Kommentti: Valko-Venäjä käyttää diktatuurin pelikirjaa – demokratiaa pitää nyt puolustaa
Kun Minskiin kaapattu oppositioaktivisti ”tunnustaa” Valko-Venäjän julkaisemalla videolla syyllisyytensä, mieleen tulevat Josif Stalinin näytösoikeudenkäynnit.
Valko-Venäjän ilmatila on nyt syystä tyhjä. Maahan, joka kaappaa tekaistun pommiepäilyn perusteella lentokoneen ja pidättää kaksi siellä ollutta oppositioaktivistia, ei ole mitään syytä lentää. Se olisi vaarallista ja moraalitonta.
Toivon mukaan Euroopan unioni määrää myös aiempaa tiukemmat pakotteet, sellaiset, jotka todella tuntuvat. Kovin paljon menetettävää ei ole: Valko-Venäjä, joka on valtioliitossa Venäjän kanssa, näyttää joka tapauksessa olevan Vladimir Putinin taskussa.
Maailman demokraattisten valtioiden on aika ryhdistäytyä ja lakata olemasta puolustuskannalla oman kiltteytensä, erimielisyytensä ja kauppasuhteidensa takia.
Takana ovat vuodet, jolloin demokratia näytti vääjäämättä etenevän. Synkkien voimien imperiumi on tehnyt vastaiskun, ja autoritaariset johtajat ja valtiot ovat jälleen voimissaan. Demokratioita nakerretaan ikävä kyllä myös sisäpuolelta. Aidosti demokraattisten valtioiden linja ohenee, joten nyt on aika laittaa raja. Mitä tahansa ei pidä sietää.
Kuten EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell sanoo, ”lentokoneen kaappaamista ja sen kahden matkustajan pidättämistä on täysin mahdotonta hyväksyä”. Jos EU:n jäsenvaltion lentoyhtiön Ryanairin koneen ohjaaminen hävittäjäsaattueessa Minskiin hyväksytään, mitä tapahtuu seuraavaksi jossain muualla maailmassa.
Valko-Venäjä on sen valtaan takertuneen presidentti Aljaksandr Lukašenkan johdolla muuttunut maaksi, jota hallitsee valtion väkivaltakoneisto. Se saa tukea naapurimaasta Venäjältä, jossa toimet oppositiota kohtaan ovat niin ikään koko ajan kiristyneet.
Käytössä on ikään kuin diktatuurin pelikirja, systemaattisen sorron järjestelmä, jonka kehitti huippuunsa Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin. Hän vangitutti omia vastustajiaan, vastustajaksi epäilemiään, heidän perheenjäseniään ja epäilyttäväksi kokemiensa kansanryhmien jäseniä.
Toimintaperiaatteisiin kuului vankileirijärjestelmä Gulag, kidutuksella ja uhkailulla pakotetut tunnustukset ja näytösoikeudenkäynnit. Niissä tuomio oli päätetty jo etukäteen ja niin sanotut oikeudenkäynnit olivat oikeuden irvikuvia julkisine ripittäytymisineen.
Nyt Valko-Venäjä on julkaissut oppositioaktivisti Raman Pratasevitšin ja tämän naisystävän Sofia Sapegan tunnustusvideot. Niissä he ilmoittavat syyllistyneensä rikoksiin eli mielenosoitusten organisointiin. Pratasevitšin isän mukaan hänen poikansa nenä on murtunut. Ehkä tälle löytyy selitys: kompastui tai löi itseään.
Valko-Venäjällä on viime loppukesän suurmielenosoitusten jälkeen pidätetty 35 000 ihmistä.
Stalinin aikana vangittiin miljoonia. Nyt samaan vaikutukseen päästään vähemmälläkin. Systeemi on sama: ihmiset pelotellaan hiljaisiksi. Valko-Venäjällä on viime loppukesän suurmielenosoitusten jälkeen pidätetty 35 000 ihmistä. Tuhansia on kidutettu tai pahoinpidelty. Poliittisia vankeja on yli 400. Oppositiomielisiä irtisanotaan työstään, opiskelijoille annetaan suuria sakkoja. Monet ovat paenneet maasta. Lisää luettavaa aiheesta löytyy vaikkapa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin sivuilta.
Ironista tässä on se, että Valko-Venäjän tiedustelupalvelu toimi nolon taitamattomasti. Kun väitetty Hamasin uhkauskirje sveitsiläisestä sähköpostiosoitteesta lähetetään vasta lähes puoli tuntia sen jälkeen, kun kone on jo matkalla Minskiin, niin huijauksen ajoitusta ei voi sanoa onnistuneeksi. Toki Venäjän hallinnon mukaan ei ole syytä epäillä, etteikö Lukašenka puhuisi totta. Eipä tietenkään, miksi ihmeessä, jääkiekkomies ja kaikki.
Tai ehkä kyse ei ole taitamattomuudesta, vaan röyhkeydestä. Diktatuurit kokevat voivansa tehdä mitä vain. Ne voivat myös viedä vangitsemiensa ihmisten oikeudet tavata esimerkiksi lakimiehiä, lääkäreitä tai vaikkapa saada hengellistä tukea. The Crux -lehti kertoo Valko-Venäjän estävän pappeja tapaamasta maan poliittisia vankeja. Kyynisenä tekosyynä on totta kai vankien turvallisuus eli koronaviruksen leviämisen estäminen.
Demokratian ensimmäinen puolustuslinja on siinä, että kansalaiset käyttävät niitä oikeuksia, joita heillä on. Suomessa on äänioikeus, käytä sitä.
Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -median uutispäällikkö.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Tämä kolahti: Mies, joka loukkasi Vladimir Putinia kieltäytymällä kuolemasta
Hyvä elämäVenäläistä oppositiojohtajaa Aleksei Navalnyitä ei voi syyttää ainakaan rohkeuden puutteesta. Hän jatkaa presidentti Vladimir Putinin kritisointia jopa vankilasta.