Greenpeace kiinnitti Kallion kirkon torniin muistutuksen ilmastonmuutoksesta – Kirkon talo taas muistuttaa Putinia ja Trumpia rauhasta
Kallion kirkon torniin ja Etelärannassa sijaitsevan Kirkon talon seinään kiinnitettiin maanantaiaamuna isot banderollit.
Moni ohikulkija hieroi aamu-unia silmissään nähdessään, mitä Kallion kirkon tornissa tapahtuu. Ympäristöjärjestö Greenpeacen kiipeilijät ripustivat tornin keskustan puoleiselle seinälle valtavan banderollin. Tempaus tehtiin yhteistyössä Kallion seurakunnan kanssa.
Banderollia kiinnittämässä oli kuusi ammattitaitoista kiipeilijää ja neljä avustajaa Englannista, Saksasta, Tanskasta ja Suomesta. Kirkon torni on 65 metriä kokea ja 94 metriä merenpinnan yläpuolella, joten työ vaatii kokemusta. Banderollin mitat ovat 10 kertaa 13 metriä.
Banderollissa, joka on kirkon tornissa noin kello 14 asti, lukee "Warm Our Hearts, Not Our Planet" eli lämmittäkää sydäntämme, älkää planeettaamme. Viesti muistuttaa Helsingissä vierailevia Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia ja Venäjän presidentti Vladimir Putinia siitä, että planeettaamme uhkaavan ilmastokriisin ratkaiseminen vaatii välittömästi tekoja.
Ilmastonmuutos on ratkaistava tämän sukupolven aikana
Greenpeace ja Kallion seurakunta haluavat lähettää koko maailmalle viestin, että empatia ja yhteistyö ovat avainasemassa maapalloa uhkaavien ympäristötuhojen estämisessä.
Ilmastonmuutos on Greenpeacen mukaan aikamme suurin haaste. Sen vaikutukset vaarantavat jo nyt ihmisten turvallisuuden ja tulevaisuuden eri puolilla maapalloa.
– Presidentti Putinin ja presidentti Trumpin tapaaminen Helsingissä on tilaisuus Suomelle ja presidentti Sauli Niinistölle muistuttaa näitä johtajia siitä, että meillä on vain yksi planeetta. Tarvitsemme pikaisia toimia ilmastonmuutoksen, metsiemme hävityksen ja meriemme kohtaaman ennennäkemättömän rasituksen torjumiseksi, Greenpeacen Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki sanoo.
Kallion kirkon tornin luona banderollin kiinnitystä seurannut Greenpeacen Arktis- ja Antarktis-asiantuntija Laura Meller korostaa, että ilmastonmuutos on asia, johon on löydettävä ratkaisu tämän sukupolven aikana. Kyse ei ole hamassa tulevaisuudessa uhkaavasta ilmiöstä, vaan asiasta, joka vaikuttaa jo nyt ja näkyy muun muassa sään ääri-ilmiöinä ja napa-alueiden sulamisena.
Ilmastonmuutos on asia, johon on löydettävä ratkaisu tämän sukupolven aikana.
Kallion seurakunnan vs. kirkkoherra Visa Viljamaa muistuttaa, että kirkon torni on toivon symboli. Hänen mukaansa yhteistyö Greenpeacen kanssa sopii seurakunnalle hyvin ja banderollilla on tärkeä viesti. Huoli maapallon tilasta on yhteinen.
– Haluamme seurakuntana olla lisäämässä toivon, yhdessä tekemisen ja toisesta välittämisen ääntä. Ilmastonmuutos ja ympäristön tila vaativat myös tekoja. Meille on tärkeää, että yhteisöt niin Suomessa kuin maailmalla näyttävät tukensa ilmastonmuutoksen torjumiselle. Toivomme, että tämänpäiväinen esimerkkimme rohkaisee niin alueen ihmisiä, poliittisia päättäjiä, kuin ihmisiä kaikkialla maailmassa toimimaan maapallon, ainoan kotimme hyväksi, Viljamaa toteaa.
Greenpeacen Harkki korostaa, että maailman katseet kohdistuvat tänään Helsinkiin.
– Huolimatta siitä, mitä eräät johtajat tekevät, ihmiset ympäri maailman ovat sitoutuneet pysäyttämään vaarallisen ilmastonmuutoksen, mutta mukaan tarvitaan vahvemmin myös poliittiset johtajat. Muutos on jo alkanut. Puhtaan, uusiutuvan energian ja ympäristöä kunnioittavan yhteistyön aika on nyt, Harkki jatkaa.
Kirkon talo tervehtii presidenttejä Vuorisaarnan sanoilla
Samaan aikaan kun Greenpeace kiinnitti omaa banderolliaan, Kirkon talon seinään kiinnitettiin toinen banderolli. Sen viesti on otettu Matteuksen evankeliumin Vuorisaarnasta. Banderollissa lukee "Blessed are the peacemakers, for they will be called children of God" eli autuaita ovat rauhantekijät, he saavat Jumalan lapsen nimen.
Kirkon talolla Etelärannassa työskentelevät Kirkkohallitus sekä Kirkon Ulkomaanapu. Suurvaltajohtajat tapaavat presidentinlinnassa. Presidentinlinnalta on näköyhteys Kirkon talolle. Kirkon banderolli on pinta-alaltaan 6 kertaa 8 metriä.
Kirkkohallituksen ihmisoikeus- ja yhteisötyön asiantuntija Laura Arikka kertoo, että julistekangas päätettiin ripustaa historiallisen kokouksen aikana, koska kirkko elää osana maailmaa ja yhteiskuntaa. Arikan mukaan kirkon ja kristittyjen tehtävä on toimia paremman ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta ja rukoilla yhteisönä rauhan toteutumista.
– On tärkeää rukoilla myös heidän puolestaan, joilla on mahdollisuus vaikuttaa asioihin paikallisesti ja maailmanlaajuisesti, sanoo Arikka.
Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg toivoo, että jokaisessa korkean tason tapaamisessa muistetaan, että ihmisillä kaikkialla maailmassa on oikeus elää rauhassa. Rauha on perusta, jonka varaan kaikki muu rakennetaan.
Julistekankaan raamatuntekstin voi Arikan mukaan nähdä kukin omalla tavallaan joko siunauksena, rukouksena, kehotuksena tai rohkaisuna. Jeesuksen Vuorisaarna puhuttelee kaikkia ja kutsuu rakentamaan rauhaa.
Juttua on päivitetty 16.7. kello 11.39.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Donald Trump on ”Jumalan valittu” – Yhdysvalloissa esitetään elokuvaa, jonka mukaan Jumala ilmoitti tekevänsä Trumpista presidentin
AjankohtaistaPienen budjetin opiskelijatyönä tehty elokuva perustuu ”profetiaan”, jonka palomies Mark Taylor kertoi saaneensa vuonna 2011. Elokuvaa esitetään tällä viikolla yli 1 200 elokuvateatterissa.