null Suosi haudalla lyhtykynttilää – led-kynttilä on epäekologisin vaihtoehto

Espoon hautaustoimen työnjohtaja Asko Leinonen toivoo, että ihmiset hakisivat palaneet kynttilät haudoilta pian pyhien jälkeen.

Espoon hautaustoimen työnjohtaja Asko Leinonen toivoo, että ihmiset hakisivat palaneet kynttilät haudoilta pian pyhien jälkeen.

Ajankohtaista

Suosi haudalla lyhtykynttilää – led-kynttilä on epäekologisin vaihtoehto

Muistokynttilät pitää kierrättää oikein. Led-kynttilä on kaikkein epäekologisin vaihtoehto, eikä kuulu sekajätteisiin.

Hautausmaiden ruuhka-aika on alkamassa. Ihmiset vievät haudoille muistokynttilöitä esimerkiksi pyhäinpäivänä, isänpäivänä ja jouluna.

Muistokynttilöistä syntyy Espoon hautaustoimen työnjohtajan Asko Leinosen mukaan paljon jätettä.

– Pelkästään Tapiolan uurnalehdossa tulee joulun aikana kynttiläjätettä parinkymmenen säkillisen verran, Leinonen sanoo.

Työntekijät siivoavat jätteen pienillä hautausmailla, mutta suurilla se ei ole aina mahdollista. Esimerkiksi Kellonummen hautausmaan pinta-ala on yli 20 hehtaaria.

Pahimmillaan kynttilät voivat jäädä haudoille huhtikuuhun asti.

Tärkeintä on Leinosen mukaan kierrättää muistokynttilät oikein. Muovikynttilöiden metallihattuja ei saa laittaa sekajätteisiin, vaan ne pitää lajitella metallinkeräykseen. Kynttilän muoviosa poltetaan sekajätteen mukana jätteenpolttolaitoksessa Vantaan Kivikossa.

Led-kynttilät ovat Leinosen mukaan epäekologisin vaihtoehto. Ne ovat sähkö- ja elektroniikkalaiteromua ja ne pitää siksi hävittää samoin kuin esimerkiksi vanha radio.

– Silti ihmiset heittävät käytettyjä led-kynttilöitä sekajätteisiin, vaikka ne eivät sinne kuulu.

Muovi- ja led-kynttilöitä on Leinosen mukaan löytynyt myös esimerkiksi hautausmaan biojäteastioista.

Jätettä voi vähentää tuomalla haudoille vähemmän muistokynttilöitä. Jos haudalla on jo useita kynttilöitä palamassa, voi pohtia, voisiko kynttilän sytyttää myöhemmin.

Leinonen suosittelee muistokynttiläksi tavallista kynttilää. Sen voi laittaa esimerkiksi hautalyhtyyn tai hautakivessä olevaan kynttiläaukkoon. Kun kynttilä on palanut loppuun, siitä ei jää jätettä.

Jos käytettyjä muistokynttilöitä ei siivota haudoilta, niistä tuleva jäte voi levitä tuulen mukana ympäri hautausmaata. Leinonen toivoo, että ihmiset hakisivat vanhat, palaneet kynttilät haudoilta pian pyhien jälkeen.

– Iso hautakynttilä palaa usean vuorokauden ajan. Sen jälkeen kynttilä kannattaa kerätä pois ja lajitella asianmukaisesti.

Jätettä voi vähentää tuomalla haudoille vähemmän muistokynttilöitä. Jos haudalla on jo useita kynttilöitä palamassa, voi Leinosen mukaan pohtia, voisiko kynttilän sytyttää myöhemmin. Perhe tai ryhmä voi jättää myös yhteisen kynttilän.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.