Tämä kolahti: Mies, joka loukkasi Vladimir Putinia kieltäytymällä kuolemasta
Venäläistä oppositiojohtajaa Aleksei Navalnyitä ei voi syyttää ainakaan rohkeuden puutteesta. Hän jatkaa presidentti Vladimir Putinin kritisointia jopa vankilasta.
Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on Venäjän presidentille Vladimir Putinille niin kiusallinen vastustaja, että Putin välttelee mainitsemasta jopa hänen nimeään.
Kiusalliseksi hänet tekee sekin, että Navalnyi, toisin kuin monet muut Putinin vastustajat, on kieltäytynyt kuolemasta. Hänet yritettiin tappaa hermomyrkyllä elokuussa 2020. Toivuttuaan murhayrityksestä hän ei jäänyt myöskään maanpakoon, vaan otti riskin ja palasi Venäjälle.
Siellä hänet vangittiin, koska hän Venäjän viranomaisten mukaan oli laiminlyönyt velvollisuutensa ilmoittautua kahdesti kuussa ehdonalaisviranomaisille. Navalnyi ei pystynyt tekemään niin, koska hän makasi henkihieverissä saksalaisessa sairaalassa.
Venäjällä tällaisilla syillä ei ole niin väliä, eikä silläkään, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan aiempi kavalluksesta saatu tuomio oli ”mielivaltainen ja ilmeisen kohtuuton”.
Navalnyitä vastaan avattiin vielä Venäjällä kaksi muutakin rikostutkintaa, sillä Putinin vastustaja haluttiin telkien taakse klassisella stalinistisella näytösoikeudenkäynnillä. Tällä hetkellä hän istuu seitsemän vuoden rangaistusta korkeimman turvatason vankilassa.
Vieläkään hän ei suostu vaikenemaan ja jollain tavalla hän saa tukijoidensa kautta viestejä maailmalle. Butsan kauheuksien paljastuttua Navalnyin Twitter-tilillä julkaistiin viestiketju, jossa hän kertoi siitä, miten Venäjän propagandakoneisto esittää tapahtumat omille kansalaisilleen. Hänen mukaansa yksi tuon koneiston keskeinen osa National Media Group on Putinin henkilökohtaisessa omistuksessa ja että yhtiötä johtaa Putinin rakastajatar. Navalnyin mukaan ”näiden Goebbelsin perillisten” työ pitää tehdä vaikeammaksi. Joseph Goebbels oli Adolf Hitlerin propagandaministeri.
Millainen mies on tämä Euroopan Unionin Saharov-ihmisoikeuspalkinnolla palkitsema oppositiojohtaja? Siitä kertoo kolmen tutkijan eli Jan Matti Dollbaumin, Morvan Lallouetin ja Ben Noblen kirja Navalnyi ja Venäjän oppositio (Bazar 2021). Kirja on entistäkin ajankohtaisempi nyt, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja Putinin kannatus näyttää muun muassa edellä mainitun propagandakoneiston tuella vain nousevan.
Kirjassa käydään läpi Navalnyin uraa kolmesta näkökulmasta: korruptiota vastustavana aktivistina, poliitikkona ja protestijohtajana. Kaikissa näissä rooleissaan Navalnyi aloitti pienesti, eikä itse edes heti tajunnut mihin kaikkeen hänen toimintansa johtaisi.
Vaikka hänen paras vaalituloksensa on sijoittuminen toiseksi Moskovan pormestarinvaalissa, Navalnyistä tuli vuosien varrella se oppositiohahmo, joka kykeni edes jollain tavalla haastamaan Putinin ja tätä tukevan Yhtenäinen Venäjä-puolueen eli ”konnien ja varkaiden puolueen”. Siksi häntä estettiin asettumasta presidenttiehdokkaaksi ja siksi hänet yritettiin murhata.
Navalnyitä on arvosteltu muun muassa siksi, että hän on flirttaillut nationalismin kanssa ja esittänyt Keski-Aasian ja Kaukasuksen maista tulevista siirtolaisista rasistisia kommentteja. Kirjan mukaan kommentit liittyivät taktiikkaan, jolla hän pyrki rakentamaan mahdollisimman laajaa vastavoimaa Putinille. Venäjän opposition ongelma kun on koko ajan ollut sen hajanaisuus, pirstaleisuus ja keskinäinen kiistely. Navalnyin uskottavuudelle nämä kommentit ovat joka tapauksessa nyt rasite, taktiikkaa tai ei.
Sananvapaus ja syvälle syöpyneen korruption paljastaminen ovat myrkkyä Putinille.
Se kirjasta käy täysin selväksi, että toisin kuin Putin, Navalnyi hakee mallia Euroopasta ja tavoittelee autoritaarisen hallinnon tilalle demokratiaa, oikeusvaltiota ja vapaita vaaleja. Nämä, samoin kuin sananvapaus ja syvälle syöpyneen korruption paljastaminen, ovat myrkkyä Putinille ja hänen tukijoilleen. Siksi Navalnyi istuu nyt vankilassa.
Putinin hallinto on reagoinut opposition toimintaan ja Navalnyin henkilöön kiristämällä otteitaan. Tässä mielessä kirja on muutamassa kuukaudessa jopa hieman vanhentunut, sillä autoritaarisuudesta on sodan aikana astuttu jo pitkälle totalitarismin suuntaan.
Kiinnostavaa kirjassa ovat huomiot siitä, miten pelkän voiman lisäksi Putinille on ollut tärkeää manipuloida itselleen kansan tukea. Tässä on käytetty hyväksi suuria kansallisia tunteita, kuten Suuren isänmaallisen sodan tarinaa. Putinista on tehty pyhän Venäjän itsenäisyyden ja suuruuden takuumies. Krimin valtaus toi kansallismielisyyteen roppakaupalla ylpeyttä, joka teki Putinista entistäkin vaarallisemman.
Olisiko oppositiosta hallitsemaan Venäjää? Voisiko Navalnyi olla Venäjän presidentti? Jos valta Venäjällä vaihtuu, todennäköisempää nykytilanteessa on palatsivallankumous. Jos se avaa Navalnyille vankilan portit, ihan mahdotonta tämä ei ole. Ehkä vankila on hänelle paikka, joka entisestään vahvistaa kaipuuta todelliseen demokratiaan ja vapauteen. Mitä se sitten Venäjän mittapuilla voikaan olla.
Toimittajan fiilikset:
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kolumni: Niin kauan on toivoa, kun on kykyä toimia
PuheenvuorotMitä tapahtuu nyt, kun Aleksei Navalnyi on kuollut ja kynttilät sammuneet, kysyy Hilkka Olkinuora.