Kuinka Valkoisesta talosta tuli hullunmyllyn näyttämö – Tulta ja tuhoa -kirja kuvaa Bannonin ja ”Jarvankan” taistelua Trumpin suosiosta
Enemmän kuin presidentti Donald Trumpista, Michael Wolffin kohukirja Tulta ja tuhoa kertoo ihmisistä, jotka taistelevat hänen huomiostaan.
Kolumnisti ja tietokirjailija Michael Wolffin kirja Tulta ja tuhoa – Donald Trump Valkoisessa talossa (Tammi 2018) herätti muutama kuukausi sitten suurta kohua ilmestyessään Yhdysvaltain markkinoille.
Kirja suututti Trumpin, joka yritti jopa kieltää sen myynnin. Trump myös haukkui jo aiemmin erottamansa entisen päästrategin Steve Bannonin, joka toimi yhtenä Wolffin tietolähteistä.
Onko kirja kohun arvoinen? Vai onko se vain osa jatkuvaa uutisvirtaa twiittailevasta, impulsiivisesta, huomionkipeästä, vaihtoehtoista totuutta suosivasta ja narsismiin taipuvaisesta presidentistä?
Kirja tekee selväksi, että Trump ei jaksa seurata sen paremmin power point -esityksiä kuin lukea yli liuskan mittaisia muistioita. Sen sijaan hän seuraa kaapelitelevisiokanavia ja reagoi katsojalukuihin.
Koska Trump on kirjan mukaan keskittymiskyvytön ja lyhytjänteinen, on oleellista päästä hänen lähelleen ja sanoa viimeinen sana. Tämä ei kuitenkaan välttämättä takaa mitään, sillä presidentti on myös yllätyksellinen.
Puuduttava saippuasarja pyörii Trumpin ympärillä
Enemmän kuin kirja Trumpista, Tulta ja tuhoa on kirja presidentin hännystelijöistä. Miehistä ja naisista, jotka kamppailevat presidentin suosiosta tai oikeastaan hänen huomiostaan.
Trump vaatii alaisiltaa sokeaa luottamusta ja suosii sukulaisiaan ja tuttaviaan. Viimeisin lisä Trumpin lähipiiriin on New Yorkin entinen kuvernööri Rudy Giuliani, josta Trump toukokuun alussa teki lakimiehensä. Tulta ja tuhoa -kirjassa Trump vasta haikailee Giuliania hallintoonsa.
Hallinto on tosin hieman väärä sana kuvaamaan sitä kaaosta, mikä Trumpin ympärillä ainakin kirjan mukaan vallitsee. Koska valinta presidentiksi tuli Trumpille ja suurimmalle osalle hänen lähipiiriään jopa järkytyksenä, uuden hallinnon pystyttäminen ja osaavan väen rekrytointi on ollut haasteellista.
Hallinto on hieman väärä sana kuvaamaan sitä kaaosta, mikä Trumpin ympärillä vallitsee.
Wolffin kirja on suomalaiselle lukijalle aika puuduttavaa luettavaa saippuasarjasta, ”päivittäisen hullunmyllyn näyttämöstä”, jota Valkoisen talon sisällä näytellään. Kirjasta saa varsin sekavan kuvan suurvallan päätöksenteosta.
Tosin yksi asia käy niin kirjasta kuin tuoreista maailmantapahtumista selväksi: Trump pyrkii toteuttamaan vaalilupauksiaan, olivat ne sitten lopulta Yhdysvaltain tai edes hänen äänestäjiensä kannalta hyväksi. Siinä sivussa hän myös repii omaa puoluettaan kappaleiksi, syventää Yhdysvaltain sisäisiä jakolinjoja ja tekee maailmanpolitiikasta arvaamatonta peliä.
Jatkuvaa valtataistelua Valkoisessa talossa
Presidentin henkilöstä innoituksensa saava trumpismi on populismia, joka vielä hakee suuntaansa. Kirjassa tuosta suunnasta kamppailevat Valkoisen talon sisällä Trumpin päästrategikseen nimeämä oikeistopopulistisen Breitbart Newsin johtaja Steve Bannon ja”Jarvanka”.
Mikä ihme on Jarvanka? Kyse on Trumpin vävystä Jared Kushnerista ja hänen tyttärestään Ivanka Trumpista. He kävivät kirjan mukaan Bannonin kanssa jatkuvaa valtataistelua, jossa ei keinoja kaihdettu.
Ehkä yllätyksenä itselleenkin Bannon hävisi taistelun: hän sai potkut. Kushner puolestaan saa linjata Yhdysvaltain Lähi-idän politiikkaa ja luoda suhteita niin Saudi-Arabiaan kuin Israeliin.
Kushner myös vaikutti Trumpin päätökseen erottaa FBI:n johtaja James Comey. Tämän päätöksen ja vaalikampanjansa epäiltyjen Venäjä-yhteyksien hintaa Trump maksaa joka päivä julkisuudessa.
Hallinnon vakaimmasta hahmosta eli Suomessakin vierailleesta puolustusministeristä, kenraali James Mattisista, kirjassa ei paljon kerrota. Ehkä siksi, että Mattis ei keskity juoruiluun ja selkään puukottamiseen, vaan oman tehtävänsä hoitamiseen.
Trumpin äänestäjissä ja hänen ihailijoissaan on ihmisiä, jotka perustelevat hänen kannattamistaan kristinuskolla. Ihmettelen tämän kirjan luettuani entistä enemmän, että miksi.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Donald Trump vieraili paavi Johannes Paavali II:n pyhäkössä – arkkipiispa suuttui: ”Paavi ei olisi hyväksynyt kyynelkaasun käyttämistä ihmisten hiljentämiseen”
AjankohtaistaYhdysvaltain presidentin kirkkovierailut ovat herättäneet kritiikkiä läpi kirkkokuntien.