null Taivaan tähden: Kunpa ymmärtäisit

Hengellisyys

Taivaan tähden: Kunpa ymmärtäisit

Maapallon etsikkoaika on umpeutumassa.

Voit myös kuunnella tekstin:

-:- / -:-
Sanoilla on kehityskertomuksensa. Tämän sunnuntain teema on siitä esimerkki: etsikkoaika. Maailmaan se ponnisti Raamatusta, jossa se esiintyy vain kahdessa kohdassa. Sanalla ei ollut nostetta ja se vaikutti lähes kaksi tuhatta vuotta vain uskonnollisessa kielessä.

Viimeiset vuosikymmenet ovat olleet etsikkoajan etsikkoaikaa. Vuonna 2006 tehdyssä Yleiskielen sanakirjan päivityksessä etsikkoaika siirrettin ylätyylisestä uskonnollisesta käsitteestä arkikielen kategoriaan. Nyt sitä käytetään kaikkialla. Keskustalla on vaalitappionsa jälkeen etsikkoaika. Lentopallomaajoukkue kadotti etsikkoaikansa Kiinassa. Johtajan etsikkoaikana pidetään sataa ensimmäistä päivää.

Raamatussa sana tarkoitti Jumalan erityistä vierailuaikaa. Etsikkoaika tarkoittaa mahdollisuuksien ikkunaa. Jokin asia tai tapahtumasarja vaatii toimenpiteitä juuri nyt, muuten ikkuna sulkeutuu.

Jeesus itkee päivän evankeliumissa Jerusalemin kohtaloa: ”Kunpa ymmärtäisit, missä on turvasi, mutta nyt se on silmiltäsi kätketty. Vihollisesi tulevat. Sinuun ei jätetä kiveä kiven päälle, koska et tajunnut etsikkoaikaasi.”

Moni tuntee näinä aikoina jotain samaa. Ilmastopaneeli varoittaa, että maapallo elää dramaattista etsikkoaikaa. Lihansyöntiä on pakko vähentää, kasveja viljellä monipuolisemmin, suot ja turvemaat täytyy suojella, metsiä pitää istuttaa lisää ja bioenergian käyttöä rajoittaa globaalisti. ”Silti Suomi ei ole ottanut askeltakaan päästöjen vähentämiseksi”, sanoo Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.