null Tämä kolahti: Auschwitzin tuhoamisleiriltä selvinnyt Eddie Jaku kertoo olevansa maailman onnellisin mies

Eddie Jaku selvisi holokaustista ja kirjoitti tarinastaan esikoiskirjansa satavuotiaana.

Eddie Jaku selvisi holokaustista ja kirjoitti tarinastaan esikoiskirjansa satavuotiaana.

Hyvä elämä

Tämä kolahti: Auschwitzin tuhoamisleiriltä selvinnyt Eddie Jaku kertoo olevansa maailman onnellisin mies

Satavuotias Australiassa asuva juutalainen näki natsien kuolemanleirillä ihmiskunnan pahimman puolen. Hän sanoo, että onni on jotain, minkä voimme valita.

Olen lukenut monia toinen toistaan pysäyttävämpiä ja koskettavampia kirjoja natsien kuolemanleireistä. Ihmisen käsittämätön kyky tehdä toisille pahaa kiteytyy holakaustiin ja keskitysleireihin. Erityisen pahamaineisia niistä ovat Auschwitz ja sen naapuri Birkenau. Niissä ihmiset haihtuivat polttouuneista savuna ilmaan.

Toisen maailmansodan jälkeen Australiaan muuttaneen satavuotiaan Eddie Jakun kirja Maailman onnellisin mies ( Aula & Co 2021) tuo tähän synkkään historiaan toisenlaisen näkökulman: toivon ja jopa onnellisuuden. Vaikka Jaku menetti leirillä vanhempansa ja oli itse kuolla, hän kertoo eläneensä hyvä elämän.

Huominen koittaa, jos selviää tästä päivästä.
– Eddie Jaku

Kirjan esipuheessa Jaku kirjoittaa: ”Olen elänyt kokonaisen vuosisadan ja tiedän, miltä tuntuu joutua kasvokkain pahuuden kanssa. Mutta nyt pidän itseäni maailman onnellisimpana miehenä. Onni on jotain, minkä voimme itse valita. Näytän sinulle miten.”

Suosittelen vahvasti lukemaan tämän kirjan alusta loppuun, niin synkät kohdat kuin valon, joka loistaa sen sivuilta kirkkaasti. Jokaisessa kirjan luvussa on opetus, kuten ”Huominen koittaa, jos selviää tästä päivästä” ja ”Kuka tahansa voi olla ystäväsi, myös muukalainen” tai ”Halaa äitiäsi”.

Jaku ei saanut koskaan hyvästellä äitiään eikä isäänsä, jotka kuolemanlääkäri Josef Mengele ohjasi leirille tultua kaasukammioon. Leiriltä hän löysi hyvän ystävän, jonka kanssa he huolehtivat toisistaan. Siksi hän kirjoittaa, että kun on yksikin hyvä ystävä, maailma saa uuden merkityksen. Ystävyys on palsamia sielulle.

Jaku selvisi leiriltä myös aiemmin hankkimansa ammatillisen koulutuksen vuoksi. Natsit tarvitsivat hänen hienomekaanista osaamistaan, hän oli heille taloudellisesti arvokas juutalainen. Koulutuksesta hän kiittää isäänsä. Kiinnostavaa on, että hän opiskeli Hitlerin rotulakien vuoksi ammattinsa Saksassa salanimellä, sillä juutalainen ei olisi kouluun päässyt.

Kun Jaku selvisi leiriltä, hän ei enää tuntenut oloaan kotoisaksi Euroopassa. Hän löysi vaimon. Kovien kokemustensa vuoksi hän kertoo olleensa aluksi hankala kumppani. Hän ei ollut varma, halusiko elää. Kun pariskunta sai lapsen, hänen sydämensä korjaantui.

Tarinansa Jaku kertoi ensi kertaa Sydneyn suuressa synagogassa, kun hänen poikansa oli jo aikamies. Hän koki, että se oli hänen velvollisuutensa. Kertomalla kokemuksestaan hän voisi osaltaan tehdä maailmasta paremman paikan. Hän ei jakanut niinkään tuskaansa, vaan toivonsa. Siksi myös kirjasta tuli niin ainutlaatuinen.

Hyvä, Jakun tarinaa täydentävä kirja, on myös Jack Fairweatherin Mies joka murtautui Auschwitziin (WSOY 2021). Se kertoo puolalaisesta sotilaasta, joka antautui vapaaehtoisesti vangiksi kertoakseen siitä, mitä leireillä tapahtui. Hän toimi uskomattoman rohkeasti, ja välitti liittoutuneille kaiken näiden tarvitseman tiedon. Tämä ei ikävä kyllä johtanut mihinkään. Niin käsittämätön oli aikansa politiikoille natsien rikoksen mittaluokka ja niin paljon tärkeämmäksi koettiin monet muut asiat.


Toimittajan fiilikset:


 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Veikö julma vaihtokauppa Anne Frankin perheineen keskitysleirille? – Vastikään julkaistu tutkimus saattaa paljastaa, kuka kavaltaja oli

Ajankohtaista Hyvä elämä

Anne Frankin päiväkirja on kertonut miljoonille ihmisille juutalaisvainoista. Hänet ja hänen perheensä ilmiannettiin ja Anne kuoli 15-vuotiaana Bergen-Belsenin keskitysleirillä.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.