Taivaan tähden: Juristin keksintö

Taivaan tähden: Juristin keksintö

Jumalalla on kolme naamiota: Isä, Poika ja Pyhä Henki.

Voit myös kuunnella tekstin:

-:- / -:-

Pyhä Kolminaisuus, Isä, Poika ja Pyhä Henki – nuo sanat ovat kristinuskon keskeistä terminologiaa ja tuntuvat itsestään selviltä. Niitä käytetään erityisesti jumalanpalveluksissa ja rukouskielessä. Alamme ja päätämme jumalanpalveluksen Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimessä.

Jos miettii kolmiykseyden – trinitaarisuuden – syntyhistoriaa, tajuaa, ettei kysymys ole mistään itsestäänselvyydestä. Sanan keksi alun alkaen Tertullianus. Hän oli juristi, joka eli vuosina 155–230 Karthagossa, Tunisiassa. Tertullianusta pidetään yhtenä katolisen kirkon teologian perustajista. Hänen kirjoistaan on säilynyt 31 teosta. Se on paljon, sillä hän kääntyi kristinuskoon vasta 38-vuotiaana.

Tertullianus itse kertoi kääntymyksensä syyksi kristittyjen marttyyrien rohkeuden vainoissa. Tapauksen on täytynyt olla äkkinäinen. Se muutti hänen elämänsä kertaheitolla. Hän on itse todennut, ettei voi kuvitella todellista kristillistä elämää ilman vastaavaa radikaalia kääntymystä: ”Kristityiksi tullaan, ei synnytä”.

Tertullianus loi pohjaa kristilliselle sanastolle. Erään analyysin mukaan hän muotoili latinankieleen tuhatkunta uudissanaa kuvaamaan sanoin kuvaamatonta. Kolminaisuutta varten hän kehitti pari kuolemattomaksi jäänyttä ja psykologian ja filosofian myöhemmin omaksumaa uudissanaa. Näitä ovat persoona, joka tarkoitti alun perin naamiota, jota näyttelijät käyttivät korostaakseen roolejaan, ja olemus eli substantia. Pyhä Kolminaisuus merkitsi hänelle Jumalan kolmea naamiota eli persoonaa, jotka kuitenkin ovat yhtä olemusta.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi