null Suonpää: Siunattu olkoon kaupallinen joulu

Puheenvuorot

Suonpää: Siunattu olkoon kaupallinen joulu

Kaupallinen joulu ei kilpaile hengellisen joulun kanssa, vaan täydentää sitä, pitää joulun uskonnollista sanomaa hengissä.

Kaupallisuus tekee joulusta yhteisen. Kaupallinen joulu on parasta, mitä markkinatalous on uskonnolle tarjonnut. Samaan aikaan kun joissakin toisissa maissa kristityt joutuvat viettämään juhliaan salaa, piilossa toisin uskovien raivolta, meillä Suomessa kauppakeskukset täyttyvät jouluilosta jo marraskuussa. Kaupallisesti kuolleiden keskustaajamienkin toreille pystytetään joulukuusia, televisio on täynnä jouluohjelmia ja muutaman viikon ajan oikeitakin radiokanavia on vaikea erottaa Jouluradiosta. Joulukrääsä tekee joulusta oikean joulun.

Maassa, jossa puolet uskoo Jumalaan ja kaksi kolmasosaa kirkkoon, jouluun uskovat osapuilleen kaikki.

Kaupallinen joulu ei kilpaile hengellisen joulun kanssa vaan täydentää sitä, pitää joulun uskonnollista sanomaa hengissä. Ilman kaupallista joulua Kristuksen syntymäjuhla olisi pääsiäisen tavoin muuttunut muutamaksi merkityksettömäksi, sisällöltään epäselväksi vapaapäiväksi. Ilman kaupallista joulua edes kristityt eivät muistaisi joulun hengellistä sanomaa yhtään enempää kuin pääsiäisen. Kaupallinen joulu antaa tekohengitystä institutionaalisen uskonnollisuuden traditioille, jotka eivät enää jaksaisi omin voimin.

Siksi joidenkin kristittyjen alituinen poraaminen uhatuista koulun joulukuvaelmista ja Enkeli taivaan -virrestä on suorastaan vastenmielistä. Monelta kaupallista tai sekulaaria joulua vastustavalta jää huomaamatta, että jos jokin ei jouluun sovi, niin uskonnollinen vallankäyttö.

Puolustustaistelu on turhaa, koska ei joulua mikään uhkaa. Katsokaa ympärillenne, rakkaat veljet ja sisaret. Maassa, jossa puolet uskoo Jumalaan ja kaksi kolmasosaa kirkkoon, jouluun uskovat osapuilleen kaikki.

Joulu ei ole kristittyjen yksinoikeus. On oikeastaan absurdia, että samat kristityt, jotka sanovat evankeliumin kuuluvan kaikille, kuvittelevat, että vain kristityillä on lupa, oikeus ja mahdollisuus aitoon jouluun.

Suomessa koko kansa viettää joulua. Ei uskonnollisen vakaumuksensa takia vaan yhä useammin siitä huolimatta. Joillekin joulu on ensisijaisesti Jeesuksen syntymäjuhla, useille se on aikaa perheelle ja yhdessäololle. Tässä kylmässä ja pimeässä maassa muslimitkin iloitsevat vapaapäivistä, mahdollisuudesta levätä hetken keskellä synkintä talvea.

Tässä maassa ateistitkin laulavat joululauluja, ostavat joululahjoja ja toivottavat minulle rauhallista joulua. Siksi minun ei pidä väkisin hieroa Jeesustani heidän naamaansa. Minun tulee vastata hyvän joulun toivotukseen – ja sanoa kiitos. Kiitos, että minulla on mahdollisuus viettää joulua, ja erityisesti kiitos siitä, että te juhlitte sitä minun kanssani. On hienoa elää maassa, jossa joulu on joulu myös ilman Jeesusta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ensimmäinen joulu turvassa – Mustafan tie kulki Bagdadin luotisateesta espoolaiseen räntäsateeseen

Hengellisyys Hyvä elämä

Tänä jouluna Mustafa Al-Sudani tuntee olevansa turvassa ensimmäistä kertaa vuosiin. Syyrian sotaa paenneiden Kahlah Flahan ja Maher Almasihin perheessä joulu herättää sekä kiitollisuutta että koti-ikävää.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.