenä toimii sähköisten viestimien ryhmittymä, johon Oikean Median lisäksi kuuluvat ainakin Patmos-lähetyssäätiön blogi, TV7 ja AlfaTV. Niitä yhdistää samankaltainen arvomaailma.

Näissä viestimissä vastustetaan homoseksuaalisuutta ja sukupuolineutraalia avioliittolakia sekä uutisoidaan Israelista myönteiseen sävyyn. Trump voitti valkoisia evankelikaalisia kristittyjä puolelleen juuri samoilla teemoilla.

Suomessa erityisesti helluntaiseurakuntiin kuuluvat henkilöt ovat suhtautuneet positiivisesti Trumpiin. Sekä Oikean Median että TV7:n taustajoukkoihin kuuluu helluntailaisia.

Suomen Helluntaiherätyksen Ristin Voitto -lehdessä on kirjoitettu kirja-arvio, jossa puhutaan Trumpin presidenttiyttä vauhdittaneista profetioista. Yksi niistä oli vuodelta 2008 ja sen mukaan ”Jumala valmisteli Trumpia vuoden 2016 presidentinvaaleihin.”

Ylen teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät suurelta osin suhtaudu Trumpin tai Vladimir Putinin hallintoihin suopeasti. Tutkimuksen mukaan sekä Trumpin että Putinin katsotaan kärjistäneen kansainvälistä keskustelua.

”Totuus ja rehellinen journalismi ovat käyneet harvinaisiksi”

Kun Marko Hamilon, Jukka-Pekka Rahkosen ja Joonas Konstigin perustama Oikea Media aloitti reilu vuosi sitten, se kuvaili itseään ”oman genrensä Suomen Kuvalehdeksi.” Hamilo myös kertoi lehden nojaavan ”juutalais-kristilliseen arvopohjaan.”

Sittemmin Konstig on lähtenyt porukasta ja Rahkonen on noussut Hamilon tilalle päätoimittajaksi. Rahkosen mukaan sivusto kannattaa oikeistokonservatiivisia arvoja.

– Tässä ajassa totuus ja rehellinen journalismi ovat käyneet harvinaisiksi. Oikea Media pyrkii omalta osaltaan korjaamaan tätä tilannetta, Rahkonen kuvailee sivuston tarkoitusta Kirkko ja kaupungin haastattelussa. 

Oikea Media -verkkolehden päätoimittaja Jukka-Pekka Rahkonen

Oikea Media -verkkolehden päätoimittaja Jukka-Pekka Rahkonen

Oikea Media koostuu uutisista ja blogikirjoituksista. Usein uutistekstin lomassa on myös kirjoittajan mielipiteitä. Sivuston kirjoittajat näkevät vihollisenaan ”punaviherliberaalin eliitin.” Homoseksuaalisuus on liitetty yhteen pedofilian kanssa muulloinkin kuin Puolimatkan kirjoituksessa ja sukupuolia korostetaan olevan vain kaksi.

– Sisältönsä perusteella Oikea Media on tyypillinen verkon vastamedia, sillä suurin osa sen uutissisällöstä lainataan muualta. Sivustolta sisältö leviää jälleen eteenpäin toisia kanavia pitkin, tutkija Ilmari Hiltunen selittää.

Oikeassa Mediassa uutiset kirjoitetaan kotimaisen ja ulkomaisen median, kuten Ylen, Suomen Kuvalehden, CNN:n tai Foxin juttujen perusteella. Niiden lisäksi uutisten lähteinä käytetään esimerkiksi amerikkalaista Breitbart Newsia.

Breitbart on yleisesti konservatiivisena vaihtoehtomediana pidetty sivusto, joka tuki Donald Trumpia hänen presidentinvaalikampanjansa aikana. Venäjän on väitetty hyödyntävän Breitbartia oman propagandansa levittämiseen.

Oikeaan Mediaan kirjoittaa joukko nimekkäitä vaikuttajia. Joukossa on dosentteja ja professoreja, kuten Mikko Paunio, Timo Vihavainen ja Arto Luukkanen. He julkaisevat blogitekstejään sivustolla.

Osaa kirjoittajista yhdistää uskonnollisuus. Mika Niikko ja Jukka-Pekka Rahkonen ovat taustaltaan helluntailaisia. Uutisia Oikeaan Mediaan kirjoittava Tytti Salenius kuvaa itseään Uudessa Suomessa ”Jeesukseen uskovaksi tosikoksi.” Bloggaaja Juha Ahvio on luterilainen systemaattisen teologian dosentti ja Arto Luukkanen on luterilaiseksi papiksi vihitty kirkkohistorian dosentti.

– Oikean Median tapa yhdistellä oikeistokonservatismia ja kristillisyyttä muistuttaa aatteellisesti Yhdysvaltain uskonnollista oikeistoa. En ole törmännyt samanlaiseen yhdistelmään muissa suomalaisissa vastamedioissa, kertoo tutkija Ilmari Hiltunen.

Konservatiivien korjausliike iskee sekä politiikkaan että journalismiin

Oikean Median päätoimittaja Jukka-Pekka Rahkonen tunnetaan etenkin Aito Avioliitto -kansalaisaloitteesta ja siihen liittyvän yhdistyksen perustamisesta. Aloitteen ja yhdistyksen tarkoituksena oli kumota sukupuolineutraali avioliittolaki. Tavoite ei onnistunut.

Rahkonen perusti yhdistyksen yhdessä nykyisin Patmos-lähetyssäätiön toiminnanjohtajana toimivan Pasi Turusen kanssa. Rahkonen joutui väistymään Aito Avioliitto ry:n puheenjohtajan tehtävistä, kun hänen islamvastaiset kirjoituksensa levisivät netissä.

Rahkonen kannattaa Donald Trumpin politiikkaa ja uskoo, että Trump tulee todennäköisesti olemaan historian menestyksekkäin presidentti Yhdysvalloissa.

– Yhdysvaltojen politiikka on viimein kääntynyt takaisin oikeaan suuntaan. Nähtäväksi jää kuinka paljon vasemmiston aiheuttamia tuhoja pystytään siellä korjaamaan, Rahkonen sanoo.

Facebook-profiiliensa perusteella Rahkonen tykkää useista ääri-isänmaallisista ryhmistä, kuten Suomi Ensin -liikkeestä, Suomen Sisusta ja Finnish Defence Leaguesta. Myös nyttemmin vihapuheen takia poistetut salaliittoteoreetikko Alex Jonesin sivustot vilahtivat Rahkosen tykkäyksen kohteina.

Rahkosen mukaan Facebookissa ei ole sananvapautta ja sivusto on poistanut hänen tilinsä muutamia viikkoja sitten.

– Siellä mellastavat punavihreät aktivistiraukkikset, joiden elämän ilo on ilmiantaa maalittamiensa henkilöiden profiileja ja kommentteja. Säälittävää touhua, Rahkonen kuvailee.

Oikea Media on yhdessä Kansalainen.fi-vastamedian kanssa kustantanut Junes Lokan matkan Ranskaan. Lokka on oululainen kaupunginvaltuutettu ja tunnettu maahanmuuton vastustaja. Hänen tarkoituksensa oli raportoida Ranskan presidentinvaaleista.

Vuonna 2016 Rahkonen oli puhujana Rajat kiinni -liikkeen järjestämässä Rajat ovat rakkautta -tapahtumassa Suomen Sisun ja Suomidemokraattien kanssa. Hän puhui siellä islam-asiantuntijan roolissa. Muina puhujina kuultiin muun muassa perussuomalaisten kansanedustajia.

– Islam on vaarallinen poliittinen järjestelmä ja ideologia, joka on vain kuorrutettu uskonnolliseen partaan ja huntuun, Rahkonen väittää.

Hän sanoo perehtyneensä islamiin lukemalla Koraanin sekä islamia ja Muhammadia käsittelevää kirjallisuutta.

Oikean Median omistaa Journalismin Korjausliike -niminen osakeyhtiö. Rahkonen on nykyisin sen ainoa osakas.

– Oikeaa Mediaa tehdään talkoovoimin, aatteellisena ja isänmaallisena työnä, ei rahan vuoksi, Rahkonen kertoo.

Tilinpäätöksenä perusteella yhtiö teki viime vuonna tappiota noin 2000 euroa. Osan Oikean Median kuluista Rahkonen on hoitanut ohjelmistoalalla toimivan Captam Finland -yrityksensä kautta.

Kansalliskonservatiivit haluavat erottua rasisteista

Yksi Oikean Median blogisteista on Patmos-lähetyssäätiön tutkimusjohtaja, dosentti Juha Ahvio. Maahanmuuttovastaisella Hommaforumilla hänen ajatuksiaan luonnehditaan ”älykkääksi ja nuivaksi kristillisyydeksi.”

Blogikirjoituksissaan Ahvio korostaa arvokonservatiivista kansallismielisyyttä sekä kritisoi kulttuurimarxismia. Hän kuvailee Trumpin keskeisenä neuvonantajana toiminutta Stephen Bannonia konservatiivisen kristillisyyden näkökulmasta ”Valkeuden voimaksi.”

Ahvion mukaan Trump edustaa hyvää konservatiivista politiikkaa. Konservatiivisuus on hänen mielestään kristitylle kaikkein johdonmukaisin poliittinen linja.

– Konservatismi ottaa huomioon totuuden ihmisen hengellisestä tilasta ja sen, että ihminen on langennut olento. Liberaalius on optimistisempaa kuin konservatismi, Ahvio kertoo Kirkko ja kaupungille.

Erässä blogikirjoituksessaan Juha Ahvio esittää, että isänmaallisuus on tärkeää kristitylle. Hän kirjoittaa, että ”paikallisesti mukautuneilla etnis-kansallisilla populaatioilla on luontaisesti omat ekologiset lokeronsa” ja ”Jumala on luonut luomakuntaan rajat ja erilaisuuden.”

Kirjoituksessa Ahvion mielestä ”globalistinen maailmanvaltio Baabelin torni -hankkeen tyyliin olisi turmiollinen ja tuhoisa.” Baabelin torni on Raamatussa Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa mainittu torni, jota Nooan jälkeläiset ryhtyivät rakentamaan vedenpaisumuksen jälkeen. 

Raamatun mukaan ihmiskunta puhui tuolloin yhtä kieltä ja tunsi olevansa yhtenäinen. Jumala kuitenkin murskasi rakenteilla olevan tornin, sekoitti ihmisten puhuman kielen useaksi eri kieleksi ja hajotti ihmiset erilleen ympäri maailmaa. Myyttinen kertomus Baabelin tornista selittää ihmiskunnan jakautumista eri kieltä puhuviin kansoihin. 

Patmos-lähetyssäätiön tutkimusjohtaja Juha Ahvio.

Patmos-lähetyssäätiön tutkimusjohtaja Juha Ahvio.

Juha Ahvio luonnehtii ajatteluaan kansalliskonservatismiksi, jonka juuret ovat luterilaisuudessa. Hän korostaa luonnonjärjestyksen tärkeyttä ja sitä, että moninaisuus on Jumalan luoma piirre. Siksi hänestä kansallisvaltiot ovat parempi vaihtoehto kuin yhtenäinen maailmanhallitus.

– Tällaiset utopistiset haaveet ovat turmiollisia. Konservatiivi haluaa hyvän maailman, ei täydellistä. Ihminen ei voi saavuttaa täydellisyyttä, Ahvio sanoo.

Ahvio haluaa tehdä pesäeron kannattamansa kansalliskonservatismin ja rasismin välille.

– Rasismi on rotusortoa, jossa ihmisryhmiä pidetään eriarvoisina. Kansallisuudet taas elävät omilla alueillaan ja tekevät yhteistyötä. Se on normaali tapa toimia, Ahvio selittää.

Hänen mielestään rasismia käytetään nykyään propagandan kaltaisena heittona, joka on menettänyt merkityksensä.

Rasismi ei Ahvion mielestä sovi konservatiiviseen ajatteluun. Rasistiset liikkeet ovat hänestä pikemminkin kummunneet sosialistisen aatemaailman, kuten kansallissosialismin, keskuudesta. Hänen mukaansa esimerkiksi natsi-Saksa ei ollut kansallisvaltio, vaan rotuun pohjautuva imperiumi.

– Konservatiivi ymmärtää paikallisuuden merkityksen. Juutalaisvastaiset teoriat on helppo kumota, sillä niille ei ole todisteita, Ahvio sanoo.

Invaasiomaiseksi kuvailemaansa nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa hän sen sijaan kritisoi. Ahvion mielestä kristinuskoa haastava islamilaisuus ei kuulu Eurooppaan.

– Euroopan nykyinen islamisoiminen on kulttuurinen itsemurha, jollaista ei vaadita muilta alueilta. Islam on ollut ja on yhä kristikunnan historiallinen haastaja, Ahvio sanoo.

Ahvio tukee suomalaisessa puoluekentässä kaikkia niitä, jotka kannattavat kansallismielisyyttä ja konservatismia. Nämä aatteet eivät riipu puoluetaustasta.

– Kansalliskonservatiiveja on niin perussuomalaisissa, kristillisdemokraateissa kuin keskustassakin. Jopa SDP:ssä on samoin ajattelevia. Ajoihan Trumpkin työmiehen asemaa.

Venäjä hyödyntää informaatiovaikuttamisessaan kristillistä fundamentalismia ja perinteisiä perhearvoja.
– sotatieteiden tohtori Saara Jantunen

Patmos-lähetyssäätiö tekee yhteistyötä Oikean Median kanssa 

Patmos-säätiö on merkittävä suomalainen lähetysjärjestö, joka toimii useissa maissa. Säätiön äänitorvena usein esiintyvä Ahvio on evankelis-luterilaisen kirkon jäsen, kirkko ei tee Patmoksen kanssa yhteistyötä.

Patmoksella on myös omaa mediatoimintaa. Radio Patmoksen lisäksi lähetyssäätiö tuottaa ohjelmia esimerkiksi Radio Deihin ja Taivas TV7 -kanavalle. Tähän sisälähetystyöhön Patmos käytti viime vuonna yli miljoona euroa.

Useissa Patmoksen sivuilla olevissa blogikirjoituksissa suhtaudutaan Donald Trumpin presidenttikauteen positiivisesti.

Ahvion lisäksi myös Patmoksen johtohahmot Leo Meller ja Pasi Turunen ovat kirjoittaneet Trumpista myönteiseen sävyyn. Kirjoituksissa puhutaan varsinkin Jerusalemin tilanteesta.

Patmoksen kirjoituksissa ja toiminnassa Israel on keskeisessä roolissa. Vuonna 2017 säätiö käytti Israelissa tehtävään lähetystyöhönsä yli 1,5 miljoonaa euroa. Se on rahasummaltaan suurin Patmoksen ulkomaantyön kohteista.

– Patmoksella ei ole yhtä virallista linjaa Trumpin suhteen. Blogitekstien mielipiteet ovat yksittäisten ihmisten, Ahvio selittää.

Juha Ahvion blogikirjoitukset Oikeassa Mediassa ovat samoja, joita hän julkaisee Patmoksen verkkosivuilla. Ahvion mukaan hänen tekstinsä päätyivät Oikeaan Mediaan sivuston aloitteesta.

– Siellä julkaistaan usein asiallisia tekstejä esimerkiksi professoreilta. Oikean Median kaltainen vaihtoehtomedia on tervetullut lisä Suomeen, Ahvio toteaa.

Jukka-Pekka Rahkosen mielestä Patmoksen Juha Ahvion ja Pasi Turusen kirjoitukset ovat älyllisesti teräviä, hyvin argumentoituja ja taitavasti kirjoitettuja. Hänen mukaansa niiden aiheet kiinnostavat Oikean Median lukijoita.

Yhteistyö toimii myös toiseen suuntaan, sillä ainakin yksi Rahkosen kirjoituksista on julkaistu myös Patmoksen blogin vieraskynä-osiossa. Kirjoituksen aiheena oli MTV3:n väitetty valeuutisointi Israelin suhteen.

Konservatiiviset poliitikot saavat äänensä kuuluviin Oikeassa Mediassa

Oikea Media kytkeytyy näkyvästi myös puoluepolitiikkaan, varsinkin perussuomalaisiin. Sen etusivulla komeilee Suomen Perusta -ajatushautomon mainos. Ajatushautomo kuuluu perussuomalaisille ja se on julkaissut Epäneutraali sukupuolikirja –teoksen. Kirjan tekijöistä suuri osa kirjoittaa myös Oikean Median sivuille.

Sivustolla kirjoittaa joitain entisiä ja nykyisiä perussuomalaisten ehdokkaita ja kansanedustajia, esimerkiksi Reijo Tossavainen ja Arto Luukkanen. Arto Luukkasen kampanjapäällikkö Petri Perta vastaa Nykysuomi-uutissivustosta, joka on Ylen mukaan yksi ”MV-lehden vanavedessä syntyneistä vihamedioista”.

Kirjoittajiin kuuluu muidenkin puolueiden edustajia kuin perussuomalaisia. Esimerkiksi Mikko Paunio on SDP:n kannattaja ja Piia Kattelus Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja. Kattelus toimi vuoden 2018 presidentinvaaleissa Paavo Väyrysen valitsijayhdistyksen sihteerinä.

Rahkosen mukaan voidaan sanoa, että nykyisistä puolueista erityisesti perussuomalaiset ja myös kristillisdemokraatit ovat lähimpänä sivuston arvomaailmaa.

– Jos Suomessa olisi yksikin aito oikeistopuolue, se olisi todennäköisesti lähimpänä Oikean Median linjaa, Rahkonen sanoo.

Kirkko ja kaupunki ei tavoittanut perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsaloa kommentoimaan puolueen suhdetta Oikeaan Mediaan.

"Työläisten vihan on korvannut keskiluokkaisten naisten tyytymättömyys ja turhautuminen"

Tänä keväänä Oikea Media aloitti yhteistyön kristillisen TV7 -kanavan kanssa. Tuloksena on verkossa aloittanut Konservatiiviset uutiset -ohjelma. Tänä syksynä se siirtyy TV7-pääkanavalle televisioon.

– TV7 on osaava ja reilu yhteistyökumppani ja meillä on yhteisiä arvoja kuten totuus, kertoo Rahkonen yhteistyön taustoista.

Konservatiivisia uutisia juontaa TV7:n kanavapäällikkö Rami Ojares. Hän kertoo olleensa aloitteellinen ohjelman perustamisessa.

– Tunsin Oikean Median Marko Hamilon ja Jukka-Pekka Rahkosen. Olin puhunut aiheesta Hamilon kanssa jo vuosia aikaisemminkin mutta nyt asia tuli ajankohtaiseksi, Ojares kertoo Kirkko ja kaupungille.

Ohjelman palaute on Ojareksen mukaan ollut enimmäkseen positiivista. Jaksoja on katseltu 600–800 kertaa Oikean Median sivuilla ja 400–600 kertaa TV7:n verkossa.

Ojareksen mukaan ohjelman nimeksi tuli Konservatiiviset uutiset, sillä hän halusi kritisoida liberalismia ja individualismia.

TV7:n kanavapäällikkö Rami Ojares.

TV7:n kanavapäällikkö Rami Ojares.

Konservatiivit asettuvat Rami Ojareksen mielestä fanaattista idelogisuutta vastaan. Sen hän sanoo lepäävän kulttuurimarxilaisuuden sateenvarjon alla. Ojareksen mukaan sille tyypillistä on kaiken terveen ja vahvan inhoaminen sekä heikon ja vääristyneen ylistäminen.

– Työläisten vihan on korvannut keskiluokkaisten naisten tyytymättömyys ja turhautuminen, Ojares väittää.

Hänen mielestään miehuus on kriisissä, sillä sitä vastaan käydään koko ajan psykologista sotaa.

– Lähimmäisenrakkaus on Jeesuksen keskeisiä opetuksia. Se ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka Raamatusta löytyy. Kristikunta tarvitsee muutakin kuin vauvaansa hoivaavan äidin vaistot, Ojares toteaa.

Keskustelu isänmaallisuudesta on Ojareksen mukaan irtautunut realismista. Hän kannattaa Suomen itsenäisyyttä ja sitä, että kansainvälisyyden pitää olla vapaaehtoista kanssakäymistä.

– Globalisaatio on väistämätön mutta siinä tulee edetä rauhassa, jotta emme polkisi pieniä ihmisiä suuren edistyksen jalkojen alle, Ojares sanoo.

Donald Trumpiin Ojares suhtautuu monitahoisesti. Hänen mielestään harva voi sanoa kannattavansa Trumpia varauksetta.

– Trump on yllättänyt positiivisesti monta kertaa, vaikka kaikkia hänen päätöksiään en allekirjoitakaan, Ojares sanoo.

– Pidin Trumpista samalla tavalla kuin aikoinaan Timo Soinista, kun Soini tuli esiin Suomen politiikassa. Molemmat asettuivat poliittista korrektiutta vastaan, Ojares kertoo.

Ojares ilmottautui Facebookissa viime vuoden isänmaalliselle 612-marssille. Suomen Vastarintaliikkeen entinen johtaja kertoi Ylelle järjestön olleen yksi marssin taustavoimista. Vastarintaliike on uusnatsistinen järjestö, joka on viime vuonna määrätty lakkautettavaksi.

– Menin paikalle katsomaan, että onko siellä niitä natseja. Ainakaan minua he eivät häiriköineet, vaikka paikalla olikin kourallinen Vastarintaliikkeen jäseniä. Puheet olivat hyviä ja soihtukulkue vaikuttava, Ojares kuvailee 612-marssia.

AlfaTV antaa tilaa vastamedian äänelle

Konservatiivikristillistä maailmankuvaa televisioihin levittää myös AlfaTV. Se on vuonna 2012 perustettu mainosrahoitteinen tv-kanava. Kanavan omistajat eivät halua, että sitä pidetään konservatiivisena tai kristillisenä.

Alfa-tv:n taustalla on kristillinen lähetysjärjestö IRR-TV, jota johtaa kanadansuomalainen Hannu Haukka. IRR-TV:n lähetystyö suuntautui alun perin vahvasti Venäjälle.

Kanava välittää vastamedian viestejä televisioihin. AlfaStudio-ohjelmassa haastateltiin tänä keväänä sekä MV-median entistä päätoimittajaa Ilja Janitskinia että nykyistä omistajaa Juha Korhosta. Myös useat Oikean Median kirjoittajat ovat vierailleen ohjelman jaksoissa. Arto Luukkanen pitää kanavalla omaa ohjelmaansa.

AlfaStudion elokuussa lähetetyssä jaksossa Tapio Puolimatka keskusteli kahden Oikean Median kirjoittajan kanssa tieteenvapaudesta. Oikea Media puolestaan kirjoitti tästä AlfaStudion lähetyksestä.

Ohjelmaa toimittava Markku Tenhunen ei halua, että kanavaa leimataan konservatiiviseksi, eikä sen takia kommentoi vierasvalintojaan tai kanavan yhteyksiä vastamediaan.

– Voimme haastatella ketä haluamme. Kanavamme antaa äänen sellaisille, jotka eivät pääse muualla esiin. Suomalainen media on aika lailla yksipuolinen. Siinä se, Tenhunen toteaa.

Joosua Mission bussi toivotti Trumpin ja Putinin tervetulleiksi Suomeen.

Joosua Mission bussi toivotti Trumpin ja Putinin tervetulleiksi Suomeen.

Kristillinen konservatiivioikeisto ei usko Venäjän vaikutusyrityksiin

Heinäkuussa Senaatintorille pysähtynyt Joosua Mission bussi toivotti siunausta sekä Trumpille että Putinille. Kun Timo Valtonen piti puhettaan, hänen ympärillään olleet kyltit viestivät voimakkaita iskulauseita: ”Putin + Trump = Peace” ja ”Kekkonen takaisin, that’s it!”

Kyltit olivat russofobiaa vastaan mieltä osoittaneen Rufi-yhdistyksen tekemiä. Myös yhdistyksen puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov oli paikalla Valtosen puhuessa. Putinia tukeva Rufi tunnetaan yhteistyöstään Johan Bäckmanin kanssa.

Rufin kanssa yhtä aikaa paikalla oli äärioikeistoaktiivien järjestämä Presidents for Peace -mielenosoitus. He sopivat keskustelupalvelu VKontaktessa ”tutkivansa yhteistyötä Rufin kanssa.” VKontakte on Facebookia muistuttava venäläinen sosiaalisen median palvelu. Oikean Median kanssa yhteistyötä tehnyt Junes Lokka oli yksi mielenosoituksen puhujista.

Tällä hetkellä käynnissä olevassa FBI-tutkinnassa epäillään Venäjän vaikuttaneen Trumpin valintaan Yhdysvaltain presidentiksi. Trumpin on myös väitetty pelaavan Venäjän pussiin. Patmos-säätiön tutkimusjohtaja Juha Ahvio ei usko Putinin johdattelevan Trumpia, pikemminkin päinvastoin.

– Tutkinnoissa ei ole tullut esiin mitään konkreettista. Pikemminkin Trump on iskenyt Venäjää vastaan viemällä Yhdysvaltoja omavaraisemmaksi energian suhteen, Ahvio arvioi.

Myöskään Oikean Median päätoimittaja Jukka-Pekka Rahkosen mielestä Putin ei ohjaile Trumpia. Hänen mukaansa kansallismielisyyden nousu johtuu vain maalaisjärjen käyttämisestä.

– Suosittelisin foliohatun riisumista ja peiliin katsomista kaikille niille, jotka uskovat salaliittoteorioihin Trumpia, vaaleja, internetiä ja maailman kansalaisaktivismia ohjailevasta Putinista, Rahkonen toteaa.

Venäjämyönteisyyttä esiintyi myös Paavo Väyrysen perustamassa Kansalaispuolueessa, jonka jäseniä on ollut mukana Oikean Median ja AlfaTV:n toiminnassa. Yksi AlfaTV:n johtotiimistä kuului Väyrysen Kansalaispuolueen asiantuntijajäseniin ja oli mukana Väyrysen presidentinvaalikampanjassa vuonna 2018.

Informaatiosodassa eivät puhu tykit vaan arvot

Sotatieteiden tohtori Saara Jantunen tutkii parhaillaan Kiinan ja Venäjän länsimaihin kohdistamaa informaatiovaikuttamista. Hänen mukaansa sen keskeisenä piirteenä on konservatiivisiin yleisöihin vetoaminen.

– Venäjän sisäinen vaikuttaminen kytkeytyy perinteisiin arvoihin, kuten perheeseen ja heteroseksuaalisuuteen. Samanlaisten arvojen puolesta kampanjoidaan tällä hetkellä myös Euroopassa, Jantunen kertoo.

Yksi esimerkki tällaisten arvojen nousemisesta on Jantusen mukaan Agenda Europe -verkosto, joka haluaa palauttaa ”luonnollisen järjestyksen” Eurooppaan. Tämä tarkoittaa muun muassa aborttien, ehkäisyn ja homoseksuaalien oikeuksien kieltämistä.

Aito Avioliitto -yhdistys on tehnyt perustamisestaan lähtien yhteistyötä Agenda Europeen kuuluvan ranskalaisjärjestö La Manif Pour Tousin kanssa.

Jantusen mukaan samanlaista perinteisiin arvoihin palaamista ajavat niin MV-lehti, perussuomalaiset kuin Suomen Sisukin. Jantusen mielestä myös Johan Bäckman on tukenut samoja teemoja lapsiasiakiistojen avulla. Kiistoissa Bäckman väitti, että lapset laitetaan "keskitysleireille". Jantusen mukaan Keski-Euroopassa venäläislasten on väitetty joutuvan homoparien adoptoimaksi.

Vuoden 2015 pakolaiskriisi oli Jantusen mukaan vaikuttamisen kannalta käänteentekevä. Sitä käsiteltiin paljon MV-lehdessä, joka samalla kritisoi median toimintaa. Jantunen kertoo, että vapaan median kimppuun hyökkääminen on osa autoritääristä vallan ihannetta.

– Maahanmuutto- ja islamvastaisuus, homofobia ja tämänhetkinen pedofilialla pelottelu ovat osa tätä samaa narratiivia. Venäjä hyödyntää kristillistä fundamentalismia ja perinteisiä perhearvoja, joissa vastustetaan näitä aiheita, Jantunen selittää.

Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksen Stratcomin tekemän tutkimuksen mukaan Venäjä hyödyntää Suomeen kohdistamassaan informaatiovaikuttamisessa kertomusta ”pakolaisten ja maahanmuuttajien aiheuttamista haitoista.” Tutkimuksen kohteina olivat Russia Today- ja Sputnik-kanavat.

Vastamedia julkaisee paljon maahanmuuttoa vastustavia tekstejä. Stratcomin tutkimuksen mukaan tähän kertomukseen liittyy myös radikaalin islamin vastustaminen. Samaa näkökulmaa tukee Yhdysvaltalaisen Jamestown-säätiön vuonna 2016 julkaisema Eurasian disunion -tutkimusartikkeli. Artikkelissa Venäjän kerrotaan esittävän itsensä perhearvojen ja konservatiivisen kristinuskon puolustajana. Länsi taas esitetään niiden vastakohtana.

Islam- ja maahanmuuttovastaisuus leviää Stratcomin tutkimuksen mukaan myös Virossa. Keski- ja Itä-Euroopan informaatiovaikuttamista tutkiva tutkimusinstituutti Cepa on nimennyt virolaisen Objektiiv-lehden yhdeksi Venäjän näkökulmia levittävistä medioista.

Cepan selvityksen mukaan Objektiiv toimii Viron nationalistiliikkeen osana ja julkaisee juttuja enimmäkseen ”salaliittoteorioihin pohjaavilta ja venäjämyönteisiltä verkkosivuilta.” Objektiiv-lehdessä on julkaistu Oikean Median tekstejä. Niiden kääntäjä on virolais-suomalainen ortodoksipappi Roland Tõnisson, joka on myös puhunut Suomen Sisun tilaisuuksissa.

Saara Jantusen mukaan äärikonservatiivit on keskeinen kohdeyleisö autoritääriselle propagandalle. Myöskään koulutus ei aina suojele tahalliselta tai tahattomalta väärältä tiedolta. Sama tieto voi vahvistaa erilaisia käsityksiä ihmisestä riippuen.

– Suomessa elää myytti koulutuksen kaikkivoivasta suojavaikutuksesta, mutta tutkimusten mukaan koulutus voi jopa vahvistaa uskomusten kärjistymistä. Tätä on tähän mennessä huomioitu heikosti esimerkiksi viestinnän suunnittelussa ja faktantarkistustyössä, Jantunen toteaa.

Senaatintorille pysähtynyt Joosua Mission -bussi keräsi ympärilleen paljon väkeä. Paikalla olleiden kansallismielisten ja russofobiaa vastustaneiden mielenilmausten osallistujat sekä evankeliumin saarnaajat kuuntelivat, kun Timo Valtonen toivotti Trumpille ja Putinille Jumalan siunausta.

– Trump ja Putin ovat enemmän Raamatun perusarvojen mukaisia kuin muut maailman johtajat, sillä heillä on perhearvot kunnossa, Valtonen julistaa paikalta kuvatulla videolla.

Videon kommenteissa todetaan ”Timolla tuossa on vahva voitelu päällä.”

Kristillinen konservatiivioikeisto on levittäytynyt laajasti vastamedian kentälle.

Kristillinen konservatiivioikeisto on levittäytynyt laajasti vastamedian kentälle.


Korjaus 21.8.2018: Poistettu virheellinen virke "TV7 toimii Patmos-säätiöltä vuokratuissa tiloissa". Rami Ojareksen mukaan "TV7 vuokraa tilojaan joltain monikansalliselta sijoitusyhtiöltä Sörnäisissä. Patmos oli vuosia sitten vuokralaisena samassa korttelissa mutta lähti
sieltä pois ja vähensi TV-ohjelmatuotantoaan."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.