null Taivaan tähden: Luopumisen kipu

Hengellisyys

Taivaan tähden: Luopumisen kipu

Helatorstaina Jeesus jätti opetuslapset harjoittelemaan aikuisuutta.

Voit myös kuunnella tekstin:

-:- / -:-

Helatorstain kertomus paljastaa niin voimakkaasti sen, kuinka silloisten ihmisten maailmankuva erosi nykyisestä, että hetken haukkoo henkeä, kun yrittää miettiä, mistä oikein on kyse. Silloisten ihmisten käsityksen mukaan taivas toden totta oli seitsenkerroksinen paikka taivaankaaren tuolla puolen, siis siellä, minkä nykyään tiedämme mittaamattomaksi avaruudeksi.

Nykyistä ymmärrystä käyttäen kertomus niin tulivaunuin taivaaseen nousevasta Eliasta kuin pilvestä, joka vei Jeesuksen korkeuksiin, paljastaa ihmisen kyvyn nähdä ja uskoa sellaista, mitä ei toisen maailmanajan ihminen voi käsittää.

Onneksi se ei ole helatorstaissa olennaista. Olennaista on luopuminen. Kaikissa hengellisissä yhteisöissä on omat kaivatut suurhenkilönsä, joiden saarnanlahjaa tai viisautta jälkeenpäin kaivataan ja muistellaan. Heidän kuolemansa on hetkeksi heilauttanut yhteisön järjestystä ja turvallisuutta.

Samanlaisesta luopumisenkivusta kärsivät taivaalle tuijottavat Galilean miehet. Mestari, jonka perässä on ollut helppo hiihtää, jättää heidät harjoittelemaan aikuisuutta. Älkää lähtekö Jerusalemista, sanoo Jeesus ja tarkoittaa: Älkää paetko maakuntiin suojelemaan itseänne ja unohtamaan sitä, missä juuri olitte henkeen ja vereen mukana. Pysykää yhdessä, keskellä kiihkeintä elämää, ja kantakaa vastuu siitä, mitä yhdessä pidimme tärkeänä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee


Taivaan tähden: Muuta mielesi

Hengellisyys

Taivaan tähden: Juristin keksintö

Hengellisyys

Taivaan tähden: Pyhä Navigaattori

Hengellisyys
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.