null Taivaan tähden: Muuta mielesi

Hengellisyys

Taivaan tähden: Muuta mielesi

Vanhoja näkemyksiään ei tarvitse nolostella – niitä voi parantaa.

Voit myös kuunnella tekstin:

-:- / -:-
Johannes Kastaja oli aikansa kohusaarnaaja. Miestä tultiin kuulemaan Jordanvirran varrelle Jerusalemista ja kaikkialta maasta. Hän oli ankara askeetti, joka pukeutui kamelinkarvavaatteeseen ja söi, mitä erämaa tarjosi: heinäsirkkoja ja hunajaa. Juhannus on saanut nimensä tästä miehestä. Hänen syntymäpäiväänsä on vietetty kristillisessä kirkossa jo 400-luvulta alkaen.

Johannes Kastaja mainitaan Uudessa testamentissa yhdeksänkymmentä kertaa – paljon useammin kuin kukaan apostoleista Pietaria ja Paavalia lukuun ottamatta – vaikka hänen uransa jäi lyhyeksi. Herodes Antipas mestautti hänet. Historioitsija Josefus sanoo teloituksen syyksi sen, että Herodes pelkäsi Johanneksen aiheuttavan levottomuuksia kerätessään suuria ihmisjoukkoja kastetilaisuuksiinsa.

Mutta mitä Johannes saarnasi? Mikä siinä pelotti hallitsijoita ja uskonnollisia johtajia? Se, että Johannes vaati ihmisiä tekemään parannusta.

Parannuksen tekeminen on keskeisiä kristinuskon sanoja. Se on kreikaksi metanoia, joka tarkoittaa mielen muutosta. Ja mielensä muuttaminen on pelottavaa. Sekin säikähdyttää, jos joku toinen muuttaa mielensä. Erityisen pelottavaa se näyttää olevan uskonnoissa ja ideologioissa.

Koska muuten itse olet muuttanut mieltäsi jossakin sinulle tärkeässä? Kuitenkin kaikki virtaa ja muuttuu. Omassa uskonelämässäni olen vuosikymmenten aikana joutunut tarkistamaan kantojani jatkuvasti. Ei se sitä tarkoita, että vanhoja näkemyksiä pitäisi hävetä tai nolostella. Itse asiassa päinvastoin.

Tehdä parannus tarkoittaa tehdä vanhasta vieläkin parempi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee


Taivaan tähden: Uusiin hommiin

Hengellisyys

Taivaan tähden: Samassa pöydässä

Hengellisyys


Taivaan tähden: Juristin keksintö

Hengellisyys

Taivaan tähden: Pyhä Navigaattori

Hengellisyys

Taivaan tähden: Luopumisen kipu

Hengellisyys

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.