null Tapio Luoma, Jari Jolkkonen vai joku muu? Arkkipiispalle ei ole itsestään selvää manttelinperijää

Arkkipiispa Kari Mäkinen (edessä keskellä) ja muut piispat poistuvat Turun tuomiokirkosta kirkolliskokouksen avajaismessun jälkeen toukokuussa 2016.

Arkkipiispa Kari Mäkinen (edessä keskellä) ja muut piispat poistuvat Turun tuomiokirkosta kirkolliskokouksen avajaismessun jälkeen toukokuussa 2016.

Ajankohtaista

Tapio Luoma, Jari Jolkkonen vai joku muu? Arkkipiispalle ei ole itsestään selvää manttelinperijää

Arkkipiispa Kari Mäkinen ilmoitti jäävänsä eläkkeelle kesällä 2018. Seuraavan arkkipiispan vaalitaistelusta voi tulla tiukka.

Arkkipiispa Kari Mäkinen ilmoitti keskiviikkona 9.8. jäävänsä eläkkeelle kesäkuussa 2018. Mäkisen seuraaja valitaan vaaleilla, joiden ensimmäinen kierros järjestetään 8.2.2018. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolia äänistä, vaalit menevät toiselle kierrokselle.

Seuraavaksi arkkipiispaksi ei ole yhtä itsestään selvää ehdokasta, mutta muutama nimi nousee toistuvasti esille.

– Minä liputtaisin [Espoon piispan] Tapio Luoman puolesta, sanoo Helsingin yliopiston kirkkososiologian professori Kati Tervo-Niemelä.

Tervo-Niemelän mukaan Luoman kilpailuetuna on, että häntä arvostetaan kirkon eri ryhmittymissä. Kari Mäkinen on sekä teologisissa että yhteiskunnallisissa kannanotoissaan liberaali arkkipiispa, ja monet kirkon konservatiivit ovat olleet häneen tyytymättömiä. Tapio Luomaa arvostetaan laajasti eri piireissä.

Oulun seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö, Rauhan tervehdys -lehden päätoimittaja Rebekka Naatus uskoo, että seuraavaksi arkkipiispaksi valitaan "keski-ikäinen, perheellinen heteromies".

– Vaalitavan muuttumisen ja keskusteluilmapiirin kireyden vuoksi luulen tulevan arkkipiispan olevan nykyistä konservatiivisempi ja teologisesti viileämpi, Naatus toteaa.

Arkkipiispan vaalitapaa on vastikään muutettu niin, että Turun arkkihiippakunnan papeilla on pienempi äänenpaino kuin aiemmin. Koska valta jakautuu tasaisemmin ympäri Suomea, konservatiiviehdokkaalla saattaa olla paremmat mahdollisuudet päästä läpi.

 

Espoon hiippakunnan kirkolliskokousedustaja, Lahden seurakuntayhtymän entinen viestintäpäällikkö Markku Jalava uskoo, että edessä on kova kisa.

– Mäkinen on herättänyt aika paljon ristivetoa. Toiset kannattavat ja toiset vastustavat. Vanhoillisemmat piirit voivat yrittää vastavetoa, että saataisiin toisen tyyppinen arkkipiispa.

Jalava veikkaa, että konservatiivipiirit yrittävät saada Kuopion piispa Jari Jolkkosen ehdokkaakseen. Samoin uskoo kirkkohistorian dosentti Mikko Malkavaara.

– Pidän aika todennäköisenä, että Jari Jolkkosesta tulee konservatiivien kärkiehdokas. Tapio Luoma saattaa sitten olla sellainen kultaisen keskitien porukoiden ehdokas, Malkavaara sanoo.

Malkavaara pitää myös mahdollisena, että Helsingin piispanvaaleissa rannalle jäävät ehdokkaat jatkavat samoilla energioilla arkkipiispakisaan. Joku naisehdokas astuu todennäköisesti kilpaan, ja se voi hyvinkin olla Helsingin virasta kisaava Jaana Hallamaa tai Kaisamari Hintikka.

 

Arkkipiispa on usein valittu piispojen keskuudesta, mutta poikkeuksia on. Vuosina 1978–1982 arkkipiispana toiminut Mikko Juva tuli virkaan Helsingin yliopistosta, jossa hän työskenteli kirkkohistorian professorina. Kari Mäkistä edeltänyt Jukka Paarma taas oli Turun tuomiorovasti eli Turun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra.

Mikko Malkavaara ei äkkiseltään usko, että yliopiston riveistä nousee uutta yllättävää ehdokasta.

– Jaana Hallamaan nouseminen näin kovan luokan varteenotettavaksi professoriehdokkaaksi [Helsingin piispanvaaleissa] kertoo siitä, että tämän tyylistä potentiaalia on. Mutta kyllä yliopiston suhde arkiseen seurakuntatyöhön ja kirkon elämään on viime vuosina ollut suhteellisen etäinen.

Ensimmäinen karsintakierros tapahtuu kuitenkin jo ennen vaaleja: ehdokkaiden pitää nimittäin ilmoittaa olevansa käytettävissä. Ruotsinkielisen Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström ilmoitti eilen Hufvudstadsbladetille harkitsevansa ehdokkuutta. Mikko Malkavaara uskoo, että muutkin piispat ovat kiinnostuneita.

– Ihmettelisin, jos alle 60-vuotiaat piispat sanoisivat, etteivät ole käytössä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Muilta ei edes kysytty – Juha Rintamäkeä esitetään seurakuntayhtymän johtajaksi

Ajankohtaista

Helsingin seurakuntayhtymän johtajaksi ehdotetaan ilman hakua suoraan Juha Rintamäkeä. Yhtymän sisällä ihmetellään, miten ehdotus sopii tavoitteisiin avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.